Ekonomija
PREDSTAVLJAMO NAJMLAĐI RADNI KOLEKTIV

Mlada osječka poduzetnica Matea Vuković radi, studira marketing i zapošljava
Objavljeno 19. studenog, 2014.

Iako, kada je o ljepšem spolu riječ, nije uputno govoriti o godinama, ovaj put napravit ćemo iznimku. S razlogom, jer posjetili smo jednu od najmlađih tvrtki u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Matea Vuković vlasnica je obrta Studio instinkt dizajn, njoj su 23 godine, jedna djelatnica dvije je godine mlađa, a druga dvije godine starija.

Nismo ih, naravno, posjetili kako bismo reklamirali uslugu njihova studija, recimo tek kako je riječ o njezi i uljepšavanju tijela. Razlog je posve drugi - željeli smo vidjeti kako se tako mlada vlasnica snalazi u poduzetničkim vodama. Štoviše, Matea jer je još studentica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

- Motivi mog ulaska u poduzetništvo su ambicija i moja strast. Željela sam se zaposliti, ali i dalje se educirat - kaže naša domaćica. Iza nje su sada već dvije godine samostalnog poslovanja, kaže, nije joj žao što slobodu studentskih dana mijenja za upravljanje kolektivom. Stoga i svojim kolegama iz studentskih klupa predlaže da se što prije odluče na poduzetništvo.

- Studij i teorija su jedno, no praksa nosi drugo - kaže Matea. Iznenadila se koliko je u poslovanju skrivenih troškova, ipak, kaže, znanje stečeno u marketingu, koji studira, uvelike joj pomaže u promociji toga što radi. Jedno je jasno, ni u jednom trenutku ona kao vlasnica i njezine djelatnice nisu stale s edukacijom. U vrlo su atraktivnoj i propulzivnoj branši, na tržištu se stalno pojavljuju i nameću novi trendovi.

- Konstantno su potrebne inovacije kako bi se dovela i zadržala klijentela, i jednostavno ne smiješ biti izvan te struje - kaže Matea.

I Nicole je, jedna od dvije zaposlenice, zadovoljna jer je poslodavac potiče na daljnju izobrazbu.

Završila sam za kozmetičarku, a i na prethodnom radnom mjestu nije bilo previše prilike za odlaske na seminare i stjecanje novih vještina. Ovdje je sasvim drukčija priča, kaže Nicole. Posao, očito, ide dobro, jer vlasnica razmišlja i o proširenju. Kaže odvažila bi se na zaokruživanje priče svojevrsnim beauty centrom.

Dario KUŠTRO

Dakle, možda nije nužno da nam se baš sva mladost zaputi preko granica domovine u potrazi za poslom. Samozapošljavanje bi, još jednom se to pokazuje, moglo doista biti poticajan recept državnim i lokalnim vlastima u nastojanju motiviranja mladih za uključivanje u poduzetničke vode. A mi ćemo kao znak potpore našim sugovornicama objaviti da se ovaj mladi studio nalazi u Osijeku u Huttlerovoj ulici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike