Regija
LIMARIJA JANOTA - U OPĆOJ KRIZI OPSTAJE

Novi stroj za 28 tisuća eura, bez kredita
Objavljeno 20. studenog, 2014.

DERVIŠAGA - Obrt Limarija Janota bavi se proizvodnjom i ugradnjom građevinske limarije. Dugogodišnju obiteljsku tradiciju počeo je vlasnik Stevo Janota 1969. godine, sa sjedištem u Derventi. Nakon ratnih događanja i u međuvremenu boravka u Njemačkoj, 1997. obrt seli u Dervišagu, pokraj Požege. U obiteljski posao uključuje se i sin Dejan Janota, koji danas vodi mladu i stručnu ekipu kvalificiranih limarskih radnika. U početku su radili najviše na sakralnim objektima i na cijelom području Hrvatske, a danas se, zbog velike potražnje, zadržavaju u krugu od 100-tinjak kilometara i nemaju potrebe odlaziti na dalja tržišta. Obrt je krenuo s dva radnika, a danas ih ima desetak.

- Uglavnom smo radili na montaži građevinske limarije, na proizvodnim objektima, kućama i poslovnim prostorima, od krovova, odvoda oborinskih voda, oblaganja i uređenja fasada. Samo dio tih proizvoda sami smo proizvodili, a najveći dio nabavljali smo kao gotove limene profile. Radom i razvojem izgradili smo svoje hale i počeli ih popunjavati suvremenim strojevima, te se postupno počela povećavati proizvodnja, a i potrebe za radnicima na montaži – kaže Dejan Janota, ponosan na novi stroj za proizvodnju profila iz beskonačnih limenih tabli, koji je upravo montiran i pušten u proizvodnju. Stroj je proizveden u Kini, ali prema zapadnoeuropskoj tehnologiji. Plaćen je 28 tisuća eura i izrađen baš prema njihovim zahtjevima, s nešto dubljim valom. Kupljen je, kaže Dejan, iz vlastitih sredstava, bez kreditnih zaduženja.

- Naši proizvodni pogoni opremljeni su svim modernim strojevima i alatima za obradu lima. Imamo i vozni park za prijevoz repromaterijala i proizvoda na gradilište i prijevoz radnika. Svakodnevno pratimo trendove u našoj branši te ih primjenjujemo u proizvodnji i montaži. Stručnjaci smatraju lim odličnim izborom prilikom pokrivanja objekata, bilo da je riječ o malim montažnim garažama, spremištima, obiteljskim kućama, vikendicama, pa sve do velikih stambenih ili poslovnih objekata – kaže Janota, a oni su danas u stanju ispuniti sve zahtjeve i izazove tržišta i investitora. Osim mediteran i trapezoidnih ploča za krovni pokrov, proizvode i sinusoidnu valovitu ploču, koja je posebno zanimljiva za vanjska oblaganja zgrada.

- Našu proizvodnju uglavnom smo fokusirali na građevinsku limariju jer želimo raditi samo kvalitetne pokrove koje traži današnja suvremena gradnja. Proizvode izrađujemo od različitih limova i debljina - od bakrenog, pocinčanog i bojenog lima. Profilirane limove za krovove proizvodimo do dužine od osam metara i kraće, odnosno prema potrebama samog krovišta. Oluke i cijevi proizvodimo do šest metara dužine ili dužine koju traži nacrt ugradnje na objektu. Dovoljno posla za montažu pronalazimo već na području Požeško-slavonske županije i okolice, a u veleprodaji nudimo proizvodnju profiliranih limova za druge limarsko-obrtničke radnje koje se bave samo krovopokrivačkim radovima – dodaje Dejan. (AGM Kruna)

Žele biti prvi u regiji

U budućnosti, kaže Dejan Janota, planiraju nabaviti još jednu liniju s dva vala, koja profilira limove s dubokim oblikom trapeza za velike raspone za proizvodne hale, skladišne prostore i poslovne zgrade, jer takav stroj još nitko nema u Hrvatskoj. Sada se takvi profilni limovi uvoze, te bi bi Limarija Janota postala regionalni proizvođač svih vrsta i profila limenih ploča.

Obrt je krenuo s dva radnika, a danas ih ima desetak

Dejan Janota

direktor

Dovoljno posla pronalazimo na području Požeško-slavonske županije i okolice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike