Osijek
ŽRTVE POGREBNIKA

Bio sam spreman sam odvesti tijelo svoga oca na posljednje počivalište
Objavljeno 15. studenog, 2014.
Ukop ga je, tvrdi, pozvao na sastanak dva sata prije pogreba

Osječanin Goran Orgonaš nije mogao niti zamisliti kakav će ga šok dočekati ispred Odjela patologije osječkog KBC-a jučer, svega nekoliko sati prije pokopa.

Umjesto da u miru isprati svoga oca u mrtvačnicu Centralnog groblja, satima je pokraj kovčega čekao da Ukop preuzme tijelo. Međutim, Ukop je to odbio, kaže Orgonaš, jer je oprema kupljena u prodavaonici pogrebne opreme Lira!

- Ukop nije htio održati pokop jer sam, prema njihovom mišljenju, napravio pogrešku uzevši pogrebnu opremu u prodavaonici koja nema koncesiju za prijevoz pokojnika. U Liri sam kupio lijes i svu opremu i kad su ga dovezli, a Ukop to nije htio primiti. Htjeli su mi i naplatiti prijevoz dva puta, a ja sam sve pošteno platio, dao sam 1809 kuna, koliko račun i stoji. To nije bilo sve, nego su mi prijetili da neće uopće ni biti dogovorenog pokopa, a zvali su me i da dođem na sastanak s njima u upravu na Vinkovačkoj, uoči pogreba. To nije normalno - u suzama je ispričao Orgonaš, koji je sate proveo ispred kovčega ostavljenog na Odjelu patologije odakle su, razumljivo, najprije čekali prijevoz da bi tijelo mogli izvesti s Odjela.

Orgonaš kaže da je opremu u Liri odabrao radi najpovoljnije cijene, a ističe da ga ne zanima odnos između dvije konkurentske tvrtke te da je sramota da se prepiru preko pokojnika i tugujuće obitelji. Orgonaš je nakon svega pozvao policiju i tek nakon intervencije tijelo je ipak prevezeno u mrtvačnicu na Centralno groblje.

- Popio sam dvije tablete za smirenje i policajac me telefonom smirivao da ne poludim do kraja. Ljudi bi rekli da je još jedan dragovoljac Domovinskog rata i otac četvero djece napravio cirkus, a ja sam doživio ono što nikome ne bih poželio. Mislim da će problema tek biti kad budem tužio Ukop za ove boli koje sam u satima najveće tuge proživljavao - kaže Orgonaš, koji je u nemoći i svega dva sata prije pokopa, iako zna da mu to nije dopušteno, posudio kombi spreman da sam svoga oca preveze na posljednje počivalište.

Marija MIHELIĆ
LIRA: NAPRAVILI SU CIJELI CIRKUS

Mario Kolarević, vlasnik pogrebne opreme Lira, potvrdio je da je zajedno s Orgonašom čekao nekoliko sati uz lijes.

- Znao je da mi ne možemo prevesti tijelo, no kod nas je kupio opremu. Međutim, dogodio se cijeli cirkus jer Ukop nije htio uzeti tu opremu, nego su zvali i mene i njega na sastanak, a mene su dodatno izvrijeđali da sam se tresao. Čak su me tražili dodatni novac i sve zajedno stvorili su toliku dramu da je to nečuveno - ispričao je Kolarević, rekavši kako ovo nije prvi put da se Ukop protivi kupnji pogrebne opreme na nekom drugom mjestu izuzev Ukopa.

IZVANREDNA PRESICA NA CENTRALNOM GROBLJU
Ukop: Ispričavamo se Orgonašu, ali Lira nas je izmanipulirala!

- Nije problem nastao između nas i privatne stranke, nego tvrtke s pogrebnom opremom čiji je vlasnik htio izbjeći plaćanje za pregled pogrebne opreme, a što je naš posao - izjavio je direktor Ukopa Saša Ljubojević, na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj ispred mrtvačnice na Centralnom groblju, dva sata nakon što je ipak obavljen pogreb Josipa Orgonaša. Domagoj Vinaj, rukovoditelj tehničke službe i pogrebnih usluga Ukopa, rekao je kako je riječ o čistoj manipulaciji.

- Umalo se dogodilo, prvi put u povijesti Ukopa, da jedan pogreb nije izvršen. Vlasnik tvrtke htio nas je izmanipulirati i izbjeći plaćanje stavke u pravilniku naše tvrtke, a to je stavka o preuzimanju pogrebne opreme od drugog dobavljača. Zapravo nas je ucijenio, jer mi nismo uspjeli pregledati opremu i prvi put smo bez pregleda napravili pogreb. Ja se ispričavam Goranu Orgonašu za bilo kakvu neugodnost, no molim ga da shvati da nije riječ o našoj krivnji - rekao je Vinaj. Milan Krišto, rukovoditelj klesarije i groblja Ukopa, rekao je kako se zakonski prijedlog o Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, koji je upućen u saborsku proceduru, počinje koristiti, iako je u potpunosti u suprotnosti s važećim propisima Zakona o komunalnom gospodarstvu. Dodao je i da se Ukop ne želi suprotstavljati monopolskim odnosom, nego poštivati trenutačno važeće zakonske propise.

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike