Osijek
AKCIJA OZELENJAVANJA GRADA

Egzotične stablašice u zoološkom
Objavljeno 7. studenog, 2014.

Turistička zajednica grada Osijeka i tvrtka Unikom, u sklopu akcije Volim Hrvatsku - Volim Osijek, s ciljem uređenja javnog prostora ostvarili su suradnju na ozelenjavanju grada. Tako je jučer u Zoološkom vrtu predstavljen projekt oplemenjivanja novim sadnicama.

- Suradnja traje pet godina, a ovoga je proljeća bila ostvarena kroz sadnju cvjetnica u devet piramidalnih cvjetnih žardinijera na frekventnim pješačkim mjestima. Za jesen smo se odlučili na trajne sadnice u zoološkom vrtu, cijeneći upravo zoološki vrt kao turistički atraktivnu lokaciju, kakve za školske ekskurzije nema do Zagreba. Uz osječke smo prometnice postavili devet ploča smeđe signalizacije radi lakšeg snalaženja turista na putu prema zoološkom vrtu, a u suradnji s Unikomom dogovorili smo sadnju nasada u vrijednosti 16.000 kuna - kaže Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Osijeka.

O kojim je hortikulturalnim vrstama riječ, objasnio je Stjepan Giesler iz Unikoma RH Zelenilo:

- Prostor smo odlučili oplemeniti uz novouređeni terarij i uz jezero uz glavnu šetnicu, a posadili smo osam visokih stablašica i to egzotičnih vrsta, s obzirom na to da su i u samom zoološkom vrtu životinje iz svih dijelova svijeta. Pazili smo da su s iste geografske širine kako bi uspješno rasle i u našem podneblju. Riječ je o tulipanovcu, koprivić celtisu te kuglastom jasenu. To su vrste koje imaju atraktivan izgled cijele godine, a uz njih će bit posađene i niže vrste kao dlanolisni javor, crvenolisna purpurea i kuglasti grab koji je autohtona vrsta. Sve su sadnice u dobi od deset godina pa će brzo biti u punom sjaju.N.Z.Eberhard

Riječ je o tulipanovcu, koprivić celtisu te kuglastom jasenu, dlanolisnom javoru, crvenolisnoj purpurei

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana