Osijek
PROJEKT MOJ JAVNI GOVOR

Učenike OŠ Ivana Filipovića ne muči “lektiritis”
Objavljeno 6. studenog, 2014.

Njih ne muči “lektiritis”. Oni su učenici OŠ Ivana Filipovića i u sklopu Mjeseca knjige, pod vodstvom prof. Darije Atlagić, pokazali su da lektira ne mora biti bauk.

- Učenicima sam rekla da u rujnu sami izaberu lektiru, što su oni dobro prihvatili. To pokazuje da djeca ipak vole čitati pa i lektiru. Nakon što je pročitaju, moraju je prezentirati pred kolegama iz razreda, i tako pokazati znanje o književnosti, ali i ono najvažnije, svoj stav o tom književnom djelu - kaže prof. Atlagić.

Odabrali su raznolike knjige, različitih žanrova, uglavnom beletristiku, ali ne samo dječju književnost, nego i knjige za odrasle. Prof. Atlagić odabrala je najuspješnije, a oni su poput pravih književnih kritičara, u sklopu Mjeseca knjige, kao dio projekta Moj javni govor (Sve što trebam znati - mudrost knjiga), predstavili javno, u školskoj knjižnici, odabrana književna djela.

Budući književni kritičari: Dunja Babić, Ella Baus, Arelena Zoe Frik, Lucia Jovanović-Žuža, Marko Krbavac, Matea Kuleš, Ariana Lazarević, Mona Ellena Ljubić, Marijana Matas, Lucija Piškorjanac, Katarina Repušić i Andrej Stanković, predstavili su djela iz klasične, ali i moderne književnosti. Čuli smo, između ostaloga, kritike knjiga “Bijeli očnjak”, “Frida ili o boli”, “Otok s blagom”, “Gonič zmajeva”, “Sasvim sam popubertetio” i mnogih drugih.

Na svoj način oni su u pet minuta iznijeli svoje osjećaje, doživljaj knjige i poznavanje književnosti. Dokazali su da osječka scena književne kritike ima svoju budućnost. Također, zaintrigirali su publiku, učenike i odrasle da (ponovno) pročitaju predstavljena književna djela.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE NASTAVNIKA

Fokus na kompetencijama i poduzetništvu

AKCIJA TRŽNICE I RIJEKE LJUBAVI

Hrana za potrebite

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana