Regija
U VALPOVAČKOJ ŠKOLI OBNOVLJENA ZADRUGA

Špinat iz zadružnog vrta već
na jelovniku u školskoj kuhinji
Objavljeno 20. studenog, 2014.
,3Osnovane su sekcije pčelara, cvjećara, voćara i povrtlara

VALPOVO – Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo nakon više od tri desetljeća ponovo je pokrenula projekt Školske zadruge. Za istu je Zadrugu održana i osnivačka skupština na kojoj je za tajnika izabran Matija Bartolović, a veliko zanimanje učenika i roditelja za uključivanje u rad ove zadruge iznenadilo je i najveće optimiste.

- Već na samom početku u rad zadruge uključilo se 60-tak djece, što je odlično, jer za veći broj trenutačno ne raspolažemo s potrebnim kapacitetima. Odmah su osnovane sekcije pčelara, cvjećara, voćara i povrtlara kojima su ogromnu podršku pružili i roditelji koji također žele aktivno sudjelovati u tome. Posjedujemo obradive parcele koje možemo upotrijebiti za ovu namjenu, posebno u Nardu i Valpovu, ali i također i ideje da na njima uz voće i povrće uzgajamo i ukrasno i ljekovito bilje te cvijeće što će itekako dobro doći našim pčelarima koji su u projekt krenuli s dvije košnice, priča nam ravnatelj Osnovne škole Valpovo Dalibor Košutić.

Ravnatelj Košutić naglašava da je primarni cilj osnivanja Zadruge da se djeci približi rad na obradi zemlje i suživot s prirodom te uzgoj domaćih, ekoloških proizvoda koji su sve više na cijeni. I rezultat nije izostao, jer se projekt zaokružio po sistemu «Od polja do stola».

Naime, prvo povrće iz školskih vrtova, posebice iz Narda, već se počelo nalaziti na jelovniku školske kuhinje, koja odnedavno priprema kuhane obroke s povrćem koji su učenici sami uzgojili na parceli Područne škole u Nardu uz nastavnice Biserku Medved i Vericu Jezdić te suradnju roditelja. U valpovačkoj je školi naime, odnedavno uveden i kuhani obrok tri puta tjedno kojeg konzumira 100-tinjak djece po cijeni od četiri kune.

U valpovačkoj osnovnoj školi očekuju da će zanimanje za uključivanje u novoosnovanu zadrugu i dalje rasti i da će se na ovaj način potaknuti učenike da tijekom školovanja steknu i nova praktična znanja koja su uvijek dobrodošla.

Lidija ANIČIĆ

Ravnatelj naglašava da je primarni cilj osnivanja Zadruge da se djeci približi rad na obradi zemlje i suživot s prirodom

60

djece uključeno je u rad Zadruge

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike