Crna kronika
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA NA PRUŽNOM PRIJELAZU

Nalet vlaka na auto kod Otoka: Stradala
obitelj - majka, sin i kći poginuli, otac
i drugi sin ozlijeđeni, poginuo i vozač
Objavljeno 2. studenog, 2014.

OTOK - Stravična prometna nesreća, koja je uzela četiri ljudska života, a za još dva bore se liječnici vinkovačke i osječke bolnice, na Dušni dan zavila je u crno Otok i njegove mještane. Krvava nesreća, kakva se u Slavoniji i Baranji ne pamti od Domovinskog rata, dogodila se jučer u 13.05 na pružnom prijelazu kod Otoka.

U naletu teretne željezničke kompozicije HŽ Carga na Škodu Fabiju u jednoj je sekundi teško nastradala peteročlana obitelj Knežević iz Otoka. U silovitom naletu lokomotive na automobil, u kojem je bilo šest osoba, na mjestu nesreće poginula je 43-godišnja Nada Knežević, njezin 15-godišnji sin Robert i 17-godišnja kći Jasna. Nadin suprug Ante Knežević teško je ozlijeđen, kao i 10-godišnji sin Dino. Vozilom Hitne pomoći prevezeni su u Opću bolnicu Vinkovci, ali je zbog težine ozljeda Hitna pomoć dječaka prevezla u Klinički bolnički centar Osijek. U naletu vlaka poginuo je i vozač automobila Zvonimir Kovačić. Teretni vlak, koji je prevozio kontejnere, naletjevši na automobil, zaustavio se nakon 200-tinjak metara.

Vraćali se iz Bošnjaka

Vijest o tragediji brzo se proširila Otokom, nakon čega su šokirani prijatelji i rodbina pošli prema mjestu nesreće, pružnom prijelazu koji je obilježen znakom “Stop” i Andrijinim križem, a polubranika na tom prijelazu nema. Mjestu nesreće nije se moglo prići, s obzirom na to da je policija blokirala prometnicu koja povezuje Otok i Bošnjake, u oba smjera.

Od šokiranih prijatelja doznajemo da su čuli kako su Ante i Nada zamolili prijatelja Zvonimira Kovačića da ih odveze na groblje u Bošnjake kako bi mogli zapaliti svijeće na nekoliko grobova. Zvonimir je bez pogovora pristao odvesti ih. Nesreća se dogodila pri povratku iz Bošnjaka na pružnom prijelazu Čistine, koji je na povišenom dijelu ceste. U trenutku kad je Fabija bila nekoliko metara od pružnog prijelaza, s desne strane, iz smjera Brčkog prema Vinkovcima, naišao je teretni vlak koji je prevozio kontejnere. Strojovođa je, stoji u priopćenju HŽ-a, aktivirao sirenu, pokušavši signalizirati vozaču da stane, no Škoda je nastavila vožnju.

Postavite rampu!

Točno na pružnom prijelazu došlo je do snažnog naleta vlaka na Škodu Fabiju, koja je odbačena na lijevu stranu ceste i završila na krovu desetak metara od pruge. Strojovođa je aktivirao kočnicu na kompoziciji, koja se kretala brzinom od oko 60 kilometara na sat. Lokomotiva se zaustavila nakon 175 metara. Prvi su na mjesto nesreće stigli stanovnici obližnje ulice, Rudine Čistine. U šoku su vidjeli da je automobil bio pun ljudi te da ih četvero ne daje znakove života. Gotovo u isto vrijeme Hitnu pomoć i policiju pozvali su prvi susjedi i strojovođa vlaka. Dvoje preživjelih vozilom Hitne pomoći prevezeno je u vinkovačku bolnicu.

- Iako željeznički prijelaz ima znak “Stop” i Andrijin križ, veliki problem, kada se ide iz smjera Bošnjaka prema Otoku, stvara šuma oko pruge, jer se doslovno deset metara od pruge ne vidi nailazi li vlak - kaže Otočanin Antun Varzić, dodajući da je problem i što je pruga na najvišoj točki te prometnice, pa kad vozač automobila dođe blizu pruge, ne stigne brzo reagirati. S njim se slažu okupljeni Otočani, koje je šokirala nesreća i koji poručuju: Da je bilo rampe do tragedije ne bi došlo!

Mario KOKAJ
PRIJELAZ I PRIJE UZIMAO ŽRTVE

Ovo je u posljednjih nekoliko godina četvrta nesreća na željezničkom prijelazu Čistine. Kako doznajemo od okupljenih mještana, u dvije nesreće na automobilima je nastala materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava. Treća je završila tragično, kada je poginuo motociklist. Na žalost, Dušni dan ostat će zapamćen kao najtragičniji dan za mještane Otoka od Domovinskog rata.

Teško ozlijeđeni 10-godišnjak iz vinkovačke je bolnice prevezen u KBC Osijek

6 osoba nalazilo se u automobilu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike