Regija
UDRUGA ŽENA “BUKOVICA U SRCU”

U Novoj Bukovici etnopark
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Ideja se rodila nakon posjeta baranjskoj Ulici zaboravljenog vremena

NOVA BUKOVICA – S obzirom na to da je čuvanje kulturne baštine jedna od osnovnih aktivnosti Udruge žena „Bukovica u srcu“, udruga je započela realizaciju velikog projekta postavljanja i uređenja etnoparka u svome mjestu.

U ožujku 2010. godine udruga žena (koja se tada zvala „Hrvatsko srce“) organizirala je, pripremila i uredila u nekadašnjem župnom dvoru izložbu pod nazivom „Bukovica u srcu“, posvećenu dugogodišnjem novobukovačkom župniku Alojziju Staneku. Ali to nije bila samo izložba. Članice udruge uredile su nekoliko prostorija upravo onako kako su tada zamišljale da bi jednoga dana u toj zgradi mogao biti uređen zavičajni muzej. U jednoj prostoriji uređena je spomen-soba prečasnom Staneku, dio izložbe posvećen je časnim sestrama, a dio mještanima Nove Bukovice koji žive daleko od svoga kraja, ali svoje selo nose u srcu.

Izložba iz 2010. godine postala je tako stalni postav neformalnoga zavičajnog muzeja. Među brojnim predmetima koji su u prošlosti imali uporabnu vrijednost i kojima su žene uredile nekadašnji župni stan nalazi se i bogata biblioteka, koju bi svakako htjele sačuvati da ostane vidljiva i dostupna budućim naraštajima. U stalni postav budućeg muzeja žene iz Nove Bukovice rado bi uvrstile i nalaske s nedalekog arheološkog nalazišta Sjenjak, koji njihovo mjesto svrstavaju u srednjoeuropski kulturni krug. Planiraju i natkriveni prostor za nekadašnje poljoprivredne strojeve, poput vršalice (dreša), pluga, ornica, drljače, „eštrepa“, jer sve su to stvari koje predstavljaju spomen na jedno vrijeme koje je prošlo, a koje, kažu, ne smijemo zaboraviti.

Izlet u Baranju i posjet Ulici zaboravljenog vremena u Karancu pobudio je i novu želju. Nova Bukovica ima što iz svoje prošlosti sačuvati za buduće naraštaje pa su žene odlučile urediti etnopark s nekoliko starinskih ambara i kompletnom infrastrukturom naselja kako je to nekad izgledalo.

- Posjetili smo djecu obitelji Voš, koja žive u Njemačkoj i čiji su roditelji umrli, prigodom njihova dolaska na godišnji odmor. Zamolili smo ih da nam za etnopark ustupe svoj stari ambar i oni su odmah pristali. 'Ako je to za moje mjesto, ja ću ga rado pokloniti', rekao nam je Đurica Voš. Kad se pročulo što namjeravamo učiniti, stigle su i druge ponude pa ćemo tako do zime dovesti i jedan poklonjeni starinski ambar iz Viljeva, rekla je predsjednica udruge Slavica Čizmar..

Ambari se pri transportu moraju rastaviti pa se brižno označava svaki dio kako bi se kućice na novoj lokaciji sastavile u svom izvornom obliku. Predsjednica Čižmar vjeruje da će uz pomoć cijele udruge, mještana Nove Bukovice, ali i uz pomoć Općine i načelnika te saborskog zastupnika i LAG-a Marinianis ostvariti ideju. - Ovo će biti nastavak očuvanja tradicije i aktivnosti započetih uređenjem našega Zavičajnog etnomuzeja jer mi s radošću i ljubavlju čuvamo i pokazujemo bogatstvo naše baštine - kaže Slavica Čižmar.

Petar ŽARKOVIĆ
PRIJAVA NA NATJEČAJE

Projekt etnoparka prijavit će na odgovarajuće natječaje kako bi dobili sredstva za konačno uređenje cijelog prostora. Kako kažu, žele napraviti nešto značajno za spomen Bukovici i cijelom kraju.

Etnopark će urediti s nekoliko starinskih ambara i cijelom infrastrukturom naselja

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike