Novosti
DOMOVINSKI RAT U STRIPU

Barinićevi “kadrovi” u stripu pričaju priču o Vukovaru '91.
Objavljeno 12. studenog, 2014.
Izuzetno mi je važno da se priče temelje na stvarnim likovima i istinitim događajima – kaže Barinić

Haš je bio moj najbolji prijatelj. Jedan od Vinkovčana koji je u kasno ljeto 1991. godine iz grada na Bosutu otišao u Vukovar i priključio se braniteljima.

Nažalost, iz Vukovara se nikada nije vratio... počinje tako Nenad Barinić, poznati hrvatski strip-crtač s vukovarskom adresom, priču o svom najnovijem stripu nimalo lake tematike, strip o Domovinskom ratu. Strip je to koji publici u njegovom gradu tek treba biti predstavljen, simbolično u predvečerje 23. obljetnice ratne tragedije Vukovara.

Barinićev strip o Mladenu Čupiću, kojeg su prijatelji i suborci znali po nadimku Haš, jedan je od 20-ak objavljenih u prvoj, ljetos objavljenoj, monografiji naziva “Domovinski rat u stripu”.

I predsjednik RH o zaslugama stripa

U predgovoru je i predsjednik Republike Ivo Josipović zamijetio kako to “najvažnije razdoblje novije hrvatske povijesti zaslužuje biti zabilježeno i u posebnoj narativno-likovnoj formi kao što je strip”. Iako je, međutim, činjenica da su stripovi o toj temi ostali i više od dva desetljeća nakon rata relativno rijetki. Pritom je hrvatski predsjednik zamijetio i kako je “strip kao popularna forma izvrstan medij za približavanje, posebno mladoj generaciji, događaja iz rata i pozitivnih vrijednosti koje su se afirmirale u Domovinskom ratu, gdje autori stripa svojom kreativnošću mogu u velikoj mjeri učiniti da istina o herojima i žrtvama, o junaštvu i plemenitosti, o borbi za slobodu i demokraciju, bude najšire dostupna”. Istina, i sjećanje, bilo je ono što je potaknulo i Nenada Barinića da o ratu 1991. u Vukovaru – crta.

Unatoč i emotivno iscrpljujućoj tematici, jer Barinić je i sam bio sudionikom obrane Hrvatske od agresije, hrabro se upustio u dokumentaristički prikaz kroz strip. Barinić se kroz taj medij najbolje izražava te je iza njega više ratnih stripova i ilustracija. Strip o poginulom prijatelju bio je ono što je, kako kaže, morao napraviti.

– Izraz je to moje želje da se ne zaboravi, jer postojat će strip i netko će znati tu priču o Hašu i onda kada ni mene ne bude bilo – govori Barinić. Na 16 strip-tabli, gdje je ujedno autor i ideje i scenarija i crteža i teksta, iznio je bitne detalje iz života svog prijatelja od predratnog vremena, do rata i njegove pogibije. I činjenice da Mladenovo tijelo do danas nije pronađeno.

Strip o Hašu, album o Vukovaru

Radio je taj strip 2013. godine, prethodno istražujući želeći prije svega, vjerodostojnost. Priča o Hašu je, naime, jedna u nizu nažalost istih sudbina onih koji su izgubili živote u bitci za Vukovar.

Priča o jednom prijateljstvu, ratu i stradanju, gubitku prijatelja i na koncu, potrazi za istinom, funkcionira tako da pripovjedač govori, što je zapravo Barinićev autoportret.

– Sve je to moralo stati u taj jedan strip. Od sjećanja na Haša preko brutalnosti rata do smrti. Kada sam radio taj strip, bilo mi je drago da je Mladenova obitelj dopustila da o njemu progovorim na ovaj način, s imenom i prezimenom, da se očuva uspomena na njega. Jer bio je upečatljivog lika i osobnosti. Znali smo se od prije rata, zajedno smo vozali motocikle, bio je prepoznatljiv u svojoj Ramones majici, crnom džemperu, uskim trapericama i visokim tenisicama, s naušnicom u uhu. Takvog sam ga oduvijek znao i takav je otišao na položaj, u obranu Vukovara. U toj odjeći proveo je i rat – prisjeća se Barinić, dok dodaje kako je Mladenova majka preminula, a da nije dočekala da pokopa sina jedinca. Pokušao je, kaže, rekonstruirati što se tih krvavih ratnih dana događalo s Hašom. Bio je ranjen 2. studenoga, prevezen u vukovarsku bolnicu, i dok je 200 ranjenika iz bolnice nakon okupacije grada likvidirano na Ovčari, pretpostavlja se da je Mladen Čupić bio u famoznom 6. autobusu netragom nestalom iz bolnice…. Priča o Hašu bit će dio sveobuhvatnog strip-albuma o Vukovaru.

Stvarna mjesta i stvarni likovi

– Plan mi je strip-album o Vukovaru. Još prije sedam ili osam godina počeo sam prikupljati podatke, razgovarati sa sudionicima obrane grada, pročitao sam mnoge knjige koje su o Vukovaru objavljenje… Znam da je crtanje takvog albuma rad od nekoliko godina, no nisam si zadao nikakve datume, to je želja i to ću učiniti, a pritom mi je izuzetno važno da se priče temelje na stvarnim likovima i istinitim događajima – govori Nenad Barinić, uvjeren da se stripovi o Domovinskom ratu “zbog ozbiljnosti i osjetljivosti tematike” i trebaju voditi istinom.

– Strip je dobar način da se pokaže rat i sve što je on bio. Crtežom i riječju. Nužno je dotaknuti se detalja koji znaju uzdrmati do srži, jer to je bio rat, to su stvari koje ostanu do kraja života u pamćenju – dodaje autor čiji se stripovi trude biti realistični, činjenični. U tom kontekstu opisat će i svoj strip iz 2007. godine o strahotnom ratnom zločinu na Ovčari koji je, izazvavši brojne reakcije, završio u rukama ne samo ljudi iz Hrvatske, nego doslovce iz cijelog svijeta. Jer, taj strip koji je doživio i treće izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku, može se naći u Spomen-domu Ovčara kojeg godišnje obiđe oko 50.000 posjetitelja.

– Tema Ovčare bila mi je, emotivno, iznimno teška – sjeća se Barinić, koji smatra da je vrlo važno da Domovinski rat bude prikazan i u stripu zbog njegovih neslućenih mogućnosti, umjetničkog izričaja i dokumentarističke podloge, a čemu treba prići ne sa strahom i površno, nego sa svijesti o značaju i osjetljivosti teme koja se dotiče tragičnih ljudskih sudbina i traži dodatni angažman strip-crtača.

Sanja BUTIGAN
Prvi strip 1991. godine, s praznim poljem…

Iako njegovi stripovi i ilustracije, zapravo “pokrivaju” širok spektar osobnih afiniteta, na pitanje zašto se odlučio raditi i stripove o Domovinskom ratu, Barinić će reći da “njegova borba možda još uvijek traje”. Za sjećanje na prijatelje kojih više nema. Prisjetit će se i jednog od prvih ratnih stripova koje je nacrtao '91./'92. i čak više nema ni originalne table, gdje je, posvetivši strip svojim poginulim prijateljima bila, na kraju, ostavljena polovina kvadrata prazna. Za upisati imena onih koje je smrt stigla kasnije…

U olovci je, zasad, iako će ga pokazati na predstojećoj izložbi (14. studenoga u Vukovaru), ratni strip koji donosi priču o hrvatskom branitelju, o njegovu uobičajenom tijeku života kojeg je nesmiljeno prekinuo rat u kojemu ga je borba za vlastitu zemlju dovela do invalidnosti i životnih nedaća, nerazumijevanja, suicida. “To je sinteza više priča iz stvarnog života branitelja 23 godine nakon rata”, kaže Barinić.

Istina i sjećanje ono je što je potaknulo i Nenada Barinića da o ratu 1991. u Vukovaru – crta

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana