Ekonomija
SVEČANO PROGLAŠENJE X. NATJECANJA U KVALITETI RAKIJA I LIKERA

Šljivovica Antuna i Gorana Čange iz Čepina proglašena najboljom rakijom
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Na ocjenjivanje je pristiglo 287 voćnih rakija i likera

Otac i sin, Antun i Goran Čango iz Čepina šampioni su X. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera. Domaćin svečanog proglašenja i ove je godine održano u Semeljcima.

Njihova je šljivovica ocijenjena najboljom u konkurenciji 287 voćnih rakija i likera koji su pristigli na ovogodišnje ocjenjivanje.

Ovaj broj uzoraka je rekordan i dvostruko je veći od prošlogodišnjeg rekao je Ernest Nad, tajnik organizacijskog odbora ovog natjecanja i voditelj odjela za poljoprivredu pri HGK, županijskoj komori Osijek. Nad je istaknuo kako je to opravdanje za organizaciju ove edukativne manifestacije koju su prepoznali i proizvođači. Naime, ako se analizira desetogodišnji prosjek pobjednika i nabolje ocijenjenih rakija, većina ih dolazi s područja Slavonije i Baranje, što potvrđuje kako je ovaj prostor povoljan za proizvodnju voćnih rakija i likera. No, ipak i unatoč poboljšanju proizvodnje još jako puno uvozimo - rekao je Nad i dodao kako smo u prvih sedam mjeseci ove godine uvezli alkoholnih pića u vrijednosti 60 milijuna dolara, ili 1247 tone, a istovremeno ne znamo kako plasirati domaću proizvodnju. Nad smatra da velike trošarine od 53 kune po litri čistog alkohola, uz veliki PDV, otežavaju postizanje konkurentnosti na zajedničkom tržištu. U svom obraćanju prisutnim proizvođačima, Nad je upozorio i na činjenicu da je samo u Osječko-baranjskoj i Vukovarskoj-srijemskoj županiji registriran 8651 kazan, dok je ukupno u Hrvatskoj registrirano 18.000 kazana za pečenje rakije što, smatra Nad, ne odgovara činjeničnom stanju.

Sve to kazuje, upozorava Nad, kako se resorno ministarstvo i stručne službe nedovoljno aktiviraju na rješavanju problema. U budućnosti, smatra Nad, proizvođači bi trebali više koristiti institucije Hrvatske gospodarske komore kako bi vizualno osmislili svoj proizvod i adekvatno ga promovirali na tržištu. Ovo tradicionalno edukacijsko natjecanje organizirali su Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka te općina Semeljci. Predsjednik organizacijskog odbora je Zoran Kovačević, a članovi su: prof.dr.sc. Darko Šubarić i prof dr.sc. Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te Grga Lončarević, načelnik općine Semeljci. Lončarević je također prilikom obraćanja prisutnima rekao kako gotovo 300 pristiglih uzoraka svjedoči o prepoznatljivosti ovog natjecanja koje, između ostalog, služi i za poboljšanje proizvodnje, postizanje konkurentnosti, ali i međusobno povezivanje proizvođača te poručio kako je prva godina članstva u Europskoj uniji posvećena prilagođavanju tržištu za koje još uvijek ne proizvodimo dovoljne količine.

Ocjenjivanje uzoraka organizirano je na sedam panela s tri kušača i dva koordinatora. Svi su uzorci prošli organoleptičko ocjenjivanje i laboratorijske analize na Prehrambeno tehnološkom fakultetu te u laboratoriju Zvečeva d.d. u Požegi. Od pristiglih 287 uzoraka 209 je bilo voćnih rakija, a 78 uzoraka voćnih likera koji su se ove godine prvi put ocjenjivali na ovom edukacijskom natjecanju u Semeljcima. Ukupno je odličnim ocijenjeno 32 uzorka, i to 13 likera i 19 rakija, dok je 40 uzoraka bilo vrlodobre kvalitete, a 102 uzorka je ocijenjeno dobrim. Poboljšanje kvalitete proizvoda koji sudjeluju na ovom edukacijskom ocjenjivanju potvrđuje i činjenica da je 70 posto rakija te čak 91 posto likera dobilo neku od medalja. Osim šampionu, OPG-u Čango iz Čepina, koji je za nagradu, uz plaketu dobio i kazan za pečenje rakije, i ostalim sudionicama su podijeljene plakete i vrijedne nagrade pa je tako vicešampion Nikola Ljubić iz Koritne dobio i inoks bačvu.

Roberta SORIĆ
BROJNE MEDALJE I PRIZNANJA

Otac i sin, Antun i Goran Čango iz Čepina već deset godina sudjeluju sa svojom šljivovicom na ovom edukacijskom natjecanju. Do sada su pobrali brojna priznanja, zlatne i srebrne medalje, ali nikada nisu bili šampionima. Ponosni su i sretni zbog ovog priznanja jer im je to potvrda da svake godine prave bolju rakiju. Inače, u šljiviku starom oko 25 godina imaju osamdesetak stabala plave šljive koja ničim ne tretiraju, radovito ih orezuju i kose travu. Šljivik bi se, s obzirom na godine, trebao početi obnavljati, ali ne mogu pronaći baš tu sortu, kažu. Goran dodaje kako u šljiviku rade svi članovi triju domaćinstava, ali kad dođe vrijeme pečenja rakije - to rade otac i on. Rakiju peku u starom kotlu iz 1975. godine koji je ručni rad i svojevrsni je eksponat obrtništva prošlog stoljeća, a čuvaju je u starom gatoru (podrumu). Ovisno o godini, dobiju od 30 do 50 litara rakije jer se jedan dio uroda upotrijebi i za spravljanje ukusnog pekmeza od šljiva.

Najbolji likeri

Od višnje: EKO OPG Drago Košćak, Osijek

Od oraha: TEPKA obrt, Orahovica

Medni liker: OPG Zelenika, Osijek

Likeri su ove godine prvi put sudjelovali na edukacijskom natjecanju

Najbolje rakije

Šljivovica: OPG Čango, Čepin

Viljamovka: Nikola Ljubić, Koritna

Najbolja jabukovača: Jure Bagarić, Selci Đakovački

Lozovača: Mato Brkić, Našice

Komovica: Marko Korajac, Đakovo

Travarica: Mijo Krešo, Tenja

Kajsijevača: OPG Šokac, Okučani

Dunjevača: OPG Milan Šarić, Kneževo

Višnjevača: EKO OPG Drago Košćak, Osijek

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike