Autoglas
KVALITETNO ODRŽAVANJE VOZILA RJEŠAVA ZIMSKE PROBLEME

Automobil će zimu lakše preživjeti ako je u dobroj formi
Objavljeno 18. studenog, 2014.

I zakonski je određeno da od subote pa sve tamo do polovice travnja na automobilima moramo imati zimsku opremu. Prema jutarnjim temperaturama, zimske su gume već trebale biti postavljene, pa ostaju tek kontrolni pregledi i sitni popravci i zamjene. Ne mora sve ići ovlaštenom serviseru jer ono što možete učiniti sami, donijet će vam nešto financijske uštede. No, za veće zahvate nemojte riskirati - obratite se ovlaštenom seviseru.

Ono što možete obaviti sami je pregled metlica brisača jer su tijekom ljeta visoke temperature i UV zračenje ostavili trag na njihovoj elastičnosti i učinkovitosti. Zamjenske možete pronaći u ponudi ovlaštenih servisa, trgovina autodijelovima, ali i samposluživanjima. Na vama je tada da odaberete omjer cijene i kvalitete. Redovito provjeravajte tlak u gumama jer najčešće prenizak tlak povećava potrošnju i habanje guma, a previsok utječe na stabilnost vozila i zaustavni put.

Što se tiče provjere rashladne tekućine, najbolje je obratiti se u ovlašteni servis za vrijeme zimskih akcija (ovih dana!). Sami možete provjeriti ispravnost svjetlosne signalizacije, razinu ulja te uliti zimsku tekućinu za pranje vjetrobrana otpornu na smrzavanje. Ako akumulator nije potpuno zatvoren, možete provjeriti i korigirati razinu elektrolita. Ne zaboravite prekontrolirati rezervni kotač, kako ne biste u zao čas doznali da je i ta guma prazna.

Što još treba staviti u prtljažnik ili pretinac u automobilu? Bilo bi poželjno imati lopaticu za eventualno otkopavanje snijega, metlicu, strugalicu, sprej za odleđivanje i rezervnu bocu tekućine za pranje stakla. Ako ste nekada imali (ne)sreću noću mijenjati neki od osigurača, onda vas ne treba posebno podsjećati da je vrlo korisno i posjedovanje baterijske svjetiljke. Zima svakim danom u prometu donosi novo iznenađenje. Neka od njih možete predvidjeti, pravodobno se pripremiti i time onemogućiti da vam se vožnja pretvori u horor. M.Bugarić

Možda ste propustili...