Osijek
GODIŠNJE U OSIJEKU OBOLI DESETAK DJECE

Petogodišnji osječki dječak obolio od rijetke Kawasaki bolesti!?
Objavljeno 11. studenog, 2014.

Poput vihora gradom se ovih dana širi vijest o pojavi laicima nepoznate Kawasaki bolesti. Neslužbeno doznajemo kako se bolest zvučnog naziva pojavila u jednom od osječkih dječjih vrtića. Roditelji su u panici jer smatraju da je riječ o nepoznatoj i navodno opasnoj, zaraznoj bolesti.

I liječnici se slažu da je riječ o rijetkoj, no u osječkim pedijatrijskim krugovima poznatoj bolesti. Kako doznajemo od doc. prim. dr. sc. Silvije Pušeljić, predstojnice Klinike za pedijatriju, u osječkoj bolnici godišnje se od Kawasaki bolesti liječi i do desetak malih pacijenata.

- Riječ je o imunološkoj bolesti i može ju dobiti onaj tko ima genetske predispozicije. Dolazi najprije do visoke temperature koja se danima ne spušta, oticanja i osipa po tijelu i do sistemskog vaskulitisa, odnosno upale u stjenkama krvnih žila - pojasnila je dr. Pušeljić, dodajući da bolest pogađa djecu u dobi do pet godina, a dovodi do nepovoljnog imunološkog zbivanja i ne može se spriječiti.

Iako nije imala pacijenta koji se liječio od Kawasaki bolesti, liječnici obiteljske medicine dr. Sandi Pribić, poznato je da od te bolesti najčešće obolijevaju djeca iz drugih dijelova svijeta, točnije u Japanu, a okidač za pojavu bolesti može biti infekcija koja se najčešće javlja krajem zime i početkom proljeća.

- Okolina ne mora brinuti, jer nije riječ o zaraznoj bolesti, nego se javlja u trenutku pada imuniteta. Češće obolijevaju dječaci i bolest nije nasljedna. Čak vrlo rijetko dva člana iste obitelji obolijevaju, no činjenica je da bolest zahtijeva bolničko liječenje - pojasnila je dr. Pribić, dodajući da je, na nesreću oboljelih, bolest nemoguće spriječiti. U Centru za predškolski odgoj slučaj nisu komentirali.M.Mihelić

KADA POSUMNJATI NA KAWASAKIJEVU BOLEST?

Prvi simptom Kawasakijeve bolesti, kako stoji u liječničkoj literaturi, povišena je tjelesna temeratura, viša od 38,5 stupnjeva i to duže od pet dana, ali i sljedeći simptomi: sitni zrnasti osip po tijelu, uvećane limfne žlijezde na vratu, crvenilo i otok na rukama i nogama, crvenilo usana i jezika te obostrano crvenilo očiju. Popratno, dijete je uznemireno, a može se javiti i proljev, povraćanje te bolovi u zglobovima. Dva tjedna nakon prvih simptoma moguća je pojava peruti kože na vrhovima udova.

Bolest se javlja u trenutku pada imuniteta i pogađa najčešće djecu u dobi do pet godina

Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike