Magazin
NOVITETI “ZNANJA” S INTERLIBERA 2014.

Trileri i drame najbolje prolaze!
Objavljeno 15. studenog, 2014.

Ovogodišnji Interliber, 37. međunarodni sajam knjiga i učila, koji 16. studenoga zatvara svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu, i ove se godine održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Na sajmu su svoje štandove imali svi najznačajniji domaći nakladnici, koji su predstavljali izuzetno bogat program novih izdanja iz najrazličitijih područja, dokazujući da nakladništvo u nas zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Među ostalima, svojim programom i ponudom istaknula se i nakladnička kuća “Znanje”. Osim uobičajenih akcijskih popusta na gotovo sve naslove iz naklade, široke ponude naslova džepne biblioteke “Knjiga dostupna svima” te vrhunskih naslova Hit biblioteke u tvrdom uvezu, “Znanje” je na Interliberu 2014. predstavilo i nekoliko novih svjetskih bestselera poput novog skandinavskog trilera “Okus osvete” odličnog Jussija Adler-Olsena, psihološke triler-drame “Večera” nizozemskog autora Hermana Kocha i potresne priče temeljene na istinitim događajima “Agnesina ispovijed” australske spisateljice Hannah Kent. Također je predstavljena publicistička knjiga “Između života i smrti” svjetski poznatoga stručnjaka i predavača J. Stevea Millera, u kojoj autor iznosi studiju iskustava neposredne blizine smrti i preispituje zajedničke motive osoba koje su doživjele spomenuto iskustvo.

VRHUNSKI TRILERI

Serijal o Sektoru Q potvrdio je reputaciju Jussija Adler-Olsena kao vrhunskog pisca trilera u Danskoj. Prema prvom romanu iz serijala, “Žena u kavezu” (Kvinden i buret, 2007.), snimljen je i film u produkciji ugledne danske filmske kompanije Zentropa, koji je svoju kinopremijeru imao u jesen 2013., a roman “Poruka u boci” (Flaskepost fra P) 2010. prodan je u više od deset milijuna primjeraka. Roman “Okus osvete” četvrti je i dosad najkompleksniji nastavak serije o Sektoru Q i istražitelju Carlu Mørcku, u kojem mali istražiteljski tim uviđa da se iza naizgled običnog ubojstva skrivaju mnogo veća, sustavna zlostavljanja najteže vrste, koja se očito još uvijek provode. Grozničava istraga ostavit će traga na Carlu, pogotovo nakon što cijela stvar za njega, Assada i Rose postane opasna za život.

Mračna triler-drama “Večera” nizozemskog pisca i glumca Hermana Kocha govori o dvije obitelji koje se suočavaju s užasnim zločinom vlastitih sinova i posljedicama koje će on ostaviti na njihovim životima. “Večera” je autorov šesti roman koji je u kratkom vremenu pokorio svjetske top-liste najčitanijih knjiga, a kritičari ga često prozivaju europskom inačicom romana “Nestala” autorice Gillian Flynn. Prema ovom izvrsnom romanu u Nizozemskoj je snimljen film, a njime je zaintrigirana i holivudska zvijezda Cate Blanchett, koja bi se rado našla s druge strane kamere, u redateljskoj ulozi.

KNJIGE ZA SVAKOGA

Za ljubitelje umjetničke proze “Znanje” nudi roman “Agnesina ispovijed” - moćan prvijenac australske spisateljice Hannah Kent, koji se temelji na istinitim događajima vezanim uz sudbinu Agnese, mlade žene optužene za brutalno ubojstvo na Islandu davne 1829. godine i osuđene na smrt. Autorica je u tinejdžerskoj dobi otputovala na Island u sklopu Rotaryjeve razmjene mladih i ondje prvi put čula o slučaju Agnes Magnúsdóttir, posljednoj osobi koja je smaknuta na Islandu. “Agnesina ispovijed” roman je koji plijeni svojim intrigantnim zapletom, a užitku čitanja pridonose lirski opisi islandskih pejsaža i vjerna rekonstrukcija surove patrijarhalne kulture s početka 19. stoljeća u najudaljenijoj europskoj zemlji. Roman je preveden na dvadeset jezika, a uskoro se priprema i filmska adaptacija s oskarovkom Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi.

Iz područja publicistike valja istaknuti i knjigu “Između života i smrti”, u kojoj autor J. Steve Miller počinje svoju studiju postavljajući sumnju na iskustva neposredne blizine smrti te jednostavnim i pristupačnim jezikom preispituje zajedničke karakteristike i motive osoba koje su doživjele to iskustvo, no na kraju svog istraživanja postavlja čvrste dokaze njihovoj istinitosti. U drugom dijelu knjige analizira djela koja su objavljena o toj temi te upućuje zainteresirane čitatelje na daljnje izvore i istraživanje.

Sve u svemu, nakladnička kuća “Znanje” nastavlja punom parom objavljivati žanrovski različite vrste knjiga, što je, gledajući u širem kontekstu hrvatskog izdavašta, za svaku pohvalo. Drugim riječima, “Znanje” vodi računa i o komercijalnom učinku, ali i o umjetničkom dojmu. Rezultati su i te kako vidljivi, prije svega po odazivu čitatelja, bez obzira na to kupuju li knjige “Znanja” na kioscima, u knjižarama ili ih posuđuju u knjižnicama.

Priredio: Darko JERKOVIĆ

VIŠE O AUTORIMA
 

JUSSI ADLER-OLSEN

Nakon studija sociologije, politologije i filmske umjetnosti radio kao urednik i nakladnik u Kopenhagenu. Svoju spisateljsku karijeru započeo je trilerima o međunarodnim zavjerama, nakon kojih se probio i izvan granica Danske. Najpoznatiji je ipak po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu.

HERMAN KOCH

Nizozemski pisac i glumac koji iza sebe ima mnogo romana kojima je u kratkom vremenu pokorio svjetske top-liste najčitanijih knjiga, oduševio čitatelje diljem svijeta te dobio nagrade i pohvale književne kritike. “Večera” je njegov šesti roman.

HANNAH KENT

Suosnivačica australskoga književnog časopisa Kill Your Darlings završava doktorski studij na Sveučilištu Flinders. Njezin prvijenac “Agnesina ispovijed” dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo Winner of the Abia Literary Fiction Book of the Year 2014.

J. STEVE MILLER

Predavač na Sveučilištu Kennesaw State i govornik koji održava predavanja diljem SAD-a i Europe. Osnovao je Legacy Educational Resources, instituciju koja omogućuje učiteljima i djelatnicima u obrazovanju diljem svijeta da pronađu izvore i materijale koji im pomažu u radu s osobama koje trebaju prevladati životne teškoće i pružaju im oslonac u svakodnevnom životu.

Roman “Agnesina ispovijed” temelji se na istinitim događajima vezanim uz sudbinu Agnes, mlade žene optužene za brutalno ubojstvo na Islandu 1829. godine i osuđene na smrt...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim