Regija
VINA KALAZIĆ UŠLA U NOVU VELIKU INVESTICIJU

S radom počinje 6 milijuna
kuna vrijedna nova vinarija
Objavljeno 19. studenog, 2014.

ZMAJEVAC - Ako vremenski uvjeti dopuste, za oko pet mjeseci, odnosno u ožujku iduće godine, pokraj prometnice koja povezuje Zmajevac i Batinu trebala bi niknuti nova vinarija, a nešto kasnije i kušaonica vina. Investicija je to Slavka Kalazića i njegovih Vina Kalazić, vrijedna nešto više od šest milijuna kuna.

- Priča o novoj vinariji stara je otprilike koliko i naši počeci bavljenja ovim poslom, koji datiraju od prije desetak godina - priča Kalazić, objašnjavajući kako je dugo vremena od ideje do realizacije prošlo iz nekoliko razloga. Kao prvo, ističe, u vrijeme kada su počeli s proizvodnjom, bili su zatečeni stanjem na tržištu te malim prihodima. Osim globalne i domaće krize, razlog je bilo i tada neosvojeno tržište. Važno je bilo i čekanje na EU fondove, iz kojih su bile financirane razne branše, osim vinarske. Kasnije se situacija djelomice promijenila, budući da je EU počela financirati nabavu opreme.

- No, opremu je negdje trebalo postaviti. Tek kada je EU odlučila financirati i proizvodne hale, krenuli smo u realizaciju - kaže, naglašavajući kako je trećina ukupno potrebnog iznosa investicije iz EU fondova, trećina od kredita HBOR-a, dok su trećina vlastita sredstva. Sve to vrijeme nisu sjedili prekriženih ruku. Kupili su zemljište, prenamijenili ga u građevinsko, ishodili sve dozvole i stabilizirali se na tržištu. Nakon ''zelenog svjetla'' iz EU-a, prepreka više nije bilo.

- Čekali smo jedino na pozitivnu odluku Agencije za plaćanje koja je stigla tek nakon šest mjeseci. Nažalost, prošlo je ljeto i lijepi dani pa nas sada može zaustaviti samo ružno vrijeme - ističe, pokazujući na radne strojeve koji su s radom počeli simbolično - oko Martinja. Trenutačno pripremaju teren za postavljanje čelične hale, veličine 1000 četvornih metara. Nešto više od 80 posto opreme prenijet će iz stare vinarije u Batini, a ponovili su se novom, automatskom linijom za punjenje i etiketiranje, što je uvjet za ishođenje prehrambenog certifikata i pojavljivanje u robnim centrima, te potpuno novim sustavom za kontrolu fermentacije, koji omogućuje bolji kvalitet proizvoda.

- U odnosu na staru vinariju, kapaciteti će biti udvostručeni. Riječ je o 300.000 litara vina, odnosno 400.000 butelja - zadovoljan je Kalazić. Izgradnja i opremanje kušaonice s 50-ak mjesta, u planu je u drugoj fazi. Iz Batine, tvrdi, odlazi iz nekoliko ''infrastrukturalnih'' razloga. Tamo je slaba struja, nema vode ni odvodnje, a ni pristup nije najbolje riješen. Nakon što počne proizvodnja u novoj vinariji, krenut će u osvajanje novih tržišta. Njegovo vino, proizvedeno od ekološki uzgojenog grožđa s 18 hektara (kao i ono otkupljeno od kooperanata), doduše, već je prepoznato diljem Hrvatske, a u tijeku je i izvozni pilot-projekt, za sada skroman, što ne znači da se Vina Kalazić vrlo brzo neće naći na policama u različitim krajevima svijeta.

Ivica GETTO
BIT ĆE I BUNGALOVI

Na neka druga, bolja vremena, čeka već gotov projekt vezan uz ruralni turizam, onaj na ''vinskoj bazi''. U Batini, na Banskoj kosi, na mjestu današnje vinarije, u vlasništvu ima 65.000 četvornih metara građevinskog zemljišta. Želja mu je, a u suradnji s nekim investitorom, postojeće objekte na tom dijelu brda (bivše vikendice), s kojeg puca pogled na Batinu i silni Dunav, preurediti u bungalove...

U odnosu na staru vinariju, kapaciteti će biti udvostručeni. Riječ je o 300.000 litara vina, odnosno 400.000 butelja.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike