Dome slatki dome
MOŽETE SE POIGRATI EFEKTIMA KOJE ĆE STVORITI LAMPE RAZLIČITOG TIPA I OBLIKA

Rasvjeta obogaćuje prostor
Objavljeno 20. studenog, 2014.
Najbolji je izbor organizacija rasvjete koja može funkcionirati fleksibilno i multifunkcionalno

R asvjeta ima više značenja u modernoj arhitekturi – osim osvjetljavanja uloga joj je i dekoracija prostora svjetlosnim efektima i dizajnom rasvjetnih tijela te mogućnost praktičnog rukovanja i održavanja.

Iako se različiti svjetlosni efekti češće koriste u javnim i poslovnim objektima, mjesto gdje ćete ih najintenzivnije osjetiti i uživati u njima upravo je okruženje vašeg doma.

Načini rasvjete mogu biti različiti, a svakako se bitno razlikuje organizacija rasvjete u radnim prostorima od onih koji, primjerice, služe isključivo za odmaranje i opuštanje. Najbolji je izbor organizacija rasvjete koja može funkcionirati fleksibilno i multifunkcionalno, a to znači spoj različitih vrsta rasvjetnih tijela kojima ćete u danom trenutku iskoristiti ono najbolje za postizanje prave atmosfere ili efekta.

Nova dimenzija prostora

Svaka prostorija stana ili kuće može dobiti novu dimenziju svjetlosnim efektima. Postavljanje središnje rasvjete u većini prostorija vrlo je praktično rješenje, koje uz odabir efektnog lustera, diskretne plafonijere ili nekog drugog elementa daje željeni efekt, a to je jaka osvjetljenost prostora. Nužno je potrebna u kuhinji kod radnih ploha, blagovaonici, kupaonici, radnim prostorima, ulaznom dijelu, dječjoj sobi i dnevnom boravku prema želji.

Ulazni prostor možete obogatiti indirektnom ili točkastom rasvjetom postavljenom u spušteni strop ili dobro dizajniranom zidnom lampom sa sjenilom ili bez njega.

Kuhinjsku rasvjetu organizirajte kao multifunkcionalnu te osim jake centralne postavite i rasvjetu uz radne plohe. Ako je povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom, možete se poigrati različitim stropnim svjetlosnim efektima koji će u određenim trenucima biti jedini izvor osvjetljenja cijelog prostora i na taj način omogućiti intimniju atmosferu dnevnog boravka.

Kupaonica, uz nužnu dobru osvijetljenost cijelog prostora, a posebno umivaonika s ogledalom, pruža mogućnosti diskretnije rasvjete kade kako bi trenuci opuštanja u njoj bili upotpunjeni svjetlosnim efektima.

Dječje sobe trebaju biti dobro i ravnomjerno osvijetljene. Radni stol treba dodatno osvijetliti, npr. zglobnom pomičnom rasvjetom, a poneka lampa uz krevet ili fotelju za čitanje također je preporučljiva.

Ugodna atmosfera

Spavaće sobe trebaju imati ugodnu intimnu atmosferu, koja se može postići različito postavljenim lampama u prostoru, a idealno je omogućiti njezino prilagođavanje iz postelje.

Rasvjeta dnevnog boravka pruža najviše kreativnih mogućnosti, možete se poigrati efektima koje će stvoriti lampe različitog tipa i oblika te jačine i boje svjetlosti, zatim rasvjetom ugrađenom u strop, pod ili elemente namještaja s direktnim ili indirektnim odsjajem, postizanje efekata s rasvjetom akvarija, staklenih pregrada, svjetlećih panoa u prostoru te poigravanjem efektima vanjske rasvjete, koji se doživljvaju i osjećaju i u unutarnjem prostoru.

Mogućnosti su bezgranične, a osjećaji koji se pobuđuju opuštajući. Ako niste sami dovoljno vješti ili kreativni, potražite pomoć arhitekata ili specijaliziranih tvrtki, koji će svjetlosnim efektima vaš prostor učiniti čarobnim...

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike