Ekonomija
SVEČANO PROGLAŠENJE X. NATJECANJA U KVALITETI RAKIJA I LIKERA

Šljivovica Antuna i Gorana Čange iz Čepina proglašena najboljom rakijom
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Na ocjenjivanje je pristiglo 287 voćnih rakija i likera

Otac i sin, Antun i Goran Čango iz Čepina šampioni su X. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera. Domaćin svečanog proglašenja i ove je godine održano u Semeljcima.

Njihova je šljivovica ocijenjena najboljom u konkurenciji 287 voćnih rakija i likera koji su pristigli na ovogodišnje ocjenjivanje.

Ovaj broj uzoraka je rekordan i dvostruko je veći od prošlogodišnjeg rekao je Ernest Nad, tajnik organizacijskog odbora ovog natjecanja i voditelj odjela za poljoprivredu pri HGK, županijskoj komori Osijek. Nad je istaknuo kako je to opravdanje za organizaciju ove edukativne manifestacije koju su prepoznali i proizvođači. Naime, ako se analizira desetogodišnji prosjek pobjednika i nabolje ocijenjenih rakija, većina ih dolazi s područja Slavonije i Baranje, što potvrđuje kako je ovaj prostor povoljan za proizvodnju voćnih rakija i likera. No, ipak i unatoč poboljšanju proizvodnje još jako puno uvozimo - rekao je Nad i dodao kako smo u prvih sedam mjeseci ove godine uvezli alkoholnih pića u vrijednosti 60 milijuna dolara, ili 1247 tone, a istovremeno ne znamo kako plasirati domaću proizvodnju. Nad smatra da velike trošarine od 53 kune po litri čistog alkohola, uz veliki PDV, otežavaju postizanje konkurentnosti na zajedničkom tržištu. U svom obraćanju prisutnim proizvođačima, Nad je upozorio i na činjenicu da je samo u Osječko-baranjskoj i Vukovarskoj-srijemskoj županiji registriran 8651 kazan, dok je ukupno u Hrvatskoj registrirano 18.000 kazana za pečenje rakije što, smatra Nad, ne odgovara činjeničnom stanju.

Sve to kazuje, upozorava Nad, kako se resorno ministarstvo i stručne službe nedovoljno aktiviraju na rješavanju problema. U budućnosti, smatra Nad, proizvođači bi trebali više koristiti institucije Hrvatske gospodarske komore kako bi vizualno osmislili svoj proizvod i adekvatno ga promovirali na tržištu. Ovo tradicionalno edukacijsko natjecanje organizirali su Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka te općina Semeljci. Predsjednik organizacijskog odbora je Zoran Kovačević, a članovi su: prof.dr.sc. Darko Šubarić i prof dr.sc. Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te Grga Lončarević, načelnik općine Semeljci. Lončarević je također prilikom obraćanja prisutnima rekao kako gotovo 300 pristiglih uzoraka svjedoči o prepoznatljivosti ovog natjecanja koje, između ostalog, služi i za poboljšanje proizvodnje, postizanje konkurentnosti, ali i međusobno povezivanje proizvođača te poručio kako je prva godina članstva u Europskoj uniji posvećena prilagođavanju tržištu za koje još uvijek ne proizvodimo dovoljne količine.

Ocjenjivanje uzoraka organizirano je na sedam panela s tri kušača i dva koordinatora. Svi su uzorci prošli organoleptičko ocjenjivanje i laboratorijske analize na Prehrambeno tehnološkom fakultetu te u laboratoriju Zvečeva d.d. u Požegi. Od pristiglih 287 uzoraka 209 je bilo voćnih rakija, a 78 uzoraka voćnih likera koji su se ove godine prvi put ocjenjivali na ovom edukacijskom natjecanju u Semeljcima. Ukupno je odličnim ocijenjeno 32 uzorka, i to 13 likera i 19 rakija, dok je 40 uzoraka bilo vrlodobre kvalitete, a 102 uzorka je ocijenjeno dobrim. Poboljšanje kvalitete proizvoda koji sudjeluju na ovom edukacijskom ocjenjivanju potvrđuje i činjenica da je 70 posto rakija te čak 91 posto likera dobilo neku od medalja. Osim šampionu, OPG-u Čango iz Čepina, koji je za nagradu, uz plaketu dobio i kazan za pečenje rakije, i ostalim sudionicama su podijeljene plakete i vrijedne nagrade pa je tako vicešampion Nikola Ljubić iz Koritne dobio i inoks bačvu.

Roberta SORIĆ
BROJNE MEDALJE I PRIZNANJA

Otac i sin, Antun i Goran Čango iz Čepina već deset godina sudjeluju sa svojom šljivovicom na ovom edukacijskom natjecanju. Do sada su pobrali brojna priznanja, zlatne i srebrne medalje, ali nikada nisu bili šampionima. Ponosni su i sretni zbog ovog priznanja jer im je to potvrda da svake godine prave bolju rakiju. Inače, u šljiviku starom oko 25 godina imaju osamdesetak stabala plave šljive koja ničim ne tretiraju, radovito ih orezuju i kose travu. Šljivik bi se, s obzirom na godine, trebao početi obnavljati, ali ne mogu pronaći baš tu sortu, kažu. Goran dodaje kako u šljiviku rade svi članovi triju domaćinstava, ali kad dođe vrijeme pečenja rakije - to rade otac i on. Rakiju peku u starom kotlu iz 1975. godine koji je ručni rad i svojevrsni je eksponat obrtništva prošlog stoljeća, a čuvaju je u starom gatoru (podrumu). Ovisno o godini, dobiju od 30 do 50 litara rakije jer se jedan dio uroda upotrijebi i za spravljanje ukusnog pekmeza od šljiva.

Najbolji likeri

Od višnje: EKO OPG Drago Košćak, Osijek

Od oraha: TEPKA obrt, Orahovica

Medni liker: OPG Zelenika, Osijek

Likeri su ove godine prvi put sudjelovali na edukacijskom natjecanju

Najbolje rakije

Šljivovica: OPG Čango, Čepin

Viljamovka: Nikola Ljubić, Koritna

Najbolja jabukovača: Jure Bagarić, Selci Đakovački

Lozovača: Mato Brkić, Našice

Komovica: Marko Korajac, Đakovo

Travarica: Mijo Krešo, Tenja

Kajsijevača: OPG Šokac, Okučani

Dunjevača: OPG Milan Šarić, Kneževo

Višnjevača: EKO OPG Drago Košćak, Osijek

Možda ste propustili...

KATARINA KRALJEVIĆ UMJESTO ZDENKA MATAKA

Promjene članova Uprave Erste banke

PRODAJA IZ VLASTITE PROIZVODNJE POSLOVNIH SUBJEKATA OSTALA JE NA ISTOJ RAZINI

Vrijednost otkupa proizvoda od OPG-ova pala za 19,9 posto

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage