Regija
ODLIČJA IZ DOMOVINSKOG RATA ZA BAGATELU

Branitelj s činom poručnika prodaje
medalju “Oluja” za - dvjesto kuna
Objavljeno 10. studenog, 2014.
Dok branitelji u Zagrebu prosvjeduju, tržište militarija vrlo je živo

ĐAKOVO – Dok branitelji uporno prosvjeduju više od 20 dana ispred zgrade Ministarstva hrvatskih branitelja, zahtijevajući, uz ostalo, da njihova žrtva, zdravlje, sve žrtve Domovinskog rata i ti dani ponosa i slave imaju pijetet kakav zaslužuju, odličja, oznake i druge militarije iz Domovinskog rata idu za bagatelu. Simboličan je to raskorak dviju strana jedne te iste priče i, ma koliko bio simboličan, govori mnogo toga, a svedeno pod izreku “dvije strane medalje”… Tako se medalja “Oluje”, medalja bitke svih bitaka iz tog vremena, prodaje za samo - 200 kuna! Stoji to u oglasu na Njuškalu, a čiji je oglašivač s područja Sisačko-moslavačke županije.

Vrlo je živo na tržištu militarije, poglavito vojnih odličja, opreme i drugih predmeta iz Domovinskog rata, a spomenuti je oglas samo jedan među brojnima. Njegov autor, točnije, prodaje medalju Spomenicu Domovinskog rata i “Oluju”. U telefonskom razgovoru, uz anonimnost, prodavatelj medalje kaže:

- Bio sam pripadnik 125. brigade HV-a i imam čin poručnika. Medalju ne prodajem kao izraz nezadovoljstva zbog odnosa prema Domovinskom ratu i braniteljima, ili iz financijskih razloga, nego zato što sam sakupljač, imam oznake svih gardijskih brigada i drugo. Medalja “Oluja” mi je višak. Medalje znam i zamijeniti za nešto što nemam u zbirci, a ako prodam, kupim nešto drugo - kaže kolekcionar militarije.

Budući da je rođen 1964., služio je i JNA u kojoj je bio “bilećanac”, 76. klasa. Na upit zašto medalja kao što je ona iz najsvjetlijih trenutaka Domovinskog rata, a to je vojno-redarstvena akcija “Oluja”, na tržištu militarije stoji samo 200 kuna, zašto i u cijeni nema vrijednost kakvu ima u sjećanjima na obranu RH i vojne puteve njezinih sudionika, kaže:

- Jer toliko i vrijedi! Naime, ima čak 300.000 medalja “Oluja”, a branitelja je oko 250.000 Npr., medalja “Bljesak” je skuplja, jer ih je mnogo manje, oko 7000 - kaže kolekcionar.

Na upit podržava li braniteljske prosvjede, kaže:

- Podržavam prosvjednike, branitelje, sve koji su ranjeni i teško ranjeni, svakako treba i materijalno i moralno valorizirati njihov doprinos u obrani RH, no zašto ne spominju sve one branitelje iz Domovinskog rata koji nisu dobili ništa - počevši od mirovine, statusa do drugih prava. To smo svi mi koji radimo i šutimo. Ja nakon skidanja vojne odore nisam tražio ništa. Nisam tražio mirovinu, jer iz rata sam, srećom, izišao čitav - kaže branitelj iz sisačko-moslavačkog kraja koji, dodaje, radi u HŽ-u.

Za 4200 kuna prodaje i komplet odličja među kojima je i “Bljesak” po cijeni od 400, Hrvatski križ za 1800, Trolist za 1000, Pleter za 1000 kuna. No, medalja “Bljesak” može se na Njuškalu i jeftinije naći, naime, prodavatelj iz Zagreba prodaje ju za 300 kuna…

Na Njuškalu se prodaje i vojna oznaka MORH – Zapovjedništvo Stana za 200 kuna. Prodavatelj iz Našica prodaje oznaku 3. GBR - Kune za 30 kuna, dok se na 100 kuna cijeni lot oznaka prišivka 2. GBR – Gromova, a prišivke HRZ HV-a za 50 kuna… Oznaka 1. Hrvatskog gardijskog zdruga – Osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, može se kupiti za 700 kuna. Oznaka invalidnosti hrvatskih veterana – hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, koji ovih dana prosvjeduju u Savskoj u Zagrebu, može se vidjeti i na Priznanju Saveza hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Split, koji jedan Osječanin na Njuškalu prodaje za 99 kuna…

Suzana ŽUPAN
Militarija na đakovačkoj tržnici
Orden narodnog heroja skuplji od Spomenice Domovinskog rata

Brojna militarija – od Prvog svjetskog do Domovinskog rata - svake srijede i subote nudi se na prodaju i na đakovačkoj Gradskoj tržnici. Kako cijene stoje, skuplja je ona iz Drugog svjetskog rata, zbog protoka vremena, a i manje ih je nego onih iz Domovinskog. Tako je medalja Spomenica Domovinskog rata na “pijaci” 50, a Orden narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata 200 kuna. Toliko stoji i Orden primjerenog vojnika JNA. Na ovom dijelu Tržnice može se naći i vozačka dozvola poginulog njemačkog vojnika iz Drugog svjetskog rata, ali i Titova bista…

“Oluja” je jeftinija, jer ih je 300.000, a branitelja oko 250.000. “Bljesak” je skuplja jer ih je 7000 - kaže kolekcionar

Prodaju se Trolist, Pleter, Hrvatski križ... za

1000-1800

kuna

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike