Regija
76% OSMAŠA KONZUMIRALO ALKOHOL

Dječaci uglavnom piju pivo a djevojčice žestoka pića
Objavljeno 17. studenog, 2014.
Osim alkohola i kocke, među djecom sve je prisutnija ovisnost o društvenim mrežama

SLAVONSKI BROD - Drugu godinu zaredom, dvodnevni međunarodni simpozij o alkoholizmu i kockanju, koji se u organizaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo, službe za mentalno zdravlje i klubova liječenih alkoholičara na područuju Brodsko-posavske županije, održan je u Slavonskom Brodu uz potporu Ministrastva zdravlja te je okupio više od 140 stručnjaka iz raznih domena, potvrđujući značaj ove teme kako u Hrvatskoj tako i susjednim državama. Premda je problem kockanja i alkoholizma kod mladih prisutan u sve većoj mjeri i u sve ranijoj dobi, u odnosu na prošlu godinu, nema drastičnijih promjena, kaže ravnatelj ZZJZ-a BPŽ-a Ante Cvitković, naglašavajući veliku ulogu prevencije na smanjenje tih pojavnosti.

- Poznato je da u RH ima gotovo 250 tisuća ljudi koji imaju problema s alkoholom i 50 tisuća onih koji imaju problema s kockom. Prema istraživanju u BPŽ-u, broj onih koji su se bar jednom kladili u kladionicama u srednjoj je školi gotovo 50 posto. Kada je riječ o alkoholizmu, problem osim alkoholičara dotiče još nekoliko osoba pa su i posljedice mnogo dalekosežnije - rekao je Cvitković.

Osim alkohola i kocke, među školskom djecom sve je prisutnija ovisnost o društvenim mrežama, smatra Jadranka Ivandić Zimić, iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga RH.

- To su izazovi no treba raditi naročito s djecom koja su u adolescenciji oduševljena virtualniom svijetom i igricama - kaže ona.

Srednjoškolci Ivan, Matej, Josip i ostali s kojima smo razgovarali, sve to doživljavaju kao prihvatljivo ponašanje. Izlazak, kažu, ne može proći bez alkohola, a i klađenje je “O.K.”, pa iako je maloljetnicima zakonom zabranjeno, nemaju problema prilikom uplata u kladionicama.

Prema istraživanjima, Hrvatska kao i ostale zemlje Europe, ima popriličan problem s ovisnostima mladih, a osim alkohola, pušenja, droge, klađenja, kocke tu su i razni drugi oblici poput konzumerizma, potvrđuje i Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu u RH. No, ima i pomaka, ustvrdila je.

- Društvo je postalo senzibilizirano za taj problem i o tome se sve više priča. Ipak, treba više raditi na prevenciji, umrežavanju, suradnji... Važnost prevencije, poput MUP-ove akcije Zdrav za pet, naglašava i Sandra Veber iz Ravnateljstva policije RH, držeći kako je ona usmjerena na sprječavanje konzumiranja droge, alkohola, kocke..., koji mogu biti kriminogeni čimbenici u izvršenju kaznenih djela.

- Rezultati istraživanja projekta Zdrav za pet, za područje Brodsko-posavske županije, primjerice, kažu da je 76 posto učenika osmih razreda bar jednom konzumiralo alkohol, dječaci najčešće pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom. U posljednjih mjesec dana čak se 40 posto učenika opijalo, to znači pet ili više pića u jednoj prigodi, a u posljednjih godinu dana u toj se situaciji našlo više od 22 posto učenika, kaže ona. Što se tiče droga, situacija u ovoj županiji povoljnija je nego u ostatku Hrvatske.

- Prema hrvatskom prosjeku 12 je posto učenika bar jednom probalo marihuanu, dok u BPŽ-u taj postotak iznosi osam, a u zadnjih mjesec dana četiri posto, kazala je Veber. Opća je ocjena skupa da je ovisnost mladih problem na kojem je zakazala obitelj, ali i društvo u cjelini, stoga je cilj i ovogodišnjeg simpozija - isticanje važnosti prevencije.

Marija RADOŠEVIĆ
KOD SUSJEDA SLIČNA SITUACIJA

Da iste probleme i muke prolaze i u susjednoj Srbiji potvrđuje socijalni pedagog Nebojša Nikolić, iz Novoga Sada. Ovisnost proizlazi iz društveno prihvatljivih ponašanja. „Zadnjih godina više značaja pridajemo prevenciji, različitim mjerama suprotstavljanja počecima pijenja no dobna granica je i dalje vrlo niska. Granica alkoholiziranja u ruralnim područjima spušta se na sedam-osam godina prigodničarski. Klađenje je više prisutno kod adolescenata. No, zbog teškog života i socijalnih prilika u društvu, problem ovisnosti možda ne primjećujemo na pravi način”, rekao je Nikolić.

250 TISUĆA OSOBA

U hRVATSKOJ IMA PROBLEMA S ALKOHOLOM, A 50 TISUĆA S KOCKOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike