Osijek
TOP-ODREDIŠTE BRODSKOG TURIZMA

U Osijek ove godine pristalo čak 50 kruzera s 5404 turista
Objavljeno 10. studenog, 2014.
Prema istraživanjima, gosti s kruzera pri posjetu gradu prosječno potroše 11 eura po osobi

U osječko dravsko putničko pristanište Galija 27. listopada s 59 putnika na kružnom putovanju Dunavom pristao je riječni kruzer Amadeus Classic njemačkog brodara Lueftner Reisaen.

Time je i završena ovogodišnja iznimno uspješna sezona pristajanja turističkih brodova u Osijeku započeta dolaskom prvog kruzera, Scenic Crystala - 2. travnja.

Kako saznajemo od Darka Takalića, ravnatelja Lučke uprave Osijek, u čijoj se organizaciji i odvija promet turističkih brodova u Osijeku, za razliku od prošle godine pristalih deset kruzera s ukupno 1118 turista, ove je godine u Galiji pristalo čak 50 velikih turističkih brodova s ukupno 5404 putnika. Najveći je broj njih i izišao iz brodova te posjetio povijesne znamenitosti grada, ponajviše konkatedralu i Tvrđu, ali i boravio u ugostiteljskim objektima te ondje i potrošilo nešto novca, kupilo i poneki turistički suvenir i sl. Ovogodišnja istraživanja Instituta za turizam pokazala su da takvi turisti u nekoliko sati boravka u Osijeku i okolici potroše 11 eura po osobi. Riječ je o turistima starije životne dobi, uglavnom dobrostojećim umirovljenicima, ponajviše iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Najviše turističkih brodova u Osijek je stiglo na temelju ugovora između Lučke uprave Osijek i Prvog parobrodnog društva iz Beograda, koje uglavnom i pruža usluge brodovima na kružnom putovanju Dunavom u njegovu srednjem toku.

- Europski brodari i operatori kružnih putovanja iz cijelog svijeta Osijek su prepoznali kao iznimno zanimljiv turistički grad destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godine u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima, poglavito Nijemcima. Uz to, oni pritom Osijek drže i jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti turističkih kružnih putovanja od Beča do Crnog mora. Budući da je osječko riječno pristanište u samom središtu grada, a grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam, oni Osijek stavljaju u rang glavnih gradova podunavskih zemalja, poput Beča, Bratislave, Budimpešte, Beograda i Bukurešta - kaže Takalić. Stoga i s velikim zadovoljstvom ističe da je već do sada ugovoreno pristajanje 60 kruzera u Osijeku u 2015. godini, a taj će se broj vjerojatno još povećati.

- Posebno nas ohrabruje činjenica da je središnjica Hrvatske turističke zajednice prepoznala riječni kruzing turizam kao ekspandirajući oblik turizma te će stoga osigurati i značajnije iznose kako bi turističke zajednice gradova gdje takvi brodovi pristaju dobile i dodatna financijska sredstva za stvaranje još ugodnije atmosfere takvim turistima, ali i proširile programe njihova boravka - veli Takalić.

Pritom dodaje da će Lučka uprava Osijek, čiji je inače zadatak da se brine o sigurnosti i udobnosti brodskih putničkih pristaništa, osigurati i povećana sredstva te nastojati izgraditi i dodatne sadržaje pristaništa Galija.

Nikola VUKADINOVIĆ
Rekorder kruzer L'Europe

Rekorder po broju turista koje je odjednom doveo u Osijek bio je kruzer L'Europe. Iz njega je 16. svibnja izišlo čak 169 putnika, koji su posjetili grad te put nastavili istog dana u 22 sata. Inače, za ovu godinu Lučka uprava Osijek ugovorila je pristajanje 55 kruzera. Njih tri nisu mogla uploviti u pristanište Galije zbog nemogućnosti prolaska ispod mostova u vrijeme visokih voda, a dva su imala kvar pa su odustala od “skretanja” u Osijek.

60 kruzera

trebalo bi pristati u Galiji iduće godine

Gosti Osijek drže jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti od Beča do Crnog mora

Možda ste propustili...

U KULTURNO-RAZVOJNOM CENTRU OPĆINE BILJE

Izrada kozmetike

IZNOS OD 26,5 TISUĆA EURA

Sufinanciranje obnove pročelja

Najčitanije iz rubrike