Novosti
MINISTARSTVO FINANCIJA

Država osniva odred za
lov na utajivače poreza
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Novi ured bit će pod izravnom nadležnosti ministra financija

Utajivači poreza ne izlaze iz mode ni više od 80 godina od uhićenja poznatog američkog gangstera Ala Caponea, kojega je američki porezni činovnik Eliot Ness 1931. godine uspio uhititi i izvesti pred sud upravo zbog neplaćenih poreza.

Kako je Hrvatska u protekle 23 godine također nerijetko bila oaza za sve one koji su se početkom 90-ih preko noći obogatili, ponekad unovčujući spretno i beskrupulozno i svoje navodno domoljublje, bilo je krajnje vrijeme da se i kod nas netko ozbiljnije time pozabavi. Ta mjera ovdje bitno i ozbiljno kasni, jer su oni koji na sve moguće načine izbjegavaju svoje porezne i druge financijske obveze već gotovo sve davno pokrali, no bolje ikad nego nikad. Naime, procjenjuje se da se godišnje u Hrvatskoj i nadalje utaji oko sedam milijardi kuna poreza.

Stoga je Vlada usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija, koji donosi izmjene i dopune u užem dijelu Ministarstva financija i Carinske uprave u njegovu sastavu. U okviru užeg dijela Ministarstva tako će se ustrojiti Samostalni sektor za sprječavanje i otkrivanje poreznih prijevara, koji je pod izravnom nadležnosti ministra financija, kojemu je direktno odgovoran. U njemu bi se ustrojile 3 službe - za otkrivanje organiziranih poreznih prijevara, za provjeru imovine fizičkih osoba i poreznih dužnika te za suradnju s tijelima kaznenog progona.

Cilj je spriječiti i otkriti porezne prijevare i kaznena djela rizičnih poreznih obveznika koji sudjeluju u organiziranim poreznim prijevarama s posljedicom velikih poreznih utaja (osobito u međunarodnim prijevarama iz područja PDV-a), fizičkih osoba koje posjeduju imovinu značajne vrijednosti koju su stekle na nezakonit način te imovinu poreznih dužnika koja je s ciljem onemogućivanja naplate duga prenesena na druge osobe. Novi će ured imati 26 djelatnika i pružat će stručnu pomoć u analitičkom i operativnom smislu tijelima kaznenog progona u otkrivanju kaznenih djela povezanih s gospodarskim kriminalitetom i utajama poreza. Također, razmjenjivali bi se podatci i dokumentacija sa sličnim tijelima drugih zemalja Europske unije, kao i drugim stranim administracijama. Oni već intenzivno rade na desetak slučajeva velikih poreznih prijevara u Hrvatskoj.

Igor BOŠNJAK

7

milijardi kuna poreza godišnje se utaji u Hrvatskoj

26

ljudi imat će Samostalni sektor za sprječavanje i otkrivanje poreznih prijevara

Željko Požega

stručnjak za ljudske resurse

Mogli bi smanjiti broj utaja

Stručnjak za ljudske resurse, doc. dr. sc. Željko Požega, s osječkog Ekonomskog fakulta, kaže da, psihološki gledano, ljude treba kontrolirati kako bi radili blizu svojih maksimalnih mogućnosti i što kvalitetnije. “Ta kontrola treba biti što diskretnija i što češća, ali, s druge strane, i dovoljno nepredvidljiva i neočekivana. Otkako je ukinuta tzv. financijska policija, drastično se smanjio broj kontrola poslovanja gospodarskih subjekata i, usporedo s tim, nedvojbeno je, povećao se broj neetičnog i kaznenog ponašanja u gospodarskom poslovanju. Novi odjel koji osniva ministar Lalovac zbog toga je za svaku pohvalu i mogao bi, bude li efikasno ustrojen i organiziran, znatno smanjiti visinu iznosa poreznih utaja. Ne bude li adekvatno organiziran, bit će samo još jedan u nizu Vladinih promašenih projekata, kao, primjerice, sportska inspekcija, te će samo dovesti do novih troškova u državnom aparatu”, kaže Požega.

BEZ DODATNOG ZAPOŠLJAVANJA

Slijedom racionalizacije, posao kontrole koncesijskih naknada iz Ministarstva financija se prebacuje Carinskoj upravi, što će smanjiti broj rukovodećih radnih mjesta (9) i ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta (49). Oni koji ostanu bez radnih mjesta će se preseliti u Carinsku upravu i Sektor za financijski i proračunski nadzor. Temeljem toga u okviru Carinske uprave povećat će se za 19 okvirni broj službenika u područjima nadzora koja se odnose na naplatu proračunskih i drugih prihoda, te nije potrebno dodatno zapošljavanje za navedene izmjene. Time se, kažu, bitno ojačava uloga carinske službe u cilju efikasnijeg suzbijanja “sive ekonomije”, svih oblika krijumčarenja, pranja novca...

PODACI

I DOKUMENTACIJA RAZMJENJIVAT ĆE SE SA SLIČNIM TIJELIMA DRUGIH ČLANICA EU-a

Možda ste propustili...