Regija
RADNI EGZODUS NE JENJAVA

Obrtnici nadopunjavaju posao
radom u Austriji i Njemačkoj
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Obrtnci odu s nekoliko svojih djelatnika i registriraju se u lokalnoj zajednici

ĐAKOVO – Radni egzodus Đakovčana u inozemstvo uporno traje, a najtraženija “obećana zemlja” i dalje je Irska, no odlazi se i u Njemačku, Austriju, Italiju, Veliku Britaniju… Odlazi se pojedinačno (pa potom) i s obiteljima, a u zadnje vrijeme odlaze i Đakovčani, čitave obitelji koje u ovoj sredini slove za imućn(ij)e pa se vijest da u radni egzodus idu i oni, prima s velikim iznenađenjem… Posebno znakovito u ovoj priči iz Hrvatske jest i to da odlaze (iskusni) majstori – električari, grafičari-tiskari… Kao “gotov proizvod” nude se tamošnjim tržištima rada, očekujući da će ih ona, za razliku od našega, prepoznati, a što je nekima, primjerice u Dublinu, i pošlo za rukom pa su doslovce s aerodroma odmah išli na posao u struci.

Znakovito je i da je kada je o đakovačkim obrtnicima riječ, njih dvadesetak dosad inozemna tržišta rada iskoristilo kao nadopunu poslu, jer im se obrt ovdje suočava s problemom manjka posla. Doznajemo to od tajnika Udruženja obrtnika Đakovo Marka Milkovića, koji ističe da je u 99 posto slučajeva riječ o nadopuni posla u Austriji i Njemačkoj.

- Nije riječ o proizvodnji, nego o uslužnim obrtima, u prvom redu građevinarstvu, uslugama montaže, grijanja i dr. Riječ je o obrtima koji ovdje imaju manje posla pa odlaze u zemlje Europske unije na čijim tržištima rada nadopunjuju radne aktivnosti, ili ih se ondje uzima kao kooperante u radovima. Odu s nekoliko svojih djelatnika i rade. Jave se tamošnjoj komori i lokalnoj zajednici zbog registriranja. Naše udruženje ima povratne informacije od njih koje govore da se na taj način može zaraditi, ali mora se i ozbiljno raditi - kaže Milković.

Dok ovu skupinu čine obrti koji zbog manje posla ovdje traže dodatni angažman vani, druga skupina obrta su oni koji su se odjavili jer nemaju posla, odnosno oni koji su dužni pa odlaze u otvaranje d.o.o.-ova za 10 kuna.

Današnja je to slika obrta u Đakovu koji slovi za grad bogate obrtničke tradicije. U zlatno vrijeme đakovačkog obrtništva njegovih nositelja bilo je čak 1200, no današnje brojke ni izbliza nisu slične.

- U prvih devet mjeseci ove godine zatvoreno je 26 ovdašnjih obrta. Ukupno aktivnih je približno 860, a zajedno s onima bez početka rada, no registrirani su i plaćaju komorski doprinos, ima ih 870. Zapošljavaju nešto više od 1400 radnika - kaže Milković o aktualnom trenutku u đakovačkom obrtništvu.

Od 26 ove godine zatvorenih obrta najviše njih dolazilo je iz građevinarstva i drugih usluga.

Suzana ŽUPAN
Obrtnici u osam sekcija

Đakovački obrtnici djeluju u osam sekcija – poljoprivredi, graditeljstvu, prijevozu, trgovini, uslužnim djelatnostima, intelektualnim uslugama, proizvodnoj djelatnosti, ugostiteljstvu. Najviše obrtnika je u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Posao nalaze

uslužni obrti - građevinarstvo, usluge montaže, grijanja i sl.

U ĐAKOVAČKO ZLATNO VRIJEME BILO JE

1200

obrta, a danas ih je aktivnih približno

860

i zapošljavaju nešto više od

1400

radnika

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana