Dome slatki dome
BOGATE KLOROFILOM

Zelena salata najbolja je odmah nakon branja
Objavljeno 13. studenog, 2014.
Od salate možemo pripremiti mali obrok, predjela ili poslužiti kao prilog mnogim jelima

Z elene su salate među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Zeleni listovi salate bogati su klorofilom koji osvježava sve stanice. Sastojak laktium u salati djeluje vrlo umirujuće.

Pri pravilnoj pripremi zelene salate ne stavlja se sol (ili je dodamo vrlo malo) jer je u njoj već ima. Dodatno zasoljena salata izaziva povećanu žeđ. Salata je najukusnija ako ju začinimo uljem, octom i solju. Uživanje salate preporučuje se šećernim bolesnicima te onima koji pate od srčanih ili bubrežnih bolesti, a također i kod gihta. Salatu valja jesti, po mogućnosti, odmah nakon branja jer ona držanjem u hladnjaku ili u podrumu naglo gubi vitalne tvari. Čak i kod povoljnog smještaja i prikladnog transporta – nakon 12 sati u zelenoj salati ima svega 58 posto vitalnih tvari, a ako je nepovoljan smještaj i neprikladan transport – u salati ostane svega 32 posto vitalnih tvari. Nakon 25 sati od branja u zelenoj salati nema ništa od vitalnih tvari ako je transport bio neprikladan, a skladištenje nepovoljno. Nakon puna 2,5 dana – i uz povoljan smještaj i prikladan transport – u salati ostane samo 8,3 posto vitalnih tvari.

Od njihovih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribama. Salate sadrže mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale pa su jako zdrave i okrepljujuće.

Postoji mnogo vrsta salata koje možemo uzgajati u vrtu.

PUTERICU još zovu i kraljicom zelenih salata. Bogata je manganom i magnezijem, laganog je okusa. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njena sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima pa je možemo naći tijekom cijele godine.

KRISTALKA ima deblje i čvršće listove pa je posebno sočna i hrskava, također vrlo bogata magnezijem i kalijem. Ime kristalka dobila je zato što se iz Kalifornije izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svoju svježinu. Osim za salatu, listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima.

ENDIVIJA je malo gorkasta salata koja pogoduje probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se miješa s kuhanim krumpirom ili servira s dressingom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima.

MATOVILAC je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom. Posebno prija ako se sprema sa češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom, te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.

RIKULA je vrlo popularna među pravim gurmanima jer je vrlo aromatična i izraženo gorkasta, te posebno bogata željezom. Njeni nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Može se miješati s rajčicama i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s listićima ili komadićima sira parmezana te začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom te dodaje juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće.

RADIČ sadrži kalcij koji mu daje gorkasti okus, a te tvari osobito pogoduju želucu. Osim na salatu, radič se može spremati s tjesteninom i rižom. Listovi radiča mogu se jesti na kruhu namazanom sirom ili maslacem. Da bi dulje ostao svjež i hrskav, radič se odmah nakon kupnje može očistiti, razdijeliti na listove, oprati, posušiti, te čuvati u plastičnoj vrećici ili posudi u hladnjaku.

Kako čuvati salate

Ako salatu nećete odmah upotrijebiti, isperite glavicu u hladnoj vodi, ocijedite, zamotajte je u vlažan kuhinjski papir, stavite u perforiranu plastičnu vrećicu i pohranite u pretinac hladnjaka predviđen za čuvanje povrća. Ako nemate sušilo za salatu, listove salate stavite na čistu kuhinjsku krpu i premotajte je kao paketić. Uhvatite za krajeve krpe i zavrtite nekoliko puta. Salata je suha za čas.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike