Regija
U OSNOVNOJ GLAZBENOJ ŠKOLI SLATINA ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

Proslavljeno 20 godina postojanja
Objavljeno 19. studenog, 2014.

SLATINA – Osnovna glazbena škola Slatina svečanom je akademijom obilježila 20. obljetnicu postojanja, deset godina djelovanja kao samostalna ustanova i pet godina od otvaranja Područnog odjela škole u Orahovici. Govoreći o obljetnicama, ravnatelj Antonio Brzica naglasio je da je kroz školu prošlo 650 učenika, a završilo je 218. Školovanje u srednjim glazbenim školama nastavilo je 25 učenika, 13 od njih uspješno je završilo Muzičku ili Umjetničku akademiju, a petero ih još studira. U školi se uči 11 instrumenata, a organizirana je i nastava početničkog solfeggia, skupno muziciranje tamburaškog i puhačkog orkestra, učeničkog zbora i komornih ansambala. Na natjecanjima i smotrama učenici škole postižu zapažene rezultate, a ravnatelj je istaknuo prošlogodišnje uspjehe na 52. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, jednu prvu, četiri druge i tri treće nagrade te jedno priznanje na regionalnom, a na državnom natjecanju prvu i treću nagradu.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Venus najavio je uvođenje plesnog odjela, čime će škola uskoro prerasti u glazbeno-umjetničku školu. Problem nedostatka odgovarajućeg prostora bit će riješen preseljenjem škole u adaptiranu zgradu starog kotara u kojoj se već nalazi Zavičajni muzej i spomen-soba svjetskog glazbenog pedagoga i skladatelja Milka Kelemena, čije ime će škola s ponosom nositi. Čestitke školi izrazili su i zamjenica župana Sanja Bošnjak i glazbeni pedagog i dirigent Zdravko Šljivac. Dogradonačelnik Venus uručio je mladom trubaču Janu Mojzešu i njegovu učitelju Zoranu Vlajniću Oskar znanja, posebno priznanje državnim prvacima u znanju, glazbi i plesu, a ravnatelj škole uručio je 21 zahvalnicu svima koji su u proteklom razdoblju pridonijeli radu i uspjehu škole.

U glazbenom dijelu programa nastupili su violinistica Ivana Miličić, trubač Jan Mojzeš, pijanistica Kristina Vidaković, tamburaški i puhački orkestar te pjevački zbor škole. Na svečanosti je prikazan dokumentarni film Felbar studija o 20 godina škole koji dočarava rad učenika i nastavnika i s mnogo umjetničkih elemenata dočarava povezanost i prožimanje ljepote glazbe i ljepote prirode.P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana