TvObzor
HRT : NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI U RH

Dvadeseta obljetnica projekta
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Ovaj jedinstven izbor pokrenut je u Obrazovnom programu HR-a prije 20 godina. Incijatorica projekta je urednica i novinarka HR-a Lidija Komes. Projekt je 2005. godine dobio nagradu Europske federacije novinara za jedinstven ekološko- edukativni pristup m

U studiju "Bajsić" na Hrvatskoj radioteleviziji održat će se 21. studenoga, u 13 sati, proslava 20. obljetnice projekta „Najljepši školski vrtovi u RH“ i svečanost proglašenja pobjedničkih školskih vrtova za 2014. godinu. Taj jedinstven projekt već 20 godina zajednički vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Vrijedne mlade vrtlare darivaju i brojni drugi donatori te ih tako potiču da uljepšaju školski okoliš i u svojim vrtovima čuvaju ljepotu hrvatske prirode i njezinu bogatu biološku raznolikost.

Jedinstven izbor

Ovaj jedinstven izbor pokrenut je u Obrazovnom programu HR-a prije 20 godina. Incijatorica projekta je urednica i novinarka HR-a Lidija Komes. Projekt je 2005. godine dobio nagradu Europske federacije novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.

“Ideja vodilja projekta je da dijete, kad jednom posadi i odnjeguje biljku, tu biljku neće uništiti, te će nove generacije djece u očuvanju prirode u Hrvatskoj i našega planeta biti bolje od svojih roditelja“, kaže voditeljica projekta Lidije Komes. Inače, Lidija Komes je pet godina bila međunarodni sudac za najljepše gradove i sela Europe za nagradu "Zlatna ruža Europe" i trenutačno je u Bruxellesu veleposlanica Hrvatske za EDEN (European Destinations of Excellence), europske destinacije ekološkog ili održivog turizma. Nije zanemarivo napomenuti da će na proslavi 21. studenog u 13 sati biti dodijeljena ponovno Zlatna povelja i prošlogodišnjim pobjednicima, OŠ iz Gunje, jer je njihova škola, nažalost, poplavljena, kao i 200 000 kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na incijativu upravo Lidije Komes.

Cvjetne radionice na otvorenom

“Projekt 'Najljepši školski vrtovi' zapravo su jedinstvene cvjetne radionice na otvorenom u kojima djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod. I kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj autohtonog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim regijama Hrvatske”, ističe Komes.

Pripremio: Nikola KUČAR
REALIZATORI PROJEKTA

“Od prvoga dana projekt zajednički provode Hrvatska radiotelevizija (novinari Obrazovnog programa Hrvatskoga radija) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz pomoć drugih ministarstava i brojnih donatora. Sva ministarstva i ostali donatori na račun HRT-a a za potporu projektu i nagradu školama polažu određeni iznos (najmanje 10.000 kn) i tako se, u izvrsnom partnerskom odnosu, osigurava veći broj nagrada za uzorne školske vrtove. Također se posebna pozornost poklanja djeci u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u centrima za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i sličnim centrima. Zahvaljujući brojnim donatorima nagrada ima dovoljno pa se nagrađuje i najljepši dječji vrtić, najljepša područna škola. To su specijalne nagrade koje potiču još više djece i mladih da uređuju svoj okoliš”, kaže Lidija Komes.

Najčitanije iz rubrike