Regija
NAJSTARIJE VATROGASNO DRUŠTVO U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

140 godina DVD-a Požega
Objavljeno 19. studenog, 2014.

POŽEGA – Nizom manifestacija vatrogasci DVD-a Požega obilježili su 140 godina postojanja. Požeški vatrogasci najstarije su vatrogasno društvo na području Požeško-slavonske županije te šesto vatrogasno društvo po starosti u Slavoniji. Osnovani su odlukom gradske uprave i zaslužnih građana Požege 1874. godine, a nakon niza velikih požara koji su zadesili grad .

Obilježavanje je počelo izložbom stare vatrogasne opreme i tehnike, odlično očuvane ručne vatrogasne štrcaljke iz 1893. godine u holu Glazbene škole, zgradi u kojoj su gotovo 90 godina živjeli požeški vatrogasci, do preseljenja u novi vatrogasni dom u Industrijskoj ulici. Svečanim večernjim koncertom u Glazbenoj školi, u kojem su sudjelovali Brass quintet pod ravnanjem Kristine Banovac, mag. mus., i Puhački orkestar Glazbene škole, završen je prvi dan obilježavanja godišnjice.

Drugi dan proslave počeo je svetom misom zadušnicom za preminule vatrogasce u katedrali sv. Terezije Avilske, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade. Odana je i počast svim istaknutim preminulim vatrogascima pokopanim na groblju sv. Ilije i sv. Elizabete. Na Trgu Sv. Trojstva za građanstvo je održan svečani koncert Gradske limene glazbe Trenkovi panduri pod ravnanjem Mirka Ćaćića. Poslijepodnevni program počeo je Združenom taktičkom vježbom na lokaciji OŠ Julija Kempfa, u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Požega i JVP-a grada Požege.

Svečana sjednica održana je u koncertnoj dvorani Glazbene škole. Dugu povijest društva iznio je predsjednik Šimun Miletić, a sve nazočne vatrogasce i njihove goste pozdravio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dogradonačelnik Darko Puljašić, koji je vezao i svečanu lentu na vatrogasnu zastavu DVD-a Požega. Skupu se obratio i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te uručio visoko priznanje DVD-u Požega. Predsjednik VZ županije Željko Petrović, osim priznanja, DVD-u Požega uručio je i ključeve novog navalnog vozila koje je došlo iz donacije austrijske pokrajine Tirol. U svečarskom dijelu sjednice nagrađeni su istaknuti pojedinci za dugogodišnji rad u društvu, za 50 i 40 godina, vatrogasnim plamenicama. (AGM Kruna)

Izdali monografiju

U povodu 140. godišnjice DVD Požega izdao je i monografiju, koju je uredio šumarski inženjer Juraj Zelić, dugogodišnji član društva. Monografija je bogata dokumentima i fotografijama od osnutka vatrogasnog društva, te prati povijest i događanja u društvu od osnutka do današnjih dana.

Požeško je vatrogasno društvo

6.

po starosti u Slavoniji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike