Regija
BELI MANASTIR PROSLAVIO DAN GRADA

Ivo Josipović: Baranja ima veliku
ulogu u građenju prijateljstva
sa susjednim državama
Objavljeno 11. studenog, 2014.

BELI MANASTIR - Nekoliko desetaka štandova na središnjem trgu, uz toplo, gotovo proljetno, vrijeme, dočekalo je Belomanastirce na proslavi 11. studenoga - Dana grada Belog Manastira. Za sve posjetitelje kuhao se grah u 600-litrenom kotliću, a svoje su autohtone proizvode nudili brojni baranjski OPG-ovi. Sve je počelo polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na katoličkom groblju, nakon čega je bila sveta misa u župnoj crkvi svetog Martina biskupa. U dvorištu crkve nakon mise krstilo se mlado vino.

U sklopu proslave Dana grada obilježen je i Dan hrvatskih knjižnica, čija je ravnateljica predstavila projekt za osobe slabijeg vida. Središnji događaj vezan uz proslavu Dana grada, koja je, iako višednevna, održana skromno, u okviru gradskih mogućnosti, bila je svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

- Beli Manastir i Baranja u zemljopisnom su smislu rubni u Hrvatskoj, ali su, nažalost, prečesto rubni u medijima, politici te brizi za napredak i kvalitetu života - rekao je, naglasivši kako se stoga zauzima za regionalizaciju. Napomenuo je kako Hrvatsku vidi kao visoko decentraliziranu zemlju, s pet do osam regija, u kojoj regije moraju dobiti puno više posla i ovlasti, ali i novca. Dodao je kako Baranja, koja graniči s Mađarskom i Srbijom, ima veliku ulogu u građenju prijateljstva među državama, jer je izgradnja dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima jamac sigurnosti i dobre suradnje. Gradonačelnik Ivan Doboš ponovio je kako prosperitet grada vidi u aplikacijama prema EU fondovima, koji su jedini siguran izvor sredstava. Podsjetio je na dosadašnje projekte, istaknuvši buduće, vezane uz razvoj belomanastirske infrastrukte. Tijekom svečane sjednice, na kojoj su bili i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio De Blasio, saborski zastupnici, predstavnici gradova Osijeka, Belišća, Sombora i Apatina, dodijeljene su povelje Grada Belog Manastira, koje su ponijeli Zavod za baranjsku povijesnicu, udruga Alerga i Andrija Bošnjak.I.Getto

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike