Autoglas
OD SUBOTE JE OBAVEZNA UPOTREBA ZIMSKE OPREME

Kazne su skuplje od lanaca za snijeg u “gepeku”
Objavljeno 18. studenog, 2014.

I ako vrijeme to ne sugerira, a dnevne su temperature redovito više od 15 stupnjeva, od subote je na pojedinim dionicama obavezna zimska oprema.

Velik broj vozača za sada ignorira tu zakonsku odredbu, pa bi ih trebalo upozoriti da vrlo lako mogu ostati bez 700 kuna, kolika je propisana kazna za taj prekršaj!

Od subote pa sve do 15. travnja iduće godine sva motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona moraju imati zimske gume (M+S) na svim kotačima. Dopušteno je imati i ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra, ali sa spremnim lancima za snijeg, koji će u slučaju snijega ili bljuzgavice biti postavljeni na pogonske kotače. Što se tiče autobusa, podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Oni autobusi i teretna vozila koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Iz policije upozoravaju da se na vozila ne smiju postavljati gume s čavlima.

Kako će to izgledati u praksi? Primjerice, ako policija na cesti na kojoj je obvezna zimska oprema zaustavi vozilo i utvrdi da ono nema potrebnu opremu, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

U Slavoniji i Baranji vozači bi trebali znati na koje se ceste ova odredba odnosi. Osim autocesta A5 (Slavonika) i A3, tu je sada i rekonstruirana cesta Osijek - Vukovar - Ilok. U Baranji su to ceste koje vode od graničnih prijelaza Duboševica i Batina prema Osijeku te od Belog Manastira do Belišća. Tu su i ceste Donji Miholjac - Našice - Slavonski Brod, Županja - Gunja, Terezino Polje - Virovitica - Daruvar - Okučani - Stara Gradiška, Donji Miholjac - Valpovo - Osijek. U zimske dionice javnih cesta ulaze 839,2 kilometra autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Milan BUGARIĆ
KAKO JE KOD SUSJEDA

U Austriji je zimska oprema obavezna od 1. studenog do 15. travnja. Pravila su ista, a kazna za neposjedovanje zimske opreme je 35 eura. No ako s “ćelavim” gumama stvorite prometni kolaps, kazna je do pet tisuća eura! U susjednoj BiH kazna za neposjedovanje zimske opreme je 40 konvertibilnih maraka, a ako ste skrivili nesreću, ona se penje do 200 KM. Što se tiče Italije, svaka regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na svom području. Kazna za neuporabu zimske opreme je 39 eura na cestama unutar naselja i 80 eura izvan naselja, a policija može i zabraniti daljnju vožnju. U Mađarskoj je zimska oprema obavezna od 15. studenog do 15. ožujka, a kazna za neposjedovanje opreme je 15 eura. U Sloveniji je ta kazna 40 eura, a ako vozilo prouzroči prometni čep, kazna je 500 eura. Ako je pak auto neočišćen od snijega kazna je 200 eura. U Srbiji je kazna za neupotrebu zimske opreme 3000 dinara.