Crna kronika
ODUZETI MEDIKAMENTI NA GRANICI KOD BATINE

Slovenac iz Srbije pokušao unijeti pet tisuća tableta
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Strani državljanin predan je pritvorskom nadzorniku

BATINA - Približno 5000 tableta pokušao je preko hrvatske granice prošvercati 30-godišnji Slovenac. Na granični prijelaz Batina iz Srbije je stigao automobilom, u subotu u večernjim satima.

- Pri pregledu vozila i prtljage, policajci su pronašli i uz potvrdu oduzeli više tisuća komada neprijavljenih tableta koje sadrže tvar s popisa tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga. Protiv 30-godišnjaka policija, zbog neovlašene proizvodnje i prometa drogama, podnosi kaznenu prijavu - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske. Slovenac je predan pritvorskom nadzorniku.

Razni lijekovi u susjednoj Srbiji jeftiniji su nego u Hrvatskoj, pa se i veliki broj hrvatskih državljana nerijetko upusti u njihovu kupnju. Međutim, preko granice nije moguće unijeti velike količine tableta, nego lijekove i medicinske proizvode u količini dostatnoj za putnikove najnužnije osobne potrebe. Uz to, policajcima se u slučaju posjedovanja tableta mora pokazati medicinska dokumentacija - povijest bolesti.

Kako navode iz policije, u određenom broju slučajeva u kojima se kod građana na granici pronađu lijekovi koje ne bi smjeli nositi, riječ je isključivo o neupućenosti osoba u zakonske propise. U pravilu riječ je uglavnom o građanima starije životne dobi koji svakodnevno konzumiraju određene lijekove u sklopu svojih liječnički propisanih terapija te ih neprestano imaju uz sebe. Međutim, nisu upoznati s činjenicom kako je posjedovanje takvih lijekova bez medicinske dokumentacije prilikom prelaska državne granice kažnjivo prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga ili Kaznenom zakonu.

Sandra LACIĆ
ZAKONSKE ODREDBE

Prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, osobe koje prelaze državnu granicu smiju kod sebe imati lijek koji sadrži drogu samo na temelju medicinske dokumentacije i u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju najviše do pet dana. Osobe koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, smiju pri prelasku granice imati kod sebe lijek koji sadrži drogu na temelju medicinske dokumentacije u količini nužnoj za osnovnu uporabu u trajanju naviše 15 dana. Medicinska dokumentacija i lijekovi obavezno se moraju prijaviti carinicima pri prijelazu granice.

POTVRDA LIJEČNIKA NUŽNOST

Iznimno, osobe s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj, a koje putuju u države schengenskog prostora, smiju imati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj u trajanju do najviše 30 dana. Osoba mora kod sebe imati potvrdu koju je na propisanom obrascu izdao izabrani doktor medicine, ili specijalist u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevenciji i izvanbolničkog liječenje ovisnosti o drogama.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike