Osijek
GOLEME ŠTETE ZBOG “ZAŠTITE PIJESKA”

Koncesija za eksploataciju
pijeska rješava problem
Luke Tranzit, ali na proljeće
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Iduće godina bit će podignuta G-pregrada kako bi se onemogućilo prelijevanje voda u lučki bazen

S više od milijun prostornih metara pijeska zatrpan je akvatorij Luke Osijek, zbog čega je prije mjesec dana Lučka kapetanija Osijek koncesionaru - Luci Tranzit d.o.o. - izdala cjelovitu zabranu uplovljavanja plovila i manipulacija u njoj, istinite su činjenice, no ne i to da su za to krivi isključivo Ministarstvo prometa, Lučka uprava Osijek i Agencija za vodne putove iz Vukovara.

Istaknuli su to jučer Darko Takalić, ravnatelj Lučke uprave Osijek i Zrinko Zvocak, ravnatelj Agencije za vodne putove Vukovar. Pritom su dodali da je taj problem eskalirao 2010. godine, kada je upravo tadašnja HDZ-ova vlada novim Zakonom o vodama ukinula koncesije za vađenje pijeska iz vodotokova. Stoga katastrofalne učinke takve odluke nikako ne mogu, od strane HDZ-a, biti pripisane ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću, jer su oni posljedica odluke koje je njihova vlada donijela prije četiri godine, rekao je Takalić. Pritom je dodao da je ipak sreća u nesreći što su ove godine iznimno visoki vodostaji Drave pa se i ovih dana u luci ipak odvija kakav-takav promet.

Nakon što su ga čelnici osječkog HDZ-a označili kao glavnog krivca za zatrpavanje pijeskom i zatvaranje Luke, ministar Hajdaš Dončić kaže kako i očekuje od političkih protivnika da ga kritiziraju i prozivaju. “Oni su do sada dvije do tri godine bili ravnatelji lučkih uprava u jurisdikciji ministarstva. Što bi oni radili? Moraju kritizirati. Znam da te prozivke i napadi nisu točni jer sporni Zakon o vodama nismo promijenili mi, nego Ministarstvo poljoprivrede”, istaknuo je, dodavši kako će se ovaj problem rješavati u sljedeća tri ili četiri mjeseca, sukladno Zakonu o koncesijama. “Inače, povijest te priče ide vam u 2010. i Zakon o vodama, kojim je na ovaj način zabranjeno vađenje pijeska, kao što je bilo do tada. Isto tako, morate imate u vidu da je Hrvatska članica Europske unije i da za Dravu vrijede posebni režimi i posebna prava zaštite okoliša. No, to će se riješiti, iako je to više u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede koje će to sanirati na zadovoljavajući i zakonit način", zaključio je ministar.

Ponovno raspisivanje koncesije za vađenje pijeska i šljunka, sukladno izmijenjenom Zakonu o vodama, od 18. svibnja prošle godine, u nadležnosti su Ministarstva poljoporivrede, a kako se ovih dana osniva i Povjerenstvo za provođenje postupaka davanja koncesije za eksploatacije pijeska i šljunka iz akvatorija bazenske luke Osijek, za očekivati je da će do proljeća iduće godine koncesije biti ponovno pokrenute, a s njima i trajno rješavanje problema nataloženog pijeska u luci. Uz to, u suradnji s Hrvatskim vodama, iduće godina planira se podići i tzv. G-pregrada, na kotu koja će onemogućiti prelijevanje srednjih i visokih voda u bazen Luke Osijek, što će trajno riješiti problem nanosa pijeska u njezino korito.

Ravnatelj Agencija za vode putove Vukovar, institucije zadužene za gradnju i tehničko održavanje vodnih putova Zrinko Zvocak, istaknuo je da ta institucija upravo obavlja i drugo ovogodišnje interventno čišćenje 30-ak tisuća kubika pijeska iz akvatorija luke, za što će ukupno angažirati 1,5 milijuna kuna, iako ti radovi ni izbliza neće riješiti aktualni problem zabrane uplovljavanja brodova. No i dalje izvađeni pijesak, sukladno Zakonu o vodama, mora se vraćati nizvodno u korito Drave, što već od sredine iduće godine neće biti slučaj, pa će se on angažirati za građevinske projekte koji se izvode u okruženju, a pijesak se više neće uvoziti iz drugih zemalja i tako uludo trošiti milijuni kuna.

Nikola VUKADINOVIĆ/Tomislav LEVAK

Vladimir Šišljagić

osječko-baranjski župan

Ne razumijem taj zakon

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kaže kako je u proteklih godinu i pol dana u ministarstva poljoprivrede te pomorstva, prometa i infrastrukture, kao i Vladi RH, uputio nebrojeno dopisa vezanih uz ovu problematiku. “Posrijedi je apsolutno nelogična situacija vezana uz eksploataciju pijeska koja je zabranjena u prostoru Luke, a on ometa plovidbu i redoviti rad luke. Ne razumijem taj zakon o eksploataciji pijeska i mislim da je donesen samo zbog određenih interesnih lobija koji iskorištavaju pijesak, a s druge strane on se uvozi, jer je i te kako potreban u građevini, a mi ga imamo nadohvat ruke. Ne želim upirati prstom ni u jedno ministarstvo, ali svakako su odgovorni Vlada i Sabor. Pijesak se prebacuje s jedne lokacije na drugu pa ako je to normalno, zbilja više ne znam što možemo proglasiti normalnim”, naglasio je župan.

više od milijun kubika

pijeska zatrpalo je akvatorij Luke Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije