Osijek
PROJEKT PRENAMJENE

Početkom godine hotel Mursu preuzima osječko Sveučilište
Objavljeno 20. studenog, 2014.
Prepuštanje hotela zapravo je prebijanje dugova resornog ministarstva prema STUC-u

Nakon višekratnih najava o prenamjeni trenutačno napuštenog hotela Mursa, smještenog u Ulici Bartula Kašića, u novi studentski dom, protekloga tjedna projekt se konačno pomaknuo s mrtve točke.

Stoga i čelnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku vjeruju da će cijeli zahvat biti realiziran do početka nove akademske 2015./2016. godine.

Podsjetimo, prepuštanjem hotela Mursa u ruke osječkog Sveučilišta zapravo će se “prebiti” dugogodišnja dugovanja resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja prema Studentskom centru u Osijeku, a osječki studenti na raspolaganju će uskoro imati 250 novih ležajeva za smještaj. Navedeni dug nastao je kao razlika u cijeni plaćene hrane i one koje su studenti konzumirali i iznosa koje su dobijali kao subvenciju od Ministarstva. Željko Turkalj, rektor osječkog Sveučilišta, naglašava kako je Ministarstvo priznalo tako nastali dug, ali nije bilo u mogućnosti financijski ga nadomjestiti.

- U pregovorima s predstavnicima Ministarstva proljetos smo došli do, za nas i studente vrlo povoljnog rješenja. Kroz naše pismo namjere zatražili smo da se određeni dio namiri neposredno financiranjem tekućeg poslovanja Studentskog centra koji će tako moći normalno i likvidno poslovati, bez stvaranja dodatnih zaduživanja, a većina duga, oko 35-36 milijuna kuna, 'prebit' će se tako što će Ministarstvo Sveučilištu ustupiti hotel Mursa. Pristali su na to - kaže rektor.

Međutim, realizacija cijelog projekta u praksi malo je zapela, jer tim hotelom upravlja tvrtka Mursa d.o.o., koja je u stečaju. “Prošloga tjedna ostali čelnici Sveučilišta i ja bili smo na razgovoru u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), s predstavnicima resornog Ministarstva i možemo reći da je cijela priča pokrenuta s mrtve točke, ali se prije prebacivanja hotela Murse osječkom Sveučilištu mora riješiti problem stečaja tvrtke Mursa d.o.o. Prema njihovim riječima i obećanjima koja su dali, vrlo je moguće da će to biti riješeno čak i do konca ove godine”, kaže rektor te dodaje: “U kratkom roku, mnogo prije planirane gradnje trećeg paviljona novog studentskog doma u kampusu, dobit ćemo novih 250 ležajeva. Naime, za iduću akademsku 2015./2016. godinu hotel Mursa bit će prenamijenjen u novi studentski dom koji će znatno poboljšati kapacitet smještaja studenata u Osijeku. U ovom trenutku u hotelu se nalazi oko 190 ležajeva, ali preuređenjem i prenamjenom svih soba u dvokrevetne, u našoj projekciji, broj će biti povećan na nekih 250. Uz to, on se nalazi na odličnoj lokaciji, blizu kampusa i STUC-a, ali i autobusnog i željezničkog kolodvora. Budući da su tamo bile liječničke ordinacije i infrastruktura postoji, razmišljamo da u tom objektu otvorimo i studentsku ambulantu, što bi bio dodatni sadržaj na Sveučilištu.

Tomislav LEVAK

Tugomir Kuduz

ravnatelj STUC-a

Zadovoljni smo ovakvim rješenjem

Tugomir Kuduz, ravnatelj Studentskog centra, opet je naglasio koliko su zadovoljni ovakvim rješenjem. "Tih 250 ležajeva znači nam upravo toliko studenata godišnje manje koji su zbog skučenih kapaciteta ostali uskraćeni za boravak u studentskom domu. Mi trebamo znati da se uvijek javlja oko 1500 do 1600 studenata za smještaj, a mi imamo oko 700 ležajeva na raspolaganju. Ovim će se smanjiti i broj studenata koji će kandidirati za subvencije za privatni smještaj u iznosu od 147 kuna mjesečno, njih ima 940, tako da nam je to velika pomoć", kazao je Kuduz.

700

mjesta u prosjeku nude dva postojeća studentska doma u Osijeku

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike