Kultura
STOGODIŠNJICA ROĐENJA SLIKARA NAIVCA IVANA GENERALIĆA

Krajem tjedna dvodnevni simpozij o značaju Generalićeve umjetnosti
Objavljeno 18. studenog, 2014.

HLEBINE - U povodu stogodišnjice rođenja Ivana Generalića Muzej grada Koprivnice organizirao je izložbu “Ivan Generalić, iz Zbirke Infeld, Beč", u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Veliki dio Zbirke Infeld u Beču sastoji se od zbirke hrvatske naivne umjetnosti, a unutar toga jedan segment posvećen je umjetnosti Ivana Generalića. Na izložbi u Hlebinama bit će prezentirani radovi od 1930. godine do zadnjih Generalićevih slika, a ukupno je riječ o 31 radu.

Autori izložbe su Yordanka Weiss, kustosica bečke Zbirke i Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Izložba u Hlebinama ostaje otvorena do 21. prosinca 2014. godine.

Sljedećeg tjedna, 20. i 21. studenoga, u Društvenom domu Hlebine održat će se dvodnevni simpozij “Ivan Generalić: djelo, život, vrijeme". Cilj simpozija je ne samo potvrditi dosadašnje okvire, nego i stimulirati inovativne analize. Ukratko, obogatiti sliku o umjetniku i o vremenu njegova formiranja i djelovanja, dakako, unutar onih metodoloških okvira koji zagovaraju te nove poglede i interpretativne prakse koje pomiču dosegnute granice. Na simpozij su pozvani povjesničari umjetnosti, kritičari, muzealci, povjesničari, etnolozi i drugi profili stručnjaka, i ne samo oni koji su se bavili ili bave područjem naivne umjetnosti i srodnih pojava. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

PAULU FIERLINGERU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO 28. ANIMAFESTA

Postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova

23. SIJEČNJA, U HRVATSKOM ĆE GLAZBENOM ZAVODU

Prvi put u Zagrebu sjajni meksički gitarist Alejandro Córdova!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UVOD U NOĆ MUZEJA - VIII. DANI GRAFIKE U MLU

Ekskluzivan uvid u rad zatvorene japanske umjetničke skupine

2

UMJETNICI OPLEMENJUJU ŽIVOTE DJECE BEZ ADEKVATNE RODITELJSKE SKRBI

45. ZILIK u znaku snažnih žena

3

LUTKARSKI IGROKAZ MIRE GAVRANA

Jakov Gavran režira “Doktora od životinjica”