Regija
ZALJUBLJENICI U LJEPOTE I IZAZOVE PLANINA

Brodski planinari proslavili 90
godina svog PD-a Dilj-gora
Objavljeno 9. studenog, 2014.

SLAVONSKI BROD - Brodsko planinarsko društvo Dilj-gora obilježava 90 godina postojanja, a preksinoćnjom svečanošću u Glazbenoj školi, u nazočnosti župana Danijela Marušića, dogradonačelnika Hrvoja Andrića, predsjednika Gradskog vijeća Darka Grubera te planinara iz Županje, Lipika, Feričanaca, Požege, Osijeka, Đakova, Rijeke, Varaždina i Kaštela, kao i iz Orašja i Odžaka (BiH) proslavili su svoj veliki jubilej. Podsjetili su na zaslužne Brođane koji su u ovom dijelu ravne Slavonije, gdje nema ni jedne “prave planine” ni vrha višeg od 411 metara, davne 1924. godine odlučili osnovati planinarsku organizaciju, i bili su među prvima u Hrvatskoj.

Začetnik planinarstva je poznati brodski ljekarnik Eugen Šrepel s nekolicinom prijatelja, koji je tada i izabran na čelo organizacije. Broj planinara brzo je rastao, a 1935. godine izgrađen je i prvi planinarski objekt Torbarovo sklonište, na Lipovici. Popularizirajući novi oblik druženja i aktivnosti, planinari su imali i knjižnicu, izložbe fotografija, poučna predavanja... Ideju da Pljuskara postane svojevrsni turistički centar, sa skloništem, bazenom i raznim sadržajima, nisu uspjeli ostvariti, a gotovo pola stoljeća poslije (1984.) na Pljuskari su postavljeni temelji za brvnaru, a tek 2000. godine, nesebičnim radom brodskih planinara, niknula je planinarska kućica s terasom - najčešća destinacija planinara, gljivara, dobronamjernika i zaljubljenika u netaknutu prirodu.

Godine 1951. godine na korištenje planinarima dana je kuća sa zemljištem i hrastovom šumicom, planinarski dom, koji je dobio ime po jednom od osnivača planinarstva u Hrvatskoj, Đuri Pilaru. Danas je u vlasništvu Grada, a prepušten na upravljanje planinarima, koji ga uz pomoć sponzora održavaju.

Danas najstariji među brodskim planinarima, Miško Šoš, s više od osam desetljeća i osvojenim nebrojenim vrhovima, kaže kako “postojana priroda podsjeća čovjeka na njegovu brzu prolaznost i baš zbog toga trebamo što više vremena provoditi s njom u suživotu, pogotovo mladi ljudi koji će putujući u potrazi za ljepotama prirode ne samo bolje upoznati zemlju nego sigurno postati i bolji ljudi”.

Svečani program pjesmom su upotpunile članice vokalnog ansambla Ad Astra, a završetak svečanosti pripao je planinarskom bendu i fešti do jutarnjih sati uz poznatu planinarsku gostoljubivost u tvrđavskom kazamatu. Marija Radošević

Priznanja najzaslužnijim planinarima

Najzaslužnijim planinarima dodijeljena su priznanja, a uručili su ih Otmar Tosenberger, član IO HPS-a, i Vladimir Pavičić, dopredsjednik SPS-a. Najveće priznanje – Plaketu HPS-a, dobili su Zdenka Šoš, Karlo Franceško i Đuro Knežević. Zlatni znak HPS-a dodijeljen je Marici Vujnović, Blaženki Smoljan, Davorinu Molnaru i Zlatku Gorecu. Srebrni znak HPS-a dobili su Marica Petričević, Antun Balić, Adam Đaković i Marko Rubil, a Brončani znak uručen je: Milici Franceško, Mariji Radošević, Jeleni Molnar, Dubravki Biondić, Dragici Rubil, Ljubici Starčević, Berislavi Novotny, Katici Živković, Dobrili Đurić, Milanu Blaževiću, Wilhelmu Kempfu, Ivici Klemu i Zoranu Milušiću. PD Dilj-gora dobilo je Posebno priznanje HPS-a te Priznanje Slavonskog planinarskog saveza .

Priznanja PD Dilj-gora dobili su Branislav Popović, Darko Devčić, Ivan Janković, Ivica Liović, Ivan Kovač, Berislav Novotny, Antun Vitolić, i Ana Žnidarič, a uručila ih je predsjednica Marica Petričević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike