Novosti
POČAST ŽRTVAMA GRADA - SIMBOLA HRVATSKE SLOBODE

U Vukovaru 80 tisuća ljudi,
kolone ulicama grada spojile
se u jedinstvenu - bez podjela
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Vukovar je zaslužio mir i dostojanstvo - jedinstvena je poruka sudionika Dana sjećanja

Vezani članci

REPORTAŽA IZ KOLONE SJEĆANJA

Hodočastimo u ime majki koje su umrle, a nisu našle svoju djecu

Galerije fotografija pogledajte OVDJE i OVDJE.

 

Žrtvama grada heroja i ove se godine – na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2014. godine, pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, simbolično došla pokloniti cijela Hrvatska.

Prema procjenama iz vukovarskih gradskih službi, kao organizatora, jučer je u Koloni sjećanja bilo približno 80 tisuća ljudi.

“Vukovar nikada neće biti Bykobap”

U dvorištu vukovarske bolnice odvijao se komemorativni program, no početak jučerašnjeg obilježavanja tužne, 23. obljetnice ratne tragedije Vukovara, bio je zbunjujući. I prije nego je u bolničkom krugu, gdje je bio državni vrh, započeo službeni program i dok su mnogi još išli prema bolnici, jedna je skupina iz središta grada krenula prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Pola sata kasnije, dok je u bolnici još trajao program, formirala se kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara čiji čelnici medijima nisu davali izjave. Razvili su hrvatsku zastavu dugu 40-ak metara. Jedan od transparenata koje se moglo vidjeti bio je i onaj “Vukovar nikada neće biti Bykobap”.

Nakon završetka komemorativnog programa koji je u bolnici počeo intoniranjem državne himne i minutom šutnje za žrtve Vukovara '91., iz dvorišta bolnice krenula je kolona s državnih vrhom. Zajedno s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao i ministri, brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora... Kolone su se ubrzo spojile u jedinstvenu kolonu.

– Svi koji su danas došli u Vukovar, došli su odati počast i poginulim i živućim braniteljima, civilima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli obrani Vukovara – rekao je Ivan Penava, ocijenivši da bilo kakvi drugi pokušaji znače pokušaj narušavanja digniteta Vukovara i Domovinskog rata. Istaknuo je i da poruka koja treba otići iz Vukovara jest “Jedinstvo i uvažavanje žrtve”. Penava je također rekao i kako 18. studenoga pričati o podjelama može samo netko tko ne razumije ni Vukovar ni Hrvatsku.

Ovo nije dan za podjele

S vukovarskim braniteljima u Koloni sjećanja pješice je 5,5 kilometara i ove godine hodio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković – Mladi Jastreb.

– Vukovar je zaslužio mir i dostojanstvo 18. studenoga i svih ovih dana. Vukovar ne treba politiku kao razdor, nego politiku kao slogu. Vukovar je temelj moderne hrvatske države i tako treba ostati. Ovaj dan treba biti dan sjećanja na mučenike za domovinu, na vukovarske mučenike i sve one koji su dali život da bi živjeti mogla Hrvatska i da bi omogućili i Hrvatskoj i Vukovaru da se razviju. Vukovar nije zaslužio nemar, zaslužio je mnogo više – rekao je Borković.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. Zdravko Komšić, izrazio je zadovoljstvo što je na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ipak formirana jedinstvena Kolona sjećanja, mada se u početku činilo da bi moglo ispasti i drugačije.

– Ipak smo se zbili u jedne redove jer takvi smo bili 1991. – kazao je Komšić, dodajući da 18. studenoga nije dan za podjele.

– Ako se možemo dijeliti 364 dana u godini, ovaj jedan dan ne bismo se smjeli dijeliti. Ovo je dan koji trebamo posvetiti svim žrtvama koje su pale za Vukovar i Republiku Hrvatsku – zaključio je Komšić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih konclogora Danijel Rehak, rekao je kako ne treba govoriti o podjelama jer su “u Vukovar svi došli odati počast svima onima kojih danas nema”.

– Hodnjom čuvamo sjećanje na njih, da se nikad ne zaboravi. To činimo od 1998. godine – rekao je Rehak, dodajući kako su svi u Vukovaru prošli stradanja i izgubili nekoga u agresiji 1991. u kojoj je taj grad, kako je naveo, izbrojio oko 5000 žrtava.

Duga Kolona sjećanja ulicama Vukovara hodila je do Memorijalnog groblja gdje su položeni vijenci za vukovarske žrtve podno spomen-obilježja i služena sveta misa za sve pokojne i nestale.

Na Memorijalnom groblju još jednom smo pokušali dobiti izjavu od Tomislava Josića, predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

- I dalje ne bih ništa komentirao, strpite se ovih nekoliko dana kada odajemo počast žrtvama, a potom ćemo se obratiti javnosti - rekao nam je Josić.

Iz PU vukovarsko-srijemske potvrdili su oko 15 sati kako u Vukovaru nije bio zabilježen ni jedan incident.

Sanja BUTIGAN

IVO JOSIPOVIĆ

predsjednik RH

Pobijedila je Hrvatska koja cijeni Vukovar

Predsjednik Josipović izjavio je kako je na dan sjećanja na žrtvu Vukovara pobijedila Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar. “Ponosan sam jer je hrvatska ljubav, hrvatska sućut i Hrvatska koja poštuje Vukovar dostojanstveno odala počast Vukovaru i svim poginulima. Ovaj dan sjećanja je nešto što ćemo pamtiti”. Na pitanje za komentar o pokušaju pravljenja druge kolone, rekao je: “To je na savjest onima koji su to htjeli napraviti. Ali nisu uspjeli. Ova Hrvatska, koja cijeni i poštuje Vukovar, danas je pobijedila”. Premijer jučer u Vukovaru nije davao izjave novinarima.

TOMISLAV KARAMARKO

predsjednik HDZ-a

Nema podjela

"Kakve podjele, gdje ih vi vidite? Nema veze otkud je tko krenuo, glavno je da smo svi u koloni koja ide prema groblju", rekao je jučer u Vukovaru Tomislav Karamarko, koji je zajedno s predsjedničkom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović bio u koloni koja je ranije krenula prema Memorijalnom groblju. “Razmišljam o gradu i žrtvi koju je dao, i onome što smo mi dužni dati ovom gradu, a to je oporavak, novi impuls, nova radna mjesta. Ovo nije dan za politička prepucavanja i za one koji žele iskoristiti Vukovar za kampanju. Svi zajedno idemo iskazati poštovanje i sućut”, zaključio je Karamarko.

DRAGAN VULIN

predsjednik HDSSB-a

Kada su u pitanju žrtve, Hrvatska mora biti jedinstvena

- Prije svega ponosan sam na hrvatski narod, jer smo pokazali da je 2014., jednako kao i 1991. godina, ujedinila Hrvatsku. Jedino tako i mora biti, jer su žrtve Vukovara, žrtve Domovinskog rata, kao i sam Domovinski rat svetinja i tu cijela Hrvatska mora biti jedinstvena - rekao je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, koji je uoči ovog dana pozvao na jedinstvo.(D.Ku.)

IVAN PENAVA

gradonačelnik Vukovara

18. studenoga pričati o podjelama može samo netko tko ne razumije ni Vukovar ni Hrvatsku

DANIJEL REHAK

predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih konclogora

Svi su u Vukovaru prošli stradanja i izgubili nekoga u agresiji 1991., u kojoj je taj grad imao oko 5000 žrtava

POD GESLOM

“VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG PIJETETA”, GRADU HEROJU DOŠLA SE POKLONITI CIJELA HRVATSKA

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

Najčitanije iz rubrike