Sport
OSJEČKOM SPORTU MANJE

Ušteda od 15 milijuna kuna u gospodarenju sportskim objektima
Objavljeno 20. studenog, 2014.

Nedavno izglasani proračun Grada Osijeka za 2015. godinu znatno je smanjio sredstva koja će Grad izdvajati za potrebe sporta.

Ukupan iznos koji je sport izgubio kreće se oko 17 milijuna kuna. Na prvi pogled kataklizmično, ali kada se malo zagrebe ispod površine, slika je drukčija. Grad je prisiljen štedjeti, a najveća ušteda u javnim potrebama za sport napravljena je u stavci gospodarenja, gradnje, korištenja i opremanja sportskih objekata - čak 15,5 milijuna kuna. Ostatak je ušteđen preraspodjelom sredstava savezima, organizacijama i sportskim klubovima. Tako će neki klubovi biti zadovoljniji, a neki doslovce šokirani smanjenim iznosima koje će primati 2015. godine.

Jasno, za klubove postoje jasni kriteriji dodjele sredstava, koji su vezani uz izvrsnost (reprezentativci, rezultati i sl.).

Pojedinčano najveći gubitnik u odnosu prema prošloj godini je NK Osijek, koji je ostao kraći za 800.000 kuna. U 2015. godini za “bijelo-plave” je predviđeno 900.000 kuna, u odnosu prema 1,7 milijuna doznačenih im u 2014. Nešto manje novca (50.000 kuna) primat će i drugi klub od posebne važnosti za grad, veslački klub Iktus, smanjeni su iznosi i klubovima bazičnih sportova: Gimnastičkom društvu Osijek (62.000), Atletskom klubu Slavonija Žito (14.000 kuna), a Plivački klub Osijek dobio je neznatno više novca (16.000 kuna) u odnosu prema prošloj godini.

Kada je u pitanju najbrojniji, I. razred nositelja kvalitete, najveći udarac svakako je pretrpio MOK Mursa Osijek, koji će dobiti oko 260.000 manje nego prošle godine. No, kako tvrde iz Zajednice sportskih udruga grada Osijeka, Mursa si je najvećim dijelom sama kriva za takav pad, jer nije na vrijeme prijavila kategorizaciju svojih momčadi, što bi im donijelo stotinjak tisuća kuna više. Od klubova iz prvog razreda nakon Murse najviše su stradali Košarkaši klub Osječki sokol i Rukometni klub Osijek (muškarci), koji su u novoj preraspodjeli ostali bez 120 odnosno nešto više od 100 tisuća kuna.

No nisu svi gubitnici. Tako će GSD Osijek 1784 u sljedećoj godini dobivati 160.000 kuna više, a među onima koji su najviše napredovali su Dizački klub Slavonija (89.000) i MNK Osijek Kelme (41.500).

U drugom kvalitetnom razredu najveći gubitnik je Kickboxing klub Sveti Duh (74.000 kuna), ali za njih postoji objašnjenje. Naime, Luka Šimić osvojio je naslov europskog prvaka nakon što je zaključeno bodovanje, pa će se ta titula osjetiti u proračunskom novcu tek za 2016. godinu (slično kao s osvajanjem Svjetkog kupa gimnastičara Tomislava Markovića i Roberta Seligmana).

U trećem kvalitetnom razredu najveći pad doživio je Hrvački klub Osijek, koji je od najveće dotacije stigao do najmanje. Razlog tomu je što je Međunarodna hrvačka organizacija (FILA) ukinula grappling kao sportsku granu pa se oni uglavnom bave MMA borbama, koje su također nepriznate kao sport, a HOO je odbio primiti u svoje članstvo pankration savez, stoga Hrvačkom klubu Osijek upitno postaje i samo članstvo u Zajednici sportskih udruga grada Osijeka.

Novi proračun ne predviđa ni pomoć organizaciji mnogih amaterskih turnira i natjecanja koje je grad podupirao u 2014., ali za tu je namjenu predviđen iznos od 100.000 kuna, kojima će Grad i dalje pomagati u organizaciji tih događaja, ali uz prethodno očitovanje Zajednice sportskih udruga grada Osijeka.

Dalibor KELER
Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

DERBI SUSRET PAKET24 PREMIJER LIGE ZA RUKOMETAŠE

Vori: NEXE je sad kao ranjeni lav, Vuja će već nešto smisliti

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

Najčitanije iz rubrike