Novosti
MIJENJAT ĆE SE KAZNENI ZAKON

Za nasilničko ponašanje
u zatvor i do pet godina
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Kazna zatvora moći će se izreći i za psihičko zlostavljanje

Prijedlogom izmjena i dopuna Kaznenog zakona nasilničko ponašanje moglo bi postati kazneno djelo.

Iako je već prije nasilje u obitelji bilo kazneno djelo, izbačeno je iz Kaznenog prava 1. siječnja 2013. godine, no nakon nedavno održanog okruglog stola u Saboru o temi Prijedloga, uskoro će nasilnici dva puta razmisliti prije no što naum provedu u djelo. Naime, zbog nasilja mogli bi u zatvoru provesti i pet godina. Štoviše, kazna zatvora zapriječena je i za psihičko zlostavljanje, dok je novost i sigurnosna mjera zabrane približavanja.

- Taj članak Kaznenog zakona vrijedio je već tako da ne možemo govoriti o nekakvoj novosti. Ne vidim razloga da to ne bude ozbiljno formulirano kao kazneno djelo jer, moramo priznati, treba razlikovati brzinu u prometu, izbjegavanje stavljanja pojasa od ove vrste nasilja, bilo psihičko ili fizičko. Slažem se s tim potpuno - zaključio je osječki odvjetnik Alen Jakobović.

Njegovo mišljenje dijele i u Udruzi "Izvor" iz Tenja, koja je na prošlogodišnjoj razini evidentirala čak 394 prijave nasilničkog ponašanja te realizirala čak 159 pravnih savjetovanja žrtvama. Predsjednica Mirjana Herceg smatra da se propisi trebaju adekvatno primjenjivati u smislu provođenja sankcija za počinitelje te je mišljenja da će nasilje kao kazneno, a ne prekršajno djelo preventivno smanjiti broj nasilničkih ponašanja u obiteljima. Upozorava, ipak, na nedostatke Prijedloga u smislu da ono obuhvaća tek fizičko i psihičko, a ne i, primjerice, ekonomsko koje sve više uzima maha.

- Mislim da će i dalje cijela situacija biti krnja i neće biti cjelovito riješena sve dok sve sfere nasilja ne budu obuhvaćene Kaznenim zakonom. Nemoguće je ovu negativnu pojavnost u društvu koja je enormnih ponašanja jednostavno pratiti. Na nacionalnoj razini broj prijava za nasilničko ponašanje u obitelji premašuje 18.000 godišnje, i jedino što smatram pozitivnim je što se više neće moći procjenjivati kojem djelu određeno nasilje pripada, kaznenom ili prekršajnom - zaključila je Herceg, dodajući da ubuduće i opis djela treba biti cjelovit. Iskustveno kaže da opis djela treba nadilaziti dosadašnje prekršajno pravne sfere.

- Ako ne vozimo bicikl po predviđenoj biciklističkoj stazi, zaradit ćemo prekršaj. Ne može onda i određeno djelo biti opisano kao prekršaj jer je razlika drastična - poručuje Herceg, dodajući da mora postojati i društveni prijekor, što pokazuju primjeri slobodnih počinitelja i recidivista na što društvo, bar za sada, ne daje konkretan odgovor.

Marija MIHELIĆ
Miljenić: Za nasilnike nema olakotnih okolnosti

I ministar pravosuđa Orsat Miljenić nedavno je poručio kako za nasilje nema olakotnih okolnosti te da nasilnike ubuduće čeka zatvor. U konkretnom slučaju to znači da se počinitelj može kazniti kaznom zatvora od šet mjeseci do pet godina, a bit će uvedena i sigurnosna mjera zabrane približavanja. I udruge su složne da se nasilje ne smije tolerirati, to više što crne statistike pokazuju tisuće prekršajnih prijava proteklih godina te oko 500 kaznenih.

Višnja Ljubičić

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Upućujemo kritike radi postupanja prema žrtvi

I Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, slaže se kako je loše da ekonomsko nasilje ostaje izvan dometa kaznenog zakonodavstva. Ono se, dodala je, rijetko prepoznaje u slučajevima podnošenja prekršajnih prijava, odnosno optužnih prijedloga. Uputila je kritiku i na postupanje i tretman prema žrtvi.

- Javljaju se najčešće žene, i to u 2/3 slučajeva, te imaju prigovore na postupanje i prepoznavanje žrtve obiteljskog nasilja od centara za socijalnu skrb ili policije - navodi Ljubičić, dodajući da je u 2012. godini bilo podneseno oko 500 kaznenih prijava za obiteljsko nasilje, a puno je veći broj, oko 15.000 podnesenih prekršajnih prijava.

18 tisuća

slučajeva obiteljskog nasilja prijavljuje se godišnje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike