Osijek
TOP-ODREDIŠTE BRODSKOG TURIZMA

U Osijek ove godine pristalo čak 50 kruzera s 5404 turista
Objavljeno 10. studenog, 2014.
Prema istraživanjima, gosti s kruzera pri posjetu gradu prosječno potroše 11 eura po osobi

U osječko dravsko putničko pristanište Galija 27. listopada s 59 putnika na kružnom putovanju Dunavom pristao je riječni kruzer Amadeus Classic njemačkog brodara Lueftner Reisaen.

Time je i završena ovogodišnja iznimno uspješna sezona pristajanja turističkih brodova u Osijeku započeta dolaskom prvog kruzera, Scenic Crystala - 2. travnja.

Kako saznajemo od Darka Takalića, ravnatelja Lučke uprave Osijek, u čijoj se organizaciji i odvija promet turističkih brodova u Osijeku, za razliku od prošle godine pristalih deset kruzera s ukupno 1118 turista, ove je godine u Galiji pristalo čak 50 velikih turističkih brodova s ukupno 5404 putnika. Najveći je broj njih i izišao iz brodova te posjetio povijesne znamenitosti grada, ponajviše konkatedralu i Tvrđu, ali i boravio u ugostiteljskim objektima te ondje i potrošilo nešto novca, kupilo i poneki turistički suvenir i sl. Ovogodišnja istraživanja Instituta za turizam pokazala su da takvi turisti u nekoliko sati boravka u Osijeku i okolici potroše 11 eura po osobi. Riječ je o turistima starije životne dobi, uglavnom dobrostojećim umirovljenicima, ponajviše iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Najviše turističkih brodova u Osijek je stiglo na temelju ugovora između Lučke uprave Osijek i Prvog parobrodnog društva iz Beograda, koje uglavnom i pruža usluge brodovima na kružnom putovanju Dunavom u njegovu srednjem toku.

- Europski brodari i operatori kružnih putovanja iz cijelog svijeta Osijek su prepoznali kao iznimno zanimljiv turistički grad destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godine u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima, poglavito Nijemcima. Uz to, oni pritom Osijek drže i jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti turističkih kružnih putovanja od Beča do Crnog mora. Budući da je osječko riječno pristanište u samom središtu grada, a grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam, oni Osijek stavljaju u rang glavnih gradova podunavskih zemalja, poput Beča, Bratislave, Budimpešte, Beograda i Bukurešta - kaže Takalić. Stoga i s velikim zadovoljstvom ističe da je već do sada ugovoreno pristajanje 60 kruzera u Osijeku u 2015. godini, a taj će se broj vjerojatno još povećati.

- Posebno nas ohrabruje činjenica da je središnjica Hrvatske turističke zajednice prepoznala riječni kruzing turizam kao ekspandirajući oblik turizma te će stoga osigurati i značajnije iznose kako bi turističke zajednice gradova gdje takvi brodovi pristaju dobile i dodatna financijska sredstva za stvaranje još ugodnije atmosfere takvim turistima, ali i proširile programe njihova boravka - veli Takalić.

Pritom dodaje da će Lučka uprava Osijek, čiji je inače zadatak da se brine o sigurnosti i udobnosti brodskih putničkih pristaništa, osigurati i povećana sredstva te nastojati izgraditi i dodatne sadržaje pristaništa Galija.

Nikola VUKADINOVIĆ
Rekorder kruzer L'Europe

Rekorder po broju turista koje je odjednom doveo u Osijek bio je kruzer L'Europe. Iz njega je 16. svibnja izišlo čak 169 putnika, koji su posjetili grad te put nastavili istog dana u 22 sata. Inače, za ovu godinu Lučka uprava Osijek ugovorila je pristajanje 55 kruzera. Njih tri nisu mogla uploviti u pristanište Galije zbog nemogućnosti prolaska ispod mostova u vrijeme visokih voda, a dva su imala kvar pa su odustala od “skretanja” u Osijek.

60 kruzera

trebalo bi pristati u Galiji iduće godine

Gosti Osijek drže jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti od Beča do Crnog mora

Možda ste propustili...

ZAKLADA ZA RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE SLAGALICA

Poziv za nominacije za filantropa 2020. godine

NOVA REGULACIJA PROMETA U ERNESTINOVU

Prekoračenje brzine pali semafor

U SRIJEDU VJEROJATNO POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

O radu gradonačelnika u šest mjeseci 2020. godine izvješće na pune 92 stranice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐEVINSKI BOOM NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Na mjestu kućeraka niču urbane vile i raskošne kuće

2

KAD NE MOŽETE U INOZEMSTVO, UŽIVAJTE KOD KUĆE

Živković: 90 % Osječana nikad se nije vozilo Dravom. Evo prilike!

3

JEDVA DOČEKALI POVRATAK DJECE NA SPORT, REKREACIJU I PLES

Solar: Na treninzima iz djece “frcaju iskre sreće”