Regija
JEDINA KANDIDATKINJA IZ SLAVONIJE

Mlada Gunjanka Maša Budimski predložena za dobrotvorku godine
Objavljeno 10. studenog, 2014.
U ovogodišnjem izboru kandidirano je šest žena

GUNJA - Gunjanska učiteljica razredne nastave Maša Budimski nominirana je za nagradu “Josipa Vancaš - dobrotvorka godine”, koju dodjeljuje Zaklada Zamah. Kako se ističe u objašnjenju kandidature, ova mlada žena svojim je radom i nesebičnim zalaganjem za najpotrebitije, posebice u vrijeme i nakon najveće prirodne katastrofe koja je poharala istočni dio županjske Posavine, potaknula i druge mlade ljude da se aktiviraju u humanitarnom radu. Nakon završenoga školovanja u Osijeku, vratila se u rodnu Gunju i zaposlila u školi. Osim rada u redovnoj nastavi, bila je vrlo aktivna u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, s posebnim naglaskom na estetsko uređenje škole i izvanškolskog prostora, kao i scensko-literarne izvedbe. U svome radu jednaku je pozornost posvećivala darovitim učenicima i onima s teškoćama u razvoju. Odmah se uključila u humanitarni rad škole. Na likovnim radionicama djeca su izrađivala rukotvorine čiji je prihod bio namijenjen djeci s potrebama: djeci Afrike, bolesnom dječaku iz Đurića, čovjeku slabijeg imovinskog stanja iz Rajevog Sela… A kada je Gunja 17. svibnja ove godine poplavljena, i Maša je, poput svojih sumještana i učenika, postala beskućnicom. U naletu vodene bujice stradala je i škola pa su mnogi privremeni smještaj pronašli dalje od rodnoga sela. Maša odlazi u Otok, ali i dalje vrlo aktivno brine o učenicima i njihovim obiteljima. Tada počinje njezino 24-satno volontiranje humanitarnog karaktera. Zahvaljujući Facebooku, mnogi su čuli za njezin nesebičan humanitarni rad te su joj ubrzo na privremenu adresu počele stizati brojne donacije iz Slavonskog Broda, Osijeka, Zagreba, Velike Gorice, Novog Vinodolskog, Dubrovnika, Austrije, Njemačke i Kanade. Nakon isteka ugovora u školi, Maša se uključuje u rad Crvenoga križa, u tim za psihosocijalnu pomoć, a od 5. kolovoza pridružuje se kao volonterka i projektu Ganja (Društvo Naša djeca Vinkovci i Društvo psihologa VSŽ uz podršku UNICEF-a), gdje radi i danas.

Maša Budimski je, složit će se svi oni koji je poznaju, inspirativan primjer dobrotvorstva, nesebičnosti i čovjekoljublja koji nadahnjuje da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru. Zbog svega toga, mještani županjske Posavine, a posebice Gunjanci, smatraju da je Maša Budimski zaslužila ponijeti titulu dobrotvorke godine. Organiziranjem izbora Zaklada Zamah želi naglasiti važnost dobrotvornog rada, djelovanja za opće dobro i ženskoga doprinosa razvoju filantropije. U ovogodišnjem izboru kandidirano je šest žena, a Maša Budimski jedina je predstavnica Slavonije i Baranje.

- Presretna sam i od srca zahvaljujem svojim prijateljima i svim dragim ljudima koji su me odlučili kandidirati za ovo veliko priznanje. I sama nominacija za mene je velika čast i u svakom slučaju motivacija za daljnji rad. Moram priznati da sam bila iznenađena kada su me o tome izvijestili. Nisam vjerovala da je moj rad toliko prepoznat i cijenjen, jer sam cijelo vrijeme smatrala da samo radim ono što je uobičajeno i što bismo svi mi trebali činiti. Zadovoljstvo mi je, ali i obveza, pomagati drugima i to ću uvijek rado činiti, jer pomaganje i davanje uči nas da budemo zahvalni na onome što imamo - rekla nam je Maša.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Glasanje preko Interneta

Imena nominiranih objavljena su na stranici Zaklade Zamah http://dobrotvorka.zamah.hr/dobrotvorka-2014., a svaki posjetitelj stranice može dati samo jedan glas jednoj kandidatkinji. Glasanje će trajati mjesec dana, a Gunjanci pozivaju sve Slavonce da se uključe u izbor i podrže njihovu sumještanku. Svečanost proglašenja dobrotvorke bit će 11. prosinca, 2014., u 13 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu.

dobrotvorke iz posavine

O tome da je županjska Posavina već poznata po vrlo važnoj ulozi žena u promicanju dobrotvorstva i djelovanju na promjene u hrvatskom društvu, svjedoči i to što je za dobrotvorku godine 2012. izabrana Mara Čović, profesorica sociologije i pedagogije iz Županje, osnivačica Centra za mir u Županji i udruge ŽIR za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Svečano proglašenje

najdobrotvorke bit će 11. prosinca, u Muzeju Mimara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana