Novosti
DRAŽEN BAĐUN (OSIJEK, 15. 12. 1958. – 18. 11. 2014.)

Otišao strastveni kroničar osječke kulturne i estradne scene
Objavljeno 18. studenog, 2014.

Na ulazu u zgradu crna zastava, na licima svih djelatnika Glasa Slavonije primjetljiva nevjerica, na stolu u samom kutku redakcije fotografija, zapaljena svijeća i buket cvijeća. Obrisi nemjerljive tuge zbog iznenadnog gubitka jednog od najvjernijih novinara Glasa Slavonije, čiji prijelaz u ljepše, vječne prostore, ostavlja predubok trag, poglavito u srcima brojnih suradnika u novinama kojima je, doslovce, darovao sav svoj život. U utorak prijepodne, u KBC-u Osijek, zauvijek je prestalo kucati srce Dražena Bađuna, dugogodišnjeg novinara i urednika TV Obzora, čija je smrt bezgranično potresla sve koji su ga poznavali, a iz osječke sredine otrgnula ga točno deset dana nakon što je, prvi put uopće, morao na bolovanje.

Rođeni Eseker (15. prosinca 1958.), s novinarskim se radovima pojavio još kao srednjoškolac, da bi se poslije diplome na Pedagoškom fakultetu (hrvatski jezik i književnost), sasvim priklonio izvješćima s raznih kulturnih događanja. Potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća već je, osim kao honorarac u Glasu Slavonije, stjecao dragocjena iskustva kao vanjski suradnik drugih medijskih kuća; pisao je i pripremao emisije za Radio Osijek i Hrvatsku televiziju te pisao u mnogim našim revijama i časopisima, potom uređivao različita izdanja i za to već tada primio nekoliko priznanja za svoj dotadašnji novinarski rad. Stjecajem okolnosti, budući da sam u tom razdoblju i ja još bio profesionalno zaposlen u HNK-u u Osijeku, trajno je u sjećanju ostala strast s kojom je Dražen pristupao svakom razgovoru s glumcima i glumicama s osječkih «dasaka što život znače». Na neki način svojim je tekstovima u tom davnom dobu bio preteča stvaranja celebrity okruženja kulture u gradu na Dravi! Bio je i ostao trajni zaljubljenik u kazalište, iako su ga, posebice kad je 1. ožujka 1986. postao profesionalac, novinar jedinog slavonsko-baranjskog dnevnog lista, svakodnevne obveze odvele u posve drugi svijet. Kao da je znao da će se to i dogoditi pa je Dražen Bađun niz svojih dotadašnjih razgovora s poznatim umjetnicima ukoričio u autorsku knjigu Kazališna druženja, koja od korica do korica, prije svega, odiše ljubavlju prema osječkim kazalištarcima.

Zakoraknuvši potom u svijet estrade, spektakala, televizije…, a koristeći pritom već bogato novinarsko iskustvo, nanizao je bezbrojna izvješća s festivala, snimanja filmova, intervjua i s našim najvećim zvijezdama, kreirajući i stvorivši TV Obzor, redovni tjedni prilog matične kuće, Dražen Bađun prerastao je lokalne okvire iako je, ipak, na značajnom prostoru opet promovirao osječku i slavonsko-baranjsku scenu. Praćen vjernim prijateljem i suradnikom, fotoreporterom Gojkom Mitićem, od 1992., s mnogo je entuzijazma izvješćivao s festivala u Požegi, Splitu, Opatiji,… s Dore, Porina, sa snimanja brojnih hrvatskih filmova i TV serija, približavajući nama čitateljima nadasve galeriju popularnih likova koji su iz dana u dan postajali nezaobilazni dio hrvatske svakodnevice. Prošlog petka tiskan je TV Obzor broj 1214, ne tako davno obilježili smo nesvakidašnji jubilej tisućitog broja (is)tog priloga koji je iz tjedna u tjedan bitno pridonosio i statističkim podacima o nakladi naših novina.

I riječ-dvije o Draženovoj privrženosti novinama čiji je bio prepoznatljiv sinonim. Tek što bi petak označio kraj još jednog projekta u suradnji s nizom stalnih, poštovanih suradnika, u subotu prijepodne već bismo se susre(ta)li – u redakciji! Već je počeo kovati planove za sljedeći Obzor, ne razmišljajući previše o radnom vremenu; kroničarski zanesen isključivo načinom na koji će čitatelji idućih tjedana biti još zadovoljniji i time više voljeti Glas.

Bilo kako bilo, u subotu ga više neće biti za stolom na kojem nas danas njegova fotografija, zapaljena svijeća i buketić cvijeća odanih koleg(ic)a tako tužno podsjećaju da je to mjesto godinama bilo dio primjera teško ponovljive odanosti novinarstvu i Glasu Slavonije. A svojim nasljednicima Dražen Bađun ostavio je visoko postavljenu letvicu kvalitete tjednog priloga bez kojeg se danas naš list ne može niti zamisliti.

Posljednji ispraćaj našeg kolege koji je svoj život posvetio novinarstvu i svojoj matičnoj kući, bit će sutra (četvrtak), u 13.30 sati, na Gornjogradskom groblju, kad će, osim neutješnog brata Branimira s obitelji, našega Dražena posljednji put pozdraviti brojni štovatelji, prijatelji, suradnici i djelatnici s osječke kulturne i estradne scene.

Dragutin KERŽE
Možda ste propustili...