Mozaik
OTVOREN ŠESTI FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Brojna publika podržala
borbu za dječja prava
Objavljeno 18. studenog, 2014.

U zagrebačkom kinu Tuškanac svečano je otvoreno šesto izdanje Festivala o pravima djece – događanja koje promiče dječja prava na inkluzivan način, kroz filmsko stvaralaštvo djece i odraslih autora. U fokusu ovogodišnjeg Festivala jest problematika nasilja nad djecom, kojoj će posvetiti najveći dio programa Festivala, koji traje do 22. studenoga.

Dobrodošlicu brojnim gostima i zainteresiranoj publici poželjele su domaćice Festivala – glumice Bruna Bebić, Bojana Gregorić Vejzović te Zana Marjanović, koja je ujedno i predstavnica ovogodišnje zemlje partnera, Bosne i Hercegovine. One su zajednički istaknule potrebu za osvještavanjem šire javnosti o problemima djece i borbi za njihova prava te naglasile zadovoljstvo sudjelovanjem u promociji Festivala.

U uvodnom dijelu programa, uz podršku domaćih glumaca, domaćice su kratkim performansom skrenule pozornost na činjenicu da su audiovizualni programi na materinjem jeziku nedostupni osobama s oštećenjem sluha te da je nužno uvođenje titla. Održane su projekcije kratkih filmova učenika iz BiH i Hrvatske, a potom je prikazan danski film “Natjecanje – Uspon do zvijezda” (eng. The Contest – To the Stars and back) koji u fokus stavlja pitanje fizičkog i psihičkog zlostavljanja djece u sredini s različitim etničkim skupinama. Nakon zagrebačkog, najavljeno je i splitsko otvorenje festivala. Uz Zagreb i Split, ovogodišnji će se Festival održavati diljem Hrvatske, i to u svim kinima Blitz Cinestar, u kojima će se u četvrtak i petak, 20. i 21. studenoga, prikazivati gotovo 30 kratkih filmova za djecu i mlade u jutarnjim terminima. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike