Regija
NEUTJEŠNI RODITELJI NA MJESTIMA STRADANJA BRANITELJA

Još ih je bez groba gdje bi se pomolili
Objavljeno 15. studenog, 2014.
Udruga roditelja i udovice poginulih branitelja u Vukovaru

SLATINA – U povodu 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica, na čelu s predsjednicom Marijom Maračić, organizirala je tradicionalni posjet Vukovaru. S roditeljima na tom su hodočašću bile i udovice poginulih branitelja te članice udruge žena “Bukovica u srcu” iz Nove Bukovice. Tako su se u autobusu na putu do mjesta najtežih stradanja Hrvata u Domovinskom ratu našli ožalošćeni i neutješni iz Dolaca, Donje Pištane, Starog Petrovog Polja, Mikleuša, Četekovca, Nove Bukovice, Slatine, Sopja, Zvonimirovca…

Kod mjesne crkve u Marincima, hodočasnike iz gotovo cijele istočne polovice Virovitičko-podravske županije dočekali su roditelji poginulih branitelja Tomislava Šestana i Borisa Doroghazija, koji su tijekom ratnih događanja boravili u Slatini i priključili se slatinskoj udruzi roditelja. Neizmjerna bol zbližila je nesretne ljude kroz redovita okupljanja petkom, koja traju od osnutka slatinske udruge. “To je naša najbolja terapija jer mi se međusobno najbolje razumijemo”, kaže Marija Maračić. Prijateljski odnosi očuvani su i nakon Domovinskog rata pa se u zajedničkoj boli posjećuju i nakon povratka prognanika u svoje obnovljene domove.

Kod kipa Majke Božje uz mjesnu crkvu u Marincima zajednički su molili. Predsjednici slatinske udruge upravo na tome mjestu bilo je najteže i nije mogla zadržati suze jer nedaleko od Marinaca poginuo je njezin Vitodrag, upravo na dan posjeta tome mjestu. Protekle 23 godine ipak su prekratko vrijeme da bi se zaboravila sva patnja koju proživljava majka kad izgubi dijete. Roditelji poginulih branitelja, nestale hrvatske mladosti, ne mogu zaboraviti dječake kojima su podarili život i koje su učili živjeti.

- Ići ćemo sve dok budemo imali snage, a pozivamo i sve koji to žele da nam se pridruže. Činimo to iz jednostavnog razloga – da se ne zaboravi - kaže Marija Maračić.

Petar ŽARKOVIĆ
Odlaze za sinovima

Roditelji već polako odlaze za svojim preminulim sinovima, a naći će se u vječnosti. Do tada, oni jedino mogu obilaziti njihove grobove i moliti. A neutješna Marija Šestan ne može ni to jer tijelo njezina Tomislava još nije pronađeno. Slavica Čižmar u Marincima je pročitala pjesme koje je posvetila Vukovaru i gospođi Šestan. “Bože, snage joj daj, da ponosno leti kao vukovarska golubica preko Dunava, do svojih ada, i ponovno do srca grada, dok u svemiru svoga srca čuva uspomenu na svoga Tomislava.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike