Regija
RELIKVIJE DAROVALE KLARISE IZ KRAKOVA

Prah bl. Salomeje bit će
izložen u đakovačkoj katedrali
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Salomeja je bila supruga kneza Kolomana, koji je u Slavoniji živio do 1226.

ĐAKOVO – Relikvije, odnosno djelić tijela, blažene Salomeje što su ih 29. listopada ove godine Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji darovale sestre klarise iz Krakova, sutra će (srijeda, nap.a.), upravo na njezin spomendan, na štovanje biti izložene u đakovačkoj katedrali – bazilici. Svečano misno slavlje u 18 sati u zajedništvu s nadbiskupom u miru, mons. Marinom Srakićem, svećenicima, redovnicama i vjernicima predvodit će nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

U godini 775. obljetnice biskupskoga sjedišta i grada Đakova valja podsjetiti kako je blažena Salomeja bila supruga kneza Kolomana, koji je 1239. godine bosanskom biskupu Ponsi darovao grad Đakovo i cijeli taj kraj za sjedište biskupije, umjesto do tada nesigurnog Brda, nedaleko od Sarajeva. Time je biskup zadržao sve duhovne ovlasti nad Bosnom. Tom darovnicom prvi put spominje se ime grada Đakova. Darovnicu je potvrdio 1244. i sam kralj Bela IV. Od tada počinje povijest biskupije u Đakovu.

Povijest govori kako je blažena Salomeja rođena u Krakovu u kraljevskoj obitelji 1211. godine. Još kao djevojčicu roditelji su je 1218. udali za Kolomana, naslovnog kralja Galicije, hrvatskog hercega koji je stolovao u Čazmi pa je taj naslov prenio i na Slavoniju, u kojoj je živio do 1226. godine i po kojemu je Slavonija nazvana kraljevinom. Predaja kaže da su živjeli u djevičanskom braku. Pomagala je suprugu u svim pothvatima.

Salomeja je s Kolomanom živjela sve do njegove smrti 1241. godine, nakon čega se vraća u Poljsku i u Krakovu postaje klarisa, živi kao redovnica do smrti 1268. godine u Skali, nedaleko od Krakova. Istaknula se u poslušnosti i poniznosti, a njezino štovanje odobrio je papa Klement X.

Maja MUŠKIĆ

Koloman je 1239. darovao bosanskom biskupu Ponsi grad Đakovo i cijeli taj kraj za sjedište biskupije

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike