Regija
VUKOVARCI TEŠKO BOLESNI

Mateu (11) vid bi vratila operacija u Rusiji, Lovro (7), teški invalid, treba njemačku kliniku
Objavljeno 20. studenog, 2014.
Dječaci boluju od cerebralne paralize, imaju epileptičke napadaje i brojne druge teškoće

VUKOVAR - Mali Mateo Mandić (11) iz Vukovara živi s teškom dijagnozom - boluje od cerebralne paralize. Odumiru mu očni živci i mišići, ostalo mu je oko 30 posto vida na lijevom oku, a desno mu je oko potpuno nefunkcionalno. Pomoći mu mogu vježbe, koje su priprema za operaciju, a na koje bi trebao ići tri puta po deset dana u Novi Sad, u specijalističku oftalmološku bolnicu Eliksir. No roditeljima bez primanja nedostižni su i vježbe i operacija:

- Za godinu dana treba oko 18.000 kuna za vježbe, a za operativni zahvat, koji bi bio izveden u Rusiji u specijalističkoj oftalmološkoj bolnici “Fjodorov” u Kalugi, oko 45.000 kuna. S tim vježbama i operativnim zahvatom vratio bi mu se veći dio vida i smanjili bi mu se epileptički napadaji, koji su sve učestaliji. Za daljnje vježbe i redovito školovanje dobro bi došao i laptop namijenjen i konfiguriran za slabovidne osobe, koji bi bio korišten u svakodnevnoj školskoj izobrazbi te u slobodno vrijeme za vježbe za vid, vježbe fine motorike i orijentacije. Mateo pohađa redovitu nastavu u OŠ Mitnica Vukovar te je vrlo dobar učenik. Suprug Leopold je na čekanju u tvrtki Konstruktor inženjering d.d., od koje potražuje 13 plaća, a ja sam nezaposlena. Zbog teškog financijskog stanja ne možemo mu priuštiti potrebno liječenje - kazala je zdvojno Mateova majka Andreja.

I drugi mali Vukovarac, Lovro Hrček (7), boluje od cerebralne paralize, četvrtog stupnja - 100-postotni je invalid, godinama se muči sa zdravljem, zbog čega često ne može odraditi ni osnovne terapije. U opisu bolesti mu stoji i obilno krvarenje u mozgu, hidrocefalus, problemi s vidom, subluksacija kukova, epilepsija i refluks jednjaka.

- Moj Lovro ne može samostalno držati glavu ni sjediti, ima velikih problema pri gutanju, guši se, ima jake grčeve i bolove, zbog kojih već tri godine ne spava normalno. Svaki novi dan je mučenje i borba sa sve lošijim zdravstvenim stanjem i strahom od najgoreg. Potrebne su mu razne metode fizioterapije koje se provode s djecom, ortopedska pomagala, NF WALKER hodalica, no najvažnije je osigurati novac kako bismo Lovru odveli na specijalistički pregled. Dječje klinike i specijalisti nalaze se u Austriji i Njemačkoj, no kako smo mi u teškoj financijskoj situaciji, ne možemo tamo otići - neutješna je majka Snježana, koja moli sve ljude dobre volje da pomognu njezinom Lovri.

Ljudi velika srca, koji su spremni pomoći bližnjemu u nevolji - a toliko se već puta dokazalo da ih ima - jedina su nada ovoj djeci na trnovitom putu do života bez patnje.

Mario KOKAJ

Mateu bi za vježbe i redovito školovanje dobro došao i laptop konfiguriran za slabovidne

Pomoć za Matea Mandića

Kontakt: Leopold Mandić, Hrvatske nezavisnosti 26, 32000 Vukovar;

žiroračun: IBAN: HR3825000093104234116

Pomoć za Lovru Hrčeka

Kontakt: Snježana Hrček, Šarengradska 5, 32000 Vukovar;

žiroračun: IBAN: HR3123400093211069920

Lovro ne može samostalno držati glavu ni sjediti, zbog jakih grčeva i bolova tri godine ne spava normalno

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike