Svijet
MANEVRI SRBIJE I RUSIJE

Ruski padobranci na hrvatskoj granici
Objavljeno 12. studenog, 2014.
Kao članica NATO-a ne možemo zanemariti događanja na svojoj granici, kaže stručnjakinja za sigurnost

Pripreme za najveću rusko-srpsku vojnu vježbu i najveću međunarodnu vojnu vježbu u povijesti Srbije počele su prošlog tjedna slijetanjem ruskog kontingenta na vojni aerodrom Batajnica.

Generalna proba vježbe je danas, a kompletna združena akcija s desantima i bojnim gađanjima trebala bi se održati u petak. Ruski padobranci došli su sa svom pripadajućom tehnikom, transporterima, bespilotnom letjelicom i jednim motornim zmajem.

Gdje se vojna vježba održava, nije nigdje objavljeno u srbijanskim medijima, ali s obzirom na to da se zove “Srem-2014.”, može se pretpostavit da se manevri specijalnih (padobranskih) snaga Srbije i Rusije odvijaju u Srijemu, odnosno u blizini hrvatske granice.

Vježba traje dva tjedna

Vježba će trajati dva tjedna, a u pitanju je najveći desant opreme i ljudstva ruske vojske na prostorima Srbije nakon inicijative kopnenog zauzimanja prištinskog aerodroma Slatina 1999. godine.

Za sada o vježbi jedino izvještavaju rusko ministarstvo obrane preko svoje TV postaje “Zvijezda” i televizija Russia Today. Samo dva beogradska medija prenijela su svoje ruske kolege dok srbijansko ministarstvo obrane na svojim internet-stranicama nije objavilo ni jednu vijest o vježbi iako se web stranica redovito ažurira.

Prema planu vježbe koja je ugovorena mnogo prije posljednjih (vanjsko)političkih događanja u Srbiji, poligon Vojske Srbije Nikinci bit će glavna lokacija odigravanja nekoliko scenarija s osnovnom protuterorističkom temom.

S ruske strane sudjeluju desantno-padobranske jedinice stacionirane u gradu Tula, koje su dio 106. gardijske zračno-desantne divizije, tj. zračno-desantne vojske Ruske Federacije. Vojsku Srbije će u kopnenom dijelu predstavljati pripadnici sva tri borbena bataljuna Specijalne brigade: 63-i, 72-i i bataljun za protuteroristička djelovanja.

Bojna gađanja obavit će se na poligonu Nikinci, a najatraktivniji dio vježbe bit će zračno-desantne operacije. Planirano je da se u zoni manevara izvode i desanti opreme i ljudstva iz ruskih Il-76MD i srpskog An-26. Od opreme to su borbeno-desantna vozila pješaštva BMD-2 uz pomoć teretnih padobranskih sustava s više kupola. Osim tih vozila, ruski padobranci koristit će i naoružane četverotočkaše, popularno nazvane kuadovi, koje koriste izviđači, priopćeno je iz ruskog ministarstva obrane.

Desant iz helikoptera

Specijalna brigada Vojske Srbije osim desantnih skokova prvi put u povijesti izvodit će i takozvano fast rope desantiranje iz helikoptera Mi-8. U pitanju je spuštanje specijalaca niz konopce koje je do sada u srbijanskoj vojsci rađeno samo iz turskih helikoptera Black Hawk tijekom vježbe “Eagle-2013”. Dio 63. bataljuna Specijalne brigade također će iskakati iz aviona An-26.

Prošli tjedan cjelokupni ruski kontingent stigao je u šest transportnih aviona Il-76MD. Iljušini su osim kopnene opreme nosili i dvije letjelice. Prva je trupna bespilotna letjelica “Granat”, dok je druga – motorni zmaj. Kako saznajemo, ruski specijalci koristili su obje letjelice tijekom vježbi izviđanja.

Vuk TEŠIJA
ZVECKANJE ORUŽJEM KOJE NAS NE TREBA ZABRINJAVATI

Stručnjakinja za sigurnost i novinarka Ana Raić Knežević kaže da je, kao i kod svake vojne vježbe ovih razmjera, očito u pitanju zveckanje oružjem, ali da Hrvatska ne treba biti previše zabrinuta zbog toga. “Naravno, ne radi se o sigurnosnoj ugrozi i Hrvatska ne bi trebala ni na koji način biti isprovocirana time, no kao članica NATO-a ne možemo ni zanemariti događanja na svojoj granici. Srbija ima pravo organizirati vojnu vježbu na svom teritoriju, ali Hrvatska treba voditi računa da ne dođe do povrede granice i naročito zračnog prostora, s obzirom na to da u vježbi sudjeluje zrakoplovstvo”, kaže stručnjakinja koja ignoriranje cijele vojne vježbe u srbijanskim medijima tumači kao pokušaj da se odnos Europske unije i Srbije ne opterećuje privilegiranim odnosima Srbije s Rusijom.

MORH poslao MIG-ove

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane piloti zrakoplova MIG-21 ovog tjedna, do petka, 14. studenoga provodit će redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, izvijestili su iz MORH-a. Letovi će se provoditi od 10 do 16 sati na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Riječ je o redovitim letačkim aktivnostima nakon obavljenih radova na zrakoplovu, upozoravaju iz MORH-a. Do zaključenja ovog broja MORH nije odgovorio na pitanje imaju li ti preleti ikakve veze s vojnom vježbom preko granice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike