Regija
VELIK USPJEH PRVIH ETNO SUSRETA POŽEŠTINE

Najljepši stol uredili Grabarjani, najbolji alilovčanski čvarci
Objavljeno 18. studenog, 2014.
O kvaliteti čvaraka dovoljno govori podatak da je nakon natjecanja pojedeno svih 50-ak kilograma

Prvi Etno susreti Požeštine, u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska, održani u turističkom naselju Shon Blick u Vetovu, potpuno su opravdali svoje održavanje - brojem sudionika, brojem folklornih i ostalih udruga, brojem manifestacija te velikim brojem posjetitelja.

Zaista bogat program manifestacija i organizirana natjecanja upotpunili su cijeli nedjeljni dan, u drugoj polovini lijep i sunčan. Na Susrete su, uz 15 KUD-ova i 180 folkloraša, pristigli članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara “Matko Peić”, koji su održali i likovnu koloniju, Obrtnička škola Požega i učenici tekstilnih razreda, koji su postavili etnoreviju „Etno-remix“, proizvođači voćnih rakija i likera, domaćih pekmeza, Krčma Zlatni lug, skupljači starih predmeta i antikviteta, proizvođači etnosuvenira i narodnih nošnji - više od 350 sudionika, a na kraju su se svi okušali u spravljanju čvaraka na 1. Čvarkijadi.

Blagdanski stolovi

Sva društva imala su zadatak u dvorani restorana postaviti svečani stol posvećen jednom od blagdana ili starog seoskog običaja, pa smo tako imali i uskrsne i božićne stolove, a najboljim je komisija proglasila stol KUD-a Poljadija Grabarje, koji je na tri velika tri stola priredio cijelo kolinje, od doručka, ručka do kolinjske večere, s obveznim ražnjem koji su ubacivali seoski šaljivci i bećari. Drugi najljepši stol uredio je KUD Svilenka iz Buka, a treće mjesto Veličani. U uređenju stola svi su se koristili starim predmetima iz seoskih i građanskih kućanstava, a najstariji predmet koji se našao na svečanom stolu bio je stari mjedeni avan iz 1817. godine, za koji su nagradu dobili članovi KUD-a Požeška dolina. Posebnu nagradu za autohtono staro jelo, koje su svi sudionici stavili na sredinu stola, bilo je jelo Zavičajne udruge Rama iz Pleternice - ketke, koje se priprema osam sati, od tučene pšenice, a posluživalo se uoči Badnjaka. Najstariju narodnu nošnju nosila je Blanka Miletić, članica KUD-a Požeška dolina, stariju od 150 godina.

Na sportskim terenima održavala su se natjecanja u starim sportovima, od bacanja kamena s ramena, gađanja lukom i strijelom, trčanja u vreći do gađanja praćkom, bacanja potkova, potezanja mosora, gađanja kozlice i potezanja užeta. Najuspješniji su bili članovi KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Velike, KUD-a Poljadija iz Grabarja i KUD-a Tkanica Alilovci, za malo bolji od KUD-a Orljava iz Pleternice i GKUD-a Požega. Odličan uspjeh postigli su natjecatelji HKUD-a iz Boke Kotorske, koji su bili posebni gosti ove smotre Požeštine.

Najljepše opremljena djevojka

Najveću pozornost svih sudionika i posjetitelja izazvalo je natjecanje za najljepše opremljenu djevojku za udaju, koju su opremala folklorna društva, a lentu najljepše odnijela je Ivana Lovreković, iz KUD-a Požeška dolina, koja kao djeveruša ide opremiti svoju drugu za udaju a potajno se nada da će i ona dogodine biti mlada. Prva pratilja bila je Anamarija Mazal, iz KUD-a Svilenka Buk, a druga pratilja Tajana Vidakušić, iz ZD-a Rama Pleternica. Djevojke su nagrađene bogatim nagradama brojnih sponzora koji su podržali Etno susrete Požeštine. Svoju pohvalu cijeloj organizaciji, od ideje do završnog slavonskog kola svih sudionika, izrekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je i otvorio smotru, te načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, koji su uručili nagrade i priznanja najboljima.

Sva folklorna društva okušala su se i na 1. Čvarkijadi, a najbolje čvarke spravili su članovi KUD-a Tkanica Alilovci, drugi po kvaliteti bili su čvarci Požeške doline, a treći najveselijih folkloraša, iz Velike. O kvaliteti čvaraka dovoljno govori podatak da je nakon natjecanja pojedeno svih 50-ak kilograma, naravno uz kvalitetna vina kutjevačkih vinarija Enjingi, Tandara, Šag i Perak te pleterničke vinarije Markota.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike