Novosti
POREZNA UPRAVA

HEP s 10 milijuna kuna spasio Borovo od blokade
Objavljeno 17. studenog, 2014.
Ovo bi trebalo osigurati nastavak redovnog poslovanja Borova

Zbog neizvršenih obveza prema državi Porezna uprava najavila je blokadu računa Borova, jednog od simbola vukovarskog gospodarstva.

Budući da je Borovo u većinskom vlasništvu države, ispada da bi država blokirala samu sebe. No time bi u krajnje nepovoljan položaj dovela 700 djelatnika i isplatu njihovih plaća. Ipak, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, najavio je kako neće dopustiti da ta tvrtka bude blokirana u Dane sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Borovo prolazi kroz restrukturiranje koje mu daje šansu za dugoročni opstanak i razvoj. Dogovorili smo se da HEP odobri pozajmicu Borovu od 10,5 milijuna kuna i spriječi blokadu - pojasnio je Vrdoljak.

Pozajmica je odobrena jednokratno uz mjesečni obračun kamate u iznosu većem od zakonski minimalno propisane kamate. Kao kolateral i instrument osiguranja određeno je zasnivanje fiducijarnog prava nad građevnim zemljištem - aerodromom u vlasništvu Borova, čija vrijednost značajno prelazi iznos pozajmice.

- HEP ovime jasno pokazuje da kao Društvo koje posluje s dobiti te pridonosi državnom proračunu, može i želi biti značajan subjekt u podršci hrvatskom gospodarstvu, ali i stabilnosti u gospodarski posebno osjetljivim područjima kao što je Vukovar. Nadamo se i vjerujemo da će ova pozajmica očuvati radna mjesta, ali i potaknuti razvoj proizvodnje u ovom za hrvatsko gospodarstvo posebno značajnom poduzeću - rekao je Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a.

Ovom financijskom injekcijom trebao bi se, prije svega osigurati nastavak redovnog poslovanja Borova do trenutka isplate kredita HBOR-a, čija je realizacija u tijeku.

Dario KUŠTRO
PREDSTEČAJNA NAGODBA TVRTKE

Početkom srpnja Borovu je na ročištu na osječkom Trgovačkom sudu odobrena predstečajna nagodba. Plan predstečajne nagodbe podržali su vjerovnici čija potraživanja iznose 113,95 milijuna kuna, odnosno 72,06 posto ukupno priznatih tražbina. Dobar dio potraživanja je od strane Ministarstva financija.

PERICA JUKIĆ

predsjednik Uprave HEP-a

Nadamo se i vjerujemo da će ova pozajmica očuvati radna mjesta i potaknuti razvoj proizvodnje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike