Regija
SUDSKA ZADOVOLJŠTINA NAKON PET GODINA

Sud kaznio huligane koji
su ga istukli na kolodvoru
Objavljeno 19. studenog, 2014.

NAŠICE - Miroslav Sabljak iz Našica, koji je još 2009. godine pokrenuo pravnu bitku protiv dvojice mladih Našičana koji su ga napali i istukli u ugostiteljskom objektu na autobusnom kolodvoru u Našicama, dočekao je pravomoćnu presudu na drugostupanjskom sudu. Presuda Županijskog suda u Našicama odbacuje žalbu tuženika (mladića) i potvrđuje prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Našicama.

Pravomoćna presuda znači da će napadači Darko A. i Tomislav H., obojica iz Našica, morati Miroslavu Sabljaku isplatiti 17.820 kuna te će morati platiti i zatezne kamate od 2009. do isplate, a osim toga morat će platiti još i parnične troškove u iznosu od 13.685 kuna. Sabljaku je naknada štete dosuđena za pretrpljene bolove i strah te utvrđenu potrebu tuđe pomoći i njege. Pravomoćna presuda zasnovana je na temelju uvida u pisanu dokumentaciju i saslušanja svjedoka. Presudom je utvrđeno da su napadači nanijeli ozljede Miroslavu te da nema njegova doprinosa u naguravanju i tučnjavi. U obrazloženju presude navodi se kako nitko od svjedoka, a ni napadači, nisu tvrdili da je njima Miroslav nanio ozljede, osim što je očito nehotično ogrebao po uhu jednog mladića. Također se navodi da je taj isti mladić sudu potvrdio da je “momački” gurnuo Miroslava, koji je pao na pod te da je ostalo na tome, sigurno ne bi imao ozljede koje su medicinski evidentirane u nalazu, a riječ je o ugriznoj ozljedi desne uške, oguljotini kože iznad desne obrve, hematomu desnog kapka te otoku nosa s tragovima krvi u nosnicama. Ozljede je evidentirala i policija u svom izvješću. “Odlazak tuženika s mjesta događaja prije dolaska policije te rukom evidentirana na optužnom prijedlogu strategija obrane tuženika, samo dodatno potvrđuju da su tuženici istukli tužitelja, a ne da bi se branili od njegovog napada ili da bi tužitelj priječio tuženicima izlazak iz ugostiteljskog objekta, kako to neosnovano navode u žalbi”, navodi se, između ostalog u presudi Županijskog suda u Osijeku.

- Za ono što su učinili su kažnjeni i ja sam presretan. Drago mi je da je ovaj slučaj završen i da je dokazana krivnja tatinih sinova i da ne mogu raditi što hoće i što im je volja. Novac mi nije važan, već istina i pravda. Dokazao sam da sam bio u pravu kada sam govorio što su mi učinili, iako su me cijelo vrijeme na sudu omalovažavali, ismijavali, vrijeđali i ponižavali. Sve sam izdržao, premda nije bilo jednostavno – rekao nam je jučer Miroslav Sabljak, koji je razočaran Prekršajnim sudom u Našicama.

Vjerovao je da će sud riješiti predmet u razumnom roku budući da je i policija u optužnom prijedlogu predložila da se provede žurni postupak i da se okrivljenici proglase krivima jer su “svojim ponašanjem grubo povrijedili norme prihvatljivog ponašanja na javnom mjestu”. Međutim, sud je dvojicu napadača oslobodio pa je pokrenut žalbeni postupak i slučaj je otišao do Visokog prekršajnog suda. Presuda Visokog prekršajnog suda, nakon dvije godine, slučaj je vratila prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Jedan napadač je oslobođen krivnje, a drugi je novčano kažnjen. No Sabljak je uvjeren da je Prekršajni sud u Našicama namjerno odugovlačio postupak.

- I sutkinju sam bio prijavio USKOK-u. I kada više nisam znao što ću zbog nezadovoljstva postupanja Prekršajnog suda i straha od zastare, obratio sam se Glasu Slavonije koji mi je donio nadu, jer kada je objavljen članak, drugi dan sam dobio poziv za Prekršajni sud. Zato sam zahvalan Glasu te svom odvjetniku koji je strpljivo i profesionalno odradio posao, jer na kraju je sve dobro završilo – zaključuje Sabljak.

Medicinska dokumentacija, policijsko izvješće i iskazi svjedoka, kaže Sabljak, bili su osnovani dokazni materijal za presudu našičkog Općinskog suda i osječkog Županijskog suda u korist Miroslava Sabljaka, ali ne i za našički Prekršajni sud.

Snježana FRIDL

Izdržao sam

vrijeđanje i ismijavanje napadača na sudu, kaže Sabljak

Nakon članka u Glasu Slavonije, drugi dan dobio sam poziv za Prekršajni sud

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana