Regija
DVD PODGORAČ PROSLAVIO 110 GODINA POSTOJANJA

Prve gasitelje požara osposobljavali su vatrogasci grofa Pejačevića
Objavljeno 17. studenog, 2014.

PODGORAČ - Nastupom Gradske glazbe Našice, svečanim mimohodom vatrogasnih postrojbi, pokaznom vježbom, sjednicom i podjelom zahvalnica svima onima koji su nesebično pomagali razvoj vatrogastva, jučer je u Podgoraču obilježeno 110 godina postojanja podgoračkog DVD-a. Na svečanosti obilježavanja visokog jubileja DVD-a Podgorač, okupili su se brojni gosti, od izaslanika hrvatskog predsjednika, brigadira Željka Šikića do izaslanika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Nikice Muževića, izaslanika Vatrogasne zajednice Našice Zvonimira Ljubljanovića te načelnika Općine Podgorač Gorana Đanića. Svojim dolaskom slavljenike su počastili i predstavnici iz 22 dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Bogatu povijest ovog jednog od najstarijih društava u Osječko-baranjskoj županiji, nazočnima je predstavio predsjednik DVD-a Podgorač Josip Mojzeš. Društvo je osnovano 1904. godine, i to kao odgovor nakon što su 1901. izbila u jednom danu dva požara, a koja su ugasili vatrogasci Pavla grofa Pejačevića. ''Nakon ta dva požara, mještani su zajedno s grofom Pejačevićem pokrenuli akciju da se u mjestu osnuje dobrovoljno vatrogasno društvo. Grof je za uvježbavanje domaćih vatrogasaca iz redova mještana ustupio svoje osposobljene vatrogasce koji su čuvali njegove stambene i gospodarske zgrade te šumu. Također, grof je dao izgraditi vatrogasni toranj'', podsjetio je Mojzeš i dodao kako ovaj jubilej podsjeća na dugo postojanje društva koje je konstantno radilo s više i manje uspjeha, iako su krize poslije Prvog i Drugog svjetskog rata ostavile dubok trag.

U proteklom desetljeću, uz osposobljavanje vatrogasaca, krenulo se u obnovu vatrogasnog doma koji je proširen kuhinjom i sanitarnim čvorom, a slijedi i dovršetak obnove krovišta. U planu je, kaže Mojzeš, da se sagradi vatrogasno-operativni centar. Općina Podgorač nabavila je kombi vozilo koje služi vatrogascima, ali i svim udrugama na području općine Podgorač. Prije dvije godine, podgoračkom DVD-u na raspolaganje je dano vatrogasno vozilo iz robnih rezervi, vrijedno približno dva milijuna kuna.

- Osposobljenost i opremljenost DVD-a na zadovoljavajućoj je razini, i Općina Podgorač može biti ponosna. Društvo ima dva vrijedna vozila i Općina je zaposlila profesionalnog vozača koji o njima brine. Podgorački vatrogasci ne brinu samo o spašavanju i zaštiti imovine građana na području općine Podgorač, nego sudjeluju kao ispomoć svojim kolegama i na drugim područjima. Zbog toga sam ponosan i sretan – rekao je načelnik Podgorača Goran Đanić.S.Fridl

Društvo je osnovano 1904. godine, i to kao odgovor nakon što su 1901. izbila u jednom danu dva požara

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike