Novosti
OPĆINA DARDA

Zbog birokracije socijali za stanovanje 10 kuna
Objavljeno 19. studenog, 2014.
Bez toga rješenja siromašni ne bi mogli dobiti besplatan ogrjev

Kako rasporediti deset kuna mjesečno za troškove stanovanja? Teško da bi mogli naći suvisli odgovor, no odgovor na to mogla bi dati Općina Darda, koja izdaje rješenja za pravo na pomoć za stanovanje u iznosu od – deset kuna.

Ovih dana u to su se mogli uvjeriti brojni posjetitelji društvenih mreža nakon što je objavljeno da je mještanin te općine G.R. (podaci poznati redakciji) dobio rješenje za pravo na pomoć za stanovanje u iznosu od deset kuna mjesečno. No, nije samo on taj koji je dobio takvo, gotovo nevjerojatno rješenje, već prema riječima Antonija Branilovića, zamjenika Općine Darda, više od tisuću korisnika pomoći prima također deset kuna.

- Novim Zakonom o socijalnoj skrbi predviđena je pomoć za troškove stanovanja i to je, uz rješenje Centra za socijalnu skrb na razini cijele države uvjet za ostvarenje prava za pomoć za ogrjev. Gledamo li taj iznos na godišnjoj razini, to je 120 kuna godišnje, a budući da imamo oko 1100 korisnika, mi godišnje za pomoć za stanovanje dajemo oko 130.000 kuna - pojasnio je Branilović.

Dodao je kako u spomenutom slučaju Općina također sufinancira školsku kuhinju za četvero djece te dodao da je to tek kap u moru stavki u proračunu za socijalu. Na upit nije li deset kuna više simboličan no stvarno potreban iznos za pomoć za stanovanje, zamjenik načelnika odgovara kako nitko od korisnika socijalne skrbi u Dardi ne plaća komunalnu naknadu pa Općina iznosom navedenim u spomenutom rješenju zapravo pokriva troškove komunalne naknade. Točnije, tih deset kuna korisnicima se uopće ne isplaćuje, nego se tim iznosom, dodaje Branilović, automatski rješavaju dugovanja, odnosno potraživanja Općine. “Nemamo slučajeva gdje netko ima pravo na pomoć za stanovanje, a da ne treba pomoć za ogrjev”, pojasnio je Branilović i dodao da država jedinicama lokalne samouprave nameće sve više socijalnih slučajeva. Stoga, kaže, da rješenje za pravo na pomoć za stanovanje nije uvjet za ogrjev, Općina ga ne bi niti izdavala. Ovako birokratski aparat zahtijeva rješenje kao uvjet za drugo rješenje pa makar ono bilo običnom čovjeku potpuno neshvatljivo. U okviru cjelokupne socijalne kategorije zamjenik načelnika ipak pokušava dati suvislo pojašnjenje. “Kad se izvuče iz konteksta tih deset kuna, onda se to čini malo. Naša općina za socijalni program premašuje iznos od dva milijuna kuna. Toliko vrsta pomoći dajemo koliko ih nijedna općina na području cijele Hrvatske nema”, poručio je Branilović.

Ipak, nameće se pitanje - nije li cijena samog izdavanja rješenja skuplja od mjesečnog iznosa navedene pomoći? Odgovor je, nažalost, potvrdan.

Marija MIHELIĆ
Pomoć za stanovanje, ogrjev i komunalnu naknadu

Prema čl. 43 Zakona o socijalnoj skrbi, samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se grije na drva priznaje se pravo na troškove ogrjeva i to tri prostorna metra jednom godišnje. Moguće je odobriti i novčani iznos za podmirenje tog troška u visini koju odlukom odredi nadležna jedinica područne/regionalne samouprave. Kad su u pitanju troškovi stanovanja, oni se odnose na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja u skladu s propisima. Međutim, u slučaju Općine Darda, komunalna naknada plaća se iz troškova prava za pomoć za stanovanje, dok je minimalni iznos pravo na pomoć za stanovanje u Osijeku za samca 400 kuna, odnosno polovina iznosa zajamčene minimalne naknade.

Možda ste propustili...