Regija
NIJEMCI BI GRADILI BIOPLINSKO POSTROJENJE

Kukuruznu silažu osigurat
će 30-ak poljoprivrednika
Objavljeno 12. studenog, 2014.

LIPIK – U Gaju, naselju nedaleko od Lipika, trebalo bi se sagraditi bioplinsko postrojenje vrijedno oko četiri milijuna eura. Za to je zainteresirana njemačka tvrtka North Tec, čiji su predstavnici u više navrata boravili u Lipiku i okolnim selima, a prošlog tjedna s gradonačelnikom Vinkom Kasanom sastao se osobno i Oliver Behring, direktor za financije.

- Realizacija projekta zapravo je već krenula, a ubrzano će se raditi u dva smjera. Investitori žele kupiti zemljište u vlasništvu grada površine 2,5 hektara koje se nalazi u Gaju i mi bismo odluku o prodaji trebali ovih dana donijeti na hitnoj sjednici Gradskog vijeća. Paralelno se razgovara sa zainteresiranim poljoprivrednicima jer njima treba velika količina silaže kako bi postrojenje moglo raditi cijele godine. Konkretno, mora im se osigurati 350 hektara pod kukuruzom. Zainteresiranih poljoprivrednika ima i taj broj stalno raste. Na prvi sastanak došlo ih je deset, potom je već bilo 40... Dogovorena je i cijena po toni kukuruzne silaže i sada će se već početi pripremati ugovori jer se sve površine moraju ugovoriti prije proljetne sjetve. Vjerujem da će dogodine u ovo doba postrojenje biti otvoreno – kazao je gradonačelnik Vinko Kasana.

Bioplinska postrojenja u svijetu, pa i u Hrvatskoj, nisu nova pojava, a tvrtka North Tec u Njemačkoj ih ima 300. Osnovna sirovina za proizvodnju bioplina je kukuruzna silaža, a kao konačni produkt iz bioplina, prolazom kroz kogeneracijski uređaj, dobiva se električna i toplinska energija. Očekuje se kako će uz bioplinsko postrojenje u Gaju biti dugoročno vezano 30-ak poljoprivrednih gospodarstava, a u njemu će biti zaposleno od 3 do 5 radnika. (AGM Kruna)

Agrotehnološki inkubator

- Ovo postrojenje nama je zanimljivo i zato što smo dogovorili kako će nam oni toplinsku energiju, koja im je nusproizvod, prodavati po 15 posto od realne cijene. Naš plan je da uz buduće bioplinsko postrojenje izgradimo agrotehnološki inkubator, koji će se koristiti tom toplinom. U njemu će biti prostori za iznajmljivanje poljoprivrednicima koji budu željeli uzgajati razno povrće i slično – dodao je Kasana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike