Regija
DJECI USKRAĆENA PRAVA KOJA DRUGI IMAJU

Podcrkavlje: Tridesetak učenika ne ide
na izbornu nastavu jer nemaju prijevoz
Objavljeno 8. studenog, 2014.
Škola i Grad Slavonski Brod prebacuju odgovornost jedno na drugo

PODVINJE/PODCRKAVLJE - Ena Šimić i Tomislav Jarić među tridesetak su učenika sedmih i osmih razreda podcrkavačkog kraja koji od kraja listopada ne pohađaju izbornu nastavu u podvinjskoj matičnoj školi “Blaž Tadijanović”, jer im nije osiguran prijevoz iz desetak kilometara udaljenih sela.

- Nedostaje mi izborna nastava engleskog i informatike, jer će mi trebati ocjene za upis u srednju školu - kaže Ena.

- U skoroj budućnosti bit će nam važni informatika i strani jezik - smatra Tomislav, a oboje misle kako bi se taj problem trebao što prije riješiti.

A problem s prijevozom vuče se još od prošle školske godine, kada se tadašnji predsjednik Školskog vijeća Željko Medić, obratio prosvjetnoj inspekciji pa je nakon inspekcijskog nadzora, 19. veljače, školi naređeno da problem riješi. I škola je pronašla rješenje. Prijevoz je plaćan iz vlastitih sredstava za materijalne troškove. Od početka ove školske godine, pak, škola je od toga odustala pa su samo oni učenici koje su roditelji vozili vlastitim prijevozom riješili problem. I tako sve do 31. listopada.

- Mi to više ne želimo i nećemo, jer našoj su djeci uskraćena prava koja drugi imaju. Škola je svakom učeniku pod jednakim uvjetima dužna osigurati što kvalitetnije obrazovanje, stoga je dužna i putnicima organizirati izbornu nastavu i prijevoz - komentira Medić neravnopravan položaj učenika, upirući prstom u školu, Grad i resorno ministarstvo.

Nakon ponovnog obraćanja inspekciji, nedavno je u školu stigao odgovor prosvjetne inspektorice Jelene Tolj, s istim zahtjevom. Rješenjem, naime, inspektorica “naređuje školi da učenicima putnicima predmetne nastave osigura pohađanje i drugih oblika neposrednog odgojno-obrazovnog rada te da organizira dežurstvo s još jednom učiteljicom za vrijeme dok učenici razredne nastave u PŠ Podcrkavlje čekaju prijevoz”.

No od prije 15 dana novi/stari ravnatelj Tomislav Mirosavljević kaže kako je, sukladno Zakonu o osnovnom školstvu, za prijevoz učenika nadležan osnivač pa je „zadatak“ proslijedio - u Grad.

- Škola nema predviđena sredstva za te namjene, ali je zadužena za organizaciju. Riješili smo pitanje dodatne učiteljice u područnoj školi koja nadgleda učenike dok čekaju autobus, a što se tiče prijevoza za izbornu nastavu, čekam pisani odgovor iz gradske uprave - odgovara ravnatelj koji je na čelu iste škole bio i ranije, ukupno dvadeset godina. Tada nije bilo problema, jer nije bilo izborne nastave, a ne bi ih trebalo biti ni sada, jer je, kaže, riječ o samo četiri sata tjedno, za što je mjesečno potrebno izdvojiti nekoliko tisuća kuna.

- Pa neka ih onda izdvoje. Grad za te namjene nema sredstava. Ministarstvo plaća redovito školovanje, a ovo je izvanredno i to nije obvezno. Prijevoz za izbornu nastavu nemaju ni djeca u drugim mjestima, Bebrini, Klakaru... Obveza je ravnatelja i profesora da organiziraju izbornu nastavu u okviru vremena dok su djeca - zbog redovne nastave - u Podvinju pa da se ne moraju vraćati. Osim toga, postoje sredstva i u školi, od iznajmljivanja sportske dvorane i slično, pa mogu i sami platiti prijevoz - odgovara gradonačelnik Mirko Duspara, koji, kaže, svoju djecu vozi na izborne predmete i ne bi mu palo na pamet to tražiti od škole.

Prema svemu sudeći, tridesetak učenika podcrkavačkih sela neće skoro krenuti na izbornu nastavu, koliko god im to bilo važno za upis u srednju školu, osim ako se roditelji ponovno ne organiziraju.

Marija RADOŠEVIĆ
Rješenje - nova škola

Najbolje rješenje za 200-tinjak učenika podcrkavačkog kraja bio bi, čini se, završetak nove škole u Podcrkavlju, koja je trebala početi rad još prije dvije godine. No zašto nedovršena škola u međuvremenu zarasta u korov i propada, a izvođač radova (tvrtka Feniks) ne izvršava svoje obveze, suvislog odgovora nemaju ni Općina, ni Grad ni resorno ministrastvo.

Za četiri sata

tjedno izborne nastave, mjesečno je potrebno nekoliko tisuća kuna

“Nedostaje mi izborna nastava engleskog i informatike, jer će mi trebati ocjene za upis u srednju školu“, kaže Ena.

Najčitanije iz rubrike