Ekonomija
TVORNICA ULJA ČEPIN

U završnoj fazi projekti investicija vrijednih 18 milijuna eura
Objavljeno 11. studenog, 2014.
Radi se o gradnji novog parnog kotla, pogona za ekstrakciju, nove sušare, silosa...

U godinu i pol, koliko Tvornica ulja Čepin posluje u sklopu Žito grupe, uspješno je provedeno restrukturiranje u većini planiranih segmenata, istaknuo je to Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornica ulja Čepin.

- Povećali smo i iskorištenost proizvodnih kapaciteta za gotovo 50 % u odnosu prema prethodnih nekoliko godina te je dostignuta prerada od 100.000 tona uljarica, što je i maksimum, s obzirom na stvarni trenutačni kapacitet. Također su detektirana sva uska grla u proizvodnji i preostali tehnološki nedostatci te se ubrzano radi na njihovu otklanjanju. Kako bi se dosegnula planirana količina prerade uljarica te racionalizirali proizvodni troškovi, nužno je u što kraćem roku provesti nekoliko kapitalnih investicija. Nakon toga bi se prerada mogla stabilizirati na 130.000 do 140.000 tona uljarica godišnje, što je plan za 2016. godinu - navodi Bičvić.

Kad je riječ o investicijama, one su, kako ističu u uljari, u završnoj fazi projektiranja, a vrijedne su između 17 i 18 milijuna eura.

- Radi se o gradnji novog parnog kotla na biomasu, pogona za ekstrakciju, prijamnih kapaciteta, sušare i skladišnih prostora za sirovinu - silosa, te za gotove proizvode - spremnika za ulje i podna skladišta. S obzirom na trenutačnu i planiranu preradu, potrebno je minimalno udvostručiti postojeće skladišne kapacitete kako bi se prerada uljarica mogla nesmetano odvijati cijele godine.

Nažalost, iako je bilo u planu da velika većina planiranih investicija aplicira na očekivane natječaje za povlačenje nepovratnih sredstava iz EU fondova, sve je izvjesnije da će se dio projekata financirati iz vlastitih izvora te kredita. Razlog je jednostavan. Natječaji se odgađaju već mjesecima i jednostavno više nemamo vremena čekati otvaranje natječaja, jer daljnje odgađanje realizacije potrebnih investicija znatno ograničava proizvodne kapacitete te povećava troškove prerade, što tvornicu i dalje stavlja u nepovoljan položaj u odnosu prema konkurenciji. Zbog toga će se u određene investicije ići odmah, bez daljnjeg čekanja na dugo očekivane natječaje - najavio je Bičvić.

Od preuzimanja uljare od strane osječkog Žita do sada određen broj radnika je uz pripadajuće otpremnine otišao iz tvrtke. Kako Bičvić sada napominje, proces odlazaka radnika iz tvrtke je zaustavljen i, prema procjeni, realni broj radnika u Tvornici ulja Čepin kretat će se između 120 i 130.

- Još se provodi reorganizacija radnih mjesta te će određeni broj radnika promijeniti radna mjesta, no novih otpuštanja ne bi trebalo biti. Nakon provedbe investicija zaposlit će se određeni broj mladih stručnjaka (operateri, inženjeri na održavanju), no s obzirom na to da se radi o povećanju već postojećih kapaciteta i pogona, nije u planu zapošljavanje većeg broja novih radnika - zaključio je Bičvić.

Zdenka RUPČIĆ

JOSIP BIČVIĆ

predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin

Stanje na tržištu uljarica na povijesnom je minimumu

- Stanje na tržištu uljarica generalno je na povijesnom minimumu, i postoje samo blage naznake oporavka tržišta u idućem razdoblju. Očigledan je i nerazmjer cijena sirovog ulja i rafiniranog ambalažiranog ulja, koji upućuje na i dalje veliki priljev jeftinog ulja, ponajprije iz Ukrajine. To je ulje znatno niže kvalitete i to je glavni razlog vrlo paradoksalne situacije, u kojoj se Tena ulje prodaje po višim cijenama u iste zemlje iz kojih u Hrvatsku dolazi jeftinije ulje lošije kvalitete.

70 % SVOJIH PROIZVODA ČEPINSKA ULJARA IZVOZI

U Tvornici ulja Čepin očekuju da bi poslovnu 2014. i 2015. trebali završiti na pozitivnoj nuli, što je trenutačno maksimum s obzirom na navedene tehnološke nedostatke te vrlo loše tanje na tržištu kompleksa uljarica, koje je posljednjih nekoliko mjeseci bilo na povijesnom minimumu cijena. - Iako postoje naznake oporavka cijena u nadolazećem razdoblju, tržište je još uvijek nisko i u takvoj situaciji vrlo loše prolaze i uljare i proizvođači uljarica, kojima je proizvodnja na granici isplativosti. Tvornica ulja Čepin izvozi gotovo 70 % svojih proizvoda, ponajprije na tržište Mađarske, Češke, Slovačke, Italije i Slovenije. Razlozi za to su jednostavni – ta tržišta pokazuju spremnost platiti višu cijenu za kvalitetnije proizvode, što na domaćem tržištu nije slučaj, te je naplata značajno kvalitetnija i brža.

14

milijuna litara ulja bit će prodano kao ambalažirano u ovoj godini

50

tisuća tona uljane repice otkupljeno je ove godine

70

tisuća tona otkupljeno je suncokreta

30

tisuća tona otkupljeno je ove godine soje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike