Novosti
FOND ZA HUMANITARNO PRAVO PROZIVA VLADU SRBIJE

Srbija ima obvezu kazniti oficire JNA
Objavljeno 19. studenog, 2014.

Vezani članci

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN U TRPINJI I BOROVU

Trpinjskih četnika bojala se i JNA

Uoči 20. studenoga, 23 godine od zločina na Ovčari kod Vukovara, iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo podsjetili su na taj dan 1991. godine kada je strijeljano 265 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika, od kojih tijela njih 48 ni do danas nisu pronađena.

– Fond za humanitarno pravo (FHP) poziva vladu Republike Srbije da u cilju otkrivanja lokacije na kojoj su tijela ubijenih na Ovčari, otvori i istraži arhive JNA, te da javno pozove i ohrabri osobe koje imaju relevantne informacije da otkriju mjesto na kojem su posmrtni ostaci žrtava. FHP poziva državne institucije da, osim neposrednih izvršitelja – pripadnika dobrovoljačke jedinice „Leva supoderica“ – pred lice pravde izvedu i njihove pretpostavljene, oficire bivše JNA koji su izravno pridonijeli izvršenju tog zločina – navodi se u priopćenju Fonda.

– Činjenice i dokazi o odgovornosti JNA obvezuju Tužiteljstvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv svih oficira i podoficira JNA odgovornih za zločin na Ovčari i na taj način obiteljima žrtava omogući punu istinu i pravdu – zaključuju u FHP-u.S.Butigan